Koppel aan tafel
Energiecontract

Welke energieleverancier ga je kiezen?

Met deze 5 tips ben je er zo uit.18 januari 2024 door Redactie Eneco
Zoek je een nieuwe aanbieder voor energie of ga je voor het eerst een energieleverancier kiezen? Dan heb je waarschijnlijk een aantal vragen. Want waar moet je op letten bij het kiezen van een energieleverancier voor stroom en/of gas? Ontvang je wel echt groene stroom? En ga je voor goedkoop of juist betrouwbaar? Wij hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet. Met deze 5 tips weet je zo welke energieleverancier je wilt kiezen.

1. Prijs: let op de addertjes onder het gras

Prijs is belangrijk bij het afsluiten van je energiecontract. Bedenk daarbij of je gaat voor een hoge korting aan het einde van de vaste looptijd van je contract, of liever tijdens een vast afgesproken periode een lager vast leveringstarief betaalt. Bekijk goed of de vermelde tarieven ook daadwerkelijk de all-in tarieven zijn. Dus leveringskosten inclusief btw, alle overheidsheffingen en de netbeheerkosten. Er kunnen addertjes onder het gras zitten.

Vind je prijs het allerbelangrijkst? Houd dan de volgende punten in de gaten bij het vergelijken van prijzen:

Vaste kosten en kosten voor je verbruik
Je betaalt altijd vaste kosten, en kosten die afhankelijk zijn van de hoeveelheid energie die je verbruikt. Sommige energieleveranciers rekenen een hoog vast bedrag per maand, maar lage prijzen voor het verbruik. Dat kan voordelig zijn als je veel energie verbruikt. Maar het heeft nadelen als je weinig energie verbruikt. Kijk dus niet alleen naar de kosten per eenheid energie, maar ook naar de vaste kosten. 

Krijg je een welkomstcadeau of -korting?
Check dan onder welke voorwaarden je deze ontvangt. Hoe lang zit je vast aan het contract? En betaal je niet ongemerkt per maand voor de korting of het cadeau dat je ontvangt?

Benieuwd hoe dat bij Eneco zit? We zijn daar transparant en eerlijk in. Lees alles over onze energieprijzen.

2. Type contract: vast, variabel of dynamisch?

Welke energieleverancier je ook kiest, bedenk in ieder geval hoe lang je wilt dat je contract loopt. Je hebt vaak keuze uit drie soorten contracten: een contract voor onbepaalde tijd met variabele- of dynamische leveringstarieven of een contract voor bepaalde tijd en vaste leveringstarieven.

Vast contract
Met een vast contract weet je beter hoeveel je betaalt voor je energie tijdens de vaste looptijd van je contract. Je bent beschermd tegen prijsstijgingen van het leveringstarief en je hoeft niet steeds prijzen te vergelijken. Maar als de prijzen op de energiemarkt dalen, daalt je leveringstarief niet mee. En wil je eerder opzeggen? Dan betaal je waarschijnlijk een boete.

Variabel contract
Dit contract heeft een onbepaalde looptijd. Dit betekent dat je energieleverancier de prijs kan verhogen tijdens de looptijd van het contract. Veel energiebedrijven wijzigen rond 1 juli en 1 januari hun tarieven. Bij Eneco wijzigt je prijs normaal rond je jaarnota moment, maar in bijzondere situaties misschien ook op een ander moment. Bij Modelcontracten wijzigen de tarieven wel rond 1 juli en 1 januari. Als klant krijg je hier op tijd informatie over. Als je vaste contract afloopt, wordt deze automatisch omgezet in een variabel energiecontract.

Dynamisch contract
Met een dynamisch energiecontract betaal je de marktprijs die op dat moment geldt voor je energie. En een inkoopvergoeding. De prijzen zijn laag op momenten dat er veel aanbod is. Dus je betaalt minder als je vooral op die momenten je elektrische apparaten gebruikt. Omgekeerd is het zo dat ’s avonds de tarieven hoger liggen. En als de marktprijzen stijgen, stijgt je tarief mee. Bij Eneco kun je nu ook je een dynamisch stroomcontract combineren met een vast contract voor gas.
Een lachende man houdt een pen vast

Wanneer je zeker wilt zijn van je energiekosten

Kies ook voor zekerheid en sluit je energiecontract af met een vaste looptijd van 1 of 3 jaar.

3. Duurzaamheid: welke energieleverancier is het groenst?

Een ander punt om op te letten bij het kiezen van een energieleverancier is duurzaamheid. Bijvoorbeeld de herkomst van de stroom. Hierin heb je zelf een keuze: milieuvriendelijk of niet. Eenmaal op het landelijke energienet zie je niet meer wat voor soort stroom het is. Je weet dus ook niet wat er uit je eigen stopcontact komt. Daarom moet je energieleverancier ieder jaar de opwekkingsbron van de geleverde stroom aangeven. Dat gaat via het stroometiket. Daar zie je uit welke duurzame energiebronnen je stroom is opgewekt en in welke verhouding.

Is 100% groene stroom wel mogelijk? Zeker wel. Bekijk de video waarin collega Trisha uitlegt dat je met Eneco HollandseWind & Zon® voor 100% groene stroom kiest

4. Betrouwbaarheid: hoe betrouwbaar is een energieleverancier?

Nog een tip bij het kiezen van een energieleverancier: betrouwbaarheid. Hoe weet je nu of een energieleverancier betrouwbaar is? Probeer erachter te komen hoe stabiel een energieleverancier is. Er zijn verschillende organisaties die de betrouwbaarheid goed in de gaten houden. Zoals de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt. 
 
Daarnaast moeten energieleveranciers duidelijke informatie geven over wie ze zijn. En wat ze aanbieden. Met die informatie kun je kiezen welke leverancier goed voor je is. Hoe lang bestaat het bedrijf al? Check ook of je energieleverancier (of een ander bedrijf binnen dezelfde organisatie) zelf stroom opwekt of alleen maar inkoopt en doorverkoopt. En van wie? Uit Nederland of daarbuiten? 
 
Welke energieleverancier je moet kiezen? In ieder geval een waar je van op aan kunt. Als je voor Eneco kiest, kies je voor een betrouwbare energieleverancier. We hebben niets te verbergen. Lees meer over de betrouwbaarheid van energieleveranciers op de website van Independer. 

5. Service: let op de kwaliteit en de beoordeling van klanten

De vijfde tip om op te letten bij het kiezen van een energieleverancier is de beoordeling van klanten. Hoe beoordelen klanten hun energieleverancier? Check de reviews. Je kunt hierbij letten op de volgende punten:

  • Hoe makkelijk is het om een contract af te sluiten?
  • Hoe is de waardering van de klantenservice?
  • Is de klantenservice goed bereikbaar?
  • Helpen ze me als ik mogelijk in de problemen kom met betalen?

Bekijk de Eneco reviews op de website van Expoints. 

Welke energieleverancier je kiest is helemaal aan jou. Deze vijf praktische tips helpen je op weg om een goede vergelijking te maken. En of het nu bij jou draait om prijs, duurzaamheid of betrouwbaarheid: met Eneco maak je een goede keuze.

Gerelateerde verhalen

Moeder en dochter op een stoel met mobiel in hand

Wat is duurzame energie? 5 vragen beantwoord

Bekijk de antwoorden
Hand bij een radiator

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

Bekijk de 8 tips
Windpark Borssele III en IV

Waar wordt je groene stroom opgewekt?

Lees meer over het opwekken van je groene stroom