Hybride warmtepomp

Waarom een hybride warmtepomp?
Het belangrijkste verschil tussen een hybride en volledig elektrische warmtepomp is dat de hybride warmtepomp samenwerkt met een cv-ketel, terwijl er bij de volledig elektrische warmtepomp geen gas en dus geen cv-ketel meer nodig is. Volledig elektrische warmtepompen zijn vaak te vinden in nieuwbouwwoningen bij oplevering. Heb je een huis dat al langer geleden gebouwd is? Dan is een hybride warmtepomp een goede optie voor jouw woning. Het kabinet kondigde in mei 2022 zelfs aan, dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen.
Voordelen hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan op bijna ieder bestaand systeem (met of zonder vloerverwarming) aangesloten worden. De kosten voor installatie zijn vaak goed te overzien, het is snel geregeld en er zijn geen ingrijpende veranderingen aan je woning nodig.
Met een hybride warmtepomp neemt je stroomverbruik toe, maar je gasverbruik af. Door de hoge prijzen en belastingen op gas, bespaar je meer aan gas dan dat je aan extra stroom betaalt.
Een hybride warmtepomp zorgt ervoor dat je cv-ketel minder vaak aan gaat, terwijl je er wel warmpjes bij zit. Je vermindert zo je CO₂-uitstoot en dat is goed voor het milieu.
Voor de aanschaf van een hybride warmtepomp kun je gebruikmaken van subsidies en duurzame leningen. Dit maakt de aanschaf aantrekkelijker.
Voorwaarden hybride warmtepomp
Of je woning geschikt is voor een hybride warmtepomp, hangt af van de pomp die je kiest. Vraag een gratis adviesgesprek aan om de mogelijkheden voor jouw woning te bespreken. Zoveel mogelijk gas besparen in je woning? Denk dan naast een warmtepomp ook aan de volgende dingen:
Isolatie
Om zoveel mogelijk gas te besparen, is de isolatie van je woning belangrijk. Toch kan een hybride warmtepomp ook al een mooie besparing opleveren in slecht of matig geïsoleerde woningen. Is jouw woning nog onvoldoende geïsoleerd? Ontdek dan eerst de mogelijkheden voor isolatie.
Verwarmingssysteem
Een andere voorwaarde is het vermogen van je verwarmingssysteem (vloerverwarming en/of radiatoren). Een warmtepomp werkt namelijk het meest efficiënt als de aanvoertemperatuur naar de cv-ketel laag blijft. Omdat een hybride warmtepomp het water minder heet verwarmt dan je cv-ketel, is het belangrijk dat je radiatoren het vermogen hebben met minder heet water de ruimte alsnog warm te krijgen. Bij het aanvragen van een offerte voor een hybride warmtepomp, checken we samen met jou hoe goed een hybride warmtepomp bij je verwarmingssysteem past.
Onze merken
Vind je het moeilijk om te bepalen welke warmtepomp je moet kiezen? We helpen je graag met meer informatie over het keuzeproces.

Eneco WarmteWinner®
Deze kleine en stille hybride warmtepomp hangt naast je cv-ketel en vervangt je mechanische ventilatiebox.
- Recyclet de warmte in je huis
- Zorgt voor schone lucht in huis
- Zonder buitenunit
COP
4,2
Vermogen in kW
1,7
Binnenunit
Lager dan 47 dB(A)
Buitenunit
n.v.t.
Binnenunit (hxbxd)
57x50x50 cm
Buitenunit
n.v.t.

Daikin-Intergas Altherma R
De Daikin hybride lucht-water warmtepomp heeft een ingebouwde Intergas cv-ketel en haalt energie uit de buitenlucht.
- Cv-ketel en warmtepomp in één en optimaal afgestemd
- Verwarmt je huis én zorgt voor warm tapwater
- Compacte totaaloplossing met hoog rendement
COP
4,6
Vermogen in kW
4,4
Binnenunit
Lager dan 41 dB(A)
Buitenunit
Lager dan 62 dB(A)
Binnenunit (hxbxd)
90 x 45 x 16 cm
Buitenunit (4,4 kW)
73 x 83 x 31 cm

Mitsubishi Ecodan
Deze hybride lucht-water warmtepomp met binnen- en buitenunit haalt energie uit de buitenlucht en werkt samen met elke cv-ketel.
- Warmtepomp met stevig vermogen
- All electric ready
- Snelle en makkelijke installatie
COP
5,2
Vermogen in kW
4
Binnenunit
Lager dan 41 dB(A)
Buitenunit
Lager dan 58 dB(A)
Binnenunit (hxbxd)
80x53x36 cm
Buitenunit 4kW (hxbxd)
84x33x88 cm
Subsidies voor je hybride warmtepomp
Bij aanschaf van vrijwel elke warmtepomp kom je in aanmerking voor de zogeheten ISDE-regeling (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing). Per 1 januari 2022 zijn de subsidies voor hybride warmtepompen verhoogd waardoor dit kan oplopen tot wel €3.000. Dus overweeg je een hybride warmtepomp te kopen? Check dan hoe je slim gebruikmaakt van subsidie.

Veelgestelde vragen
- Een hybride warmtepomp is geschikt voor bestaande woningen met een cv-ketel. Je hebt geen speciaal verwarmingssysteem, zoals vloerverwarming, nodig. Wil je kiezen voor de WarmteWinner van Eneco? Deze vervangt je mechanische ventilatiebox. Daarom is het voor de WarmteWinner belangrijk dat er in je huis mechanische ventilatie is.
Kun je de hybride warmtepomp kwijt? De hybride warmtepompen die wij aanbieden hebben een binnenunit. Wanneer er geen ingebouwde cv-ketel in het systeem zit, komt deze naast je cv-ketel te hangen. En vaak een buitenunit. Je vindt de afmetingen bij de productgegevens. - Het plaatsen van een warmtepomp zorgt ervoor dat je cv-ketel minder vaak aan gaat. Je cv-ketel wordt daardoor minder belast en gaat daardoor langer mee. De cv-ketel gaat dan alleen aan als de warmtepomp een beetje hulp nodig heeft en de warmtevraag niet alleen aan kan.
- Ja, een besparing tot 70% is mogelijk. Maar de exacte besparing is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan je gasverbruik, het vermogen van je warmtepomp, de isolatie van je huis, hoeveel je doucht, hoe vaak je cv-ketel aan gaat, wat voor soort verwarmingen heb je en zo zijn er nog minimaal 10 factoren te noemen die het rendement kunnen beïnvloeden. Het rendement van de warmtepompen uit ons assortiment weten we in elk geval zeker. Kiwa, een onafhankelijke organisatie op het gebied van testen, inspectie en certificering, heeft het vermogen en het rendement (COP) van onze warmtepompen grondig getest. Dus we weten dat deze besparing in ideale omstandigheden mogelijk is. In de praktijk zul je meestal lager uit komen. Hoeveel lager? Onze experts kunnen een vrij nauwkeurige schatting maken, maar het blijft een schatting.
- Schaf je een hybride warmtepomp aan, dan kun je gebruikmaken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Hoeveel subsidie je van de overheid krijgt, verschilt per model.
De subsidie voor hybride warmtepompen kan oplopen tot €3.000. Je kunt de subsidie zelf aanvragen na de installatie. Of het tegen een kleine vergoeding laten regelen door de subsidieservice van Eneco.