Man kijkt uit raam

Verblijfsfunctie en energie: hoe zit het?

22 januari 2024 door Redactie Eneco
Je ziet de vraag altijd voorbijkomen als je een energiecontract afsluit: heeft het adres een verblijfsfunctie? Maar wat is zo’n verblijfsfunctie eigenlijk? En wat heeft een verblijfsfunctie te maken met de energiebelasting? Je leest het hier. 

Wat is een verblijfsfunctie?

Een adres met een verblijfsfunctie is een plek waar mensen kunnen wonen of werken. Zoals een restaurant, een fabriek of een woning. Locaties zonder verblijfsfunctie zijn bijvoorbeeld garages of aanlegstijgers. Daar is wel energie nodig, maar er verblijft niemand. Waarom is het nu zo belangrijk om door te geven of je adres een verblijfsfunctie heeft? Plekken met een verblijfsfunctie hebben recht op vermindering energiebelasting. Dat betekent dat je korting op de heffing van energiebelasting krijgt. Daarom wordt dit ook wel heffingskorting genoemd.

Wat is energiebelasting?

Over energie betaal je belasting. Die belasting is bedoeld om zuiniger om te gaan met energie. Maar energie heb je natuurlijk ook gewoon nodig: het is een basisbehoefte. Daarom betaal je over een bepaald deel van je energieverbruik geen belasting. Een korting op je energiebelasting, dus. Dit heet de ‘vermindering energiebelasting’, oftewel heffingskorting. De heffingskorting is een vast bedrag dat elk jaar opnieuw wordt vastgesteld.

Zo zie je de vermindering energiebelasting terug op je nota

We verrekenen de vermindering energiebelasting met de maandelijkse termijnbedragen. We verrekenen het ook op je jaarafrekening. Daar zie je de heffingskorting terug onder het kopje ‘Belasting en toeslagen’.

Als je de verblijfsfunctie wil aanpassen

Heb je per ongeluk ingevuld dat je adres geen verblijfsfunctie heeft? Dan kunnen wij dit voor je aanpassen. Neem contact op met onze Klantenservice, dan maken we het in orde.
Vrouw bij gordijn

Update energiemarkt

Wil je up to date blijven over de ontwikkelingen in de energiemarkt? Houd onze website hierover in de gaten. Ook vind je hier alles over de energiemaatregelen voor 2024. 

Gerelateerde verhalen

Koppel aan tafel

Welke energieleverancier kies je?

Met deze 5 tips ben je er zo uit
Jongen kijkt naar windmolen

Verwachting energieprijzen 2024: dit moet je weten

Lees verder over de energieprijzen in 2024
Twee vrouwen werken samen aan project

Antwoord op de meestgestelde vragen over de energieprijzen

Alles wat je wil weten over de veranderende energiemarkt