
Warmtepompen en geluid
Wanneer is geluid storend?
Maakt elke warmtepomp hetzelfde geluid?
De hybride warmtepompen uit ons assortiment, de WarmteWinner®, de Daikin-Intergas Altherma R en de Mitsubishi Ecodan, maken gebruik van de warmte van de lucht. De lucht wordt met een ventilator door de warmtepomp gezogen. En dat maakt geluid. Daarnaast heeft elke warmtepomp weer een andere ventilator en dus een ander geluid. Zo maakt een ventilatiewarmtepomp, zoals onze Eneco WarmteWinner®, alleen binnen geluid. Omdat er geen buitenunit is, is er buiten de woning ook geen geluid. Fijn voor je buren dus.
Het geluid van de Eneco WarmteWinner® kun je het beste vergelijken met je huidige ventilatiesysteem aangevuld met het geluid van een moderne koelkast. Meestal ergens op zolder. Dit is een heel zacht maar constant geluid. De Eneco WarmteWinner® behoort tot de stilste ventilatiewarmtepompen op de markt.
De Daikin-Intergas Altherma R en de Mitsubishi Ecodan hebben een buitenunit. Bij warmtepompen met een buitenunit is het geluid buiten de woning waarneembaar. Het geluid van deze warmtepompen ligt rond de 55 en de 62dB(A). Dat is niet heel hard, maar kan wel storend zijn. Het is daarom belangrijk om een plek te zoeken waar zowel jij als je buren er geen last van hebben.

Welke warmtepomp is het stilste?
Doordat veel fabrikanten verschillende methodes gebruiken om het geluid van een warmtepomp uit te drukken, is het voor consumenten lastig om er chocolade van te maken. Waar de ene fabrikant geluid aangeeft op een afstand van 3 meter, doet een ander het op 1 meter. Of bij lage toerentallen. Hierdoor zijn warmtepompen lastig onderling te vergelijken. Omdat je natuurlijk wel appels met appels wil vergelijken, kun je het beste kijken naar het maximale geluid in dB(A). Dit zijn de maximale waardes die de warmtepomp kan geven. Zo kun je warmtepompen op hetzelfde geluid vergelijken en heb je geen last van correcties voor lagere toerentallen, nachtregelingen of verschillende afstanden.
Ben je gevoelig voor geluid? Dan kun je ook overwegen om een warmtepomp te nemen met een iets groter vermogen dan nodig. Dan hoeft de warmtepomp minder hard te draaien en dat scheelt in het geluid. De warmtepompen die wij in ons assortiment hebben, voldoen aan de normen en zijn met de grootste zorgvuldigheid geselecteerd op geluid, prestaties, duurzaamheid en gemak.
Goed advies

Interesse in een hybride warmtepomp?
Geluidbeperkende maatregelen
Mocht je toch geluidsoverlast ervaren, dan is er gelukkig nog een aantal maatregelen die je kunt treffen. Onze installateurs kunnen adviseren over het gebruik van trillingsdempers. Ook zijn er geluidswerende omkastingen te koop. Die zorgen niet alleen voor minder geluid, maar zien er aantrekkelijker uit dan de buitenunits. Een groene plant naast de buitenunit helpt ook om gedeeltelijk geluid te absorberen. Heb je vooral ’s nachts last van het geluid, dan kun je je thermostaat zo instellen dat je ’s nachts niet of nauwelijks hoeft te verwarmen.
Of er bij jou een geschikte (geluidsarme) plek is om de warmtepomp te installeren bespreken we in een gratis adviesgesprek. Goed advies hierover is erg belangrijk. Want als je je eenmaal stoort aan een geluid, is het moeilijk om het niet meer te horen. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.
Over Gijs Diependaal
