Opzegboete

Als je een vast energiecontract afsluit voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar, dan spreken we met elkaar af dat je in deze periode je stroom en/of gas bij ons afneemt. Omdat we je energie voor deze periode inkopen, ben je zeker van een vaste prijs.

Zeg je eerder op dan de einddatum van je contract? Dan houden we energie over die is ingekocht en die je niet meer afneemt. Daar vragen we een vergoeding voor: een opzegboete.

Sinds 1 juni 2023 gelden voor de opzegboete voor nieuwe energiecontracten nieuwe voorwaarden.

Nieuwe voorwaarden bij te vroeg opzeggen vast contract

De prijzen voor energie zijn de afgelopen twee jaar sterk gestegen. Dat zorgt in de huidige energiemarkt voor meer onzekerheid en risico’s bij het inkopen van energie. De verhouding tussen de opzegboetes voor energiecontracten van vóór 1 juni 2023, en het verlies dat een energieleverancier kan maken als je eerder besluit weg te gaan zijn niet meer in balans.Daarom heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nieuwe voorwaarden opgesteld die sinds 1 juni 2023 zijn ingegaan. De nieuwe voorwaarden zorgen ervoor dat er weer energiecontracten met een langere looptijd aangeboden kunnen worden.


Als je vóór 1 juni 2023 een vast energiecontract hebt afgesloten, dan gelden voor jou de voorwaarden van vóór 1 juni 2023.

Je opzegboete vanaf 1 juni 2023

Heb je op of na 1 juni 2023 een vast energiecontract afgesloten en besluit je eerder dan de einddatum van je contract over te stappen? Dan betaal je een opzegboete als de tarieven van een soortgelijk contract zijn gedaald. Hoe hoog je opzegboete is, hangt af van:   • De tarieven van je huidige vaste energiecontract, je contracttarief.
  • De tarieven van een soortgelijk vast contract op je dag dat je opzegt, je opzegdatum. We noemen dit het referentietarief.
  • En het verschil tussen het geschatte verbruik van de volledige looptijd van je vaste contract, en je werkelijke verbruik. Dit is het resterende verbruik dat je niet meer afneemt. We berekenen het resterende verbruik tot de beëindigingsdatum van je contract, de laatste dag dat we je energie leveren
Opzegboete illustratie

Berekening opzegboete

Je opzegboete wordt berekend door het verschil tussen je contracttarief en het referentietarief te vermenigvuldigen met je resterende verbruik. Dalen de tarieven flink, en loopt je vaste contract nog lang? Dan is de opzegboete hoger dan als de tarieven iets zijn gedaald en je contract nog maar even loopt.Op de dag dat je opzegt, maken we een schatting van je opzegboete. De definitieve opzegboete zie je terug op je eindnota. Het is mogelijk dat de definitieve boete afwijkt van de schatting. Dat komt omdat pas op de eindnota duidelijk is hoeveel energie je precies hebt verbruikt.Denk je erover na om je vaste contract op te zeggen? Vraag de Klantenservice naar je opzegboete.

Rekenvoorbeelden

Je opzegboete vóór 1 juni 2023 

Heb je een vast energiecontract dat is afgesloten voor 1 juni 2023? Dan wordt je opzegboete berekend aan de hand van de overgebleven looptijd van je vaste contract tot aan de einddatum. 
Je energiecontract loopt nog: Opzegboete per energieproduct: 
minder dan 18 maanden  € 50
18 tot 24 maanden  € 75
24 tot 30 maanden  € 100
meer dan 30 maanden  € 125

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder. Naar de Klantenservice