De verschillende meters

In een meterkast vind je eigenlijk altijd een stroommeter. Daarnaast kunnen er andere meters hangen, zoals een gasmeter of warmtemeter. Maar wat is nu wat, en heb je een analoge, digitale of slimme meter? Op deze pagina zie je precies welke meters je in huis hebt en waar ze hangen.

Waar vind ik mijn meters?

De meeste meters hangen in de meterkast in je gang of hal. De stroommeter hangt op ooghoogte, de gasmeter vaak op kniehoogte. Al hangt die laatste soms ook in de hal of onder de trap, vooral in oudere woningen. Als je een warmtemeter hebt, zit die meestal ook in de meterkast, op kniehoogte. De warmtapwatermeter is een aparte meter. Hij zit vaak laag bij de grond in de meterkast. In oude huizen vind je hem soms in de kruipruimte of in de kelder.

Welke meters heb ik precies?

Bijna iedereen heeft een stroom- en een gasmeter. In woningen met stadsverwarming heb je geen gasmeter, maar een warmtemeter. Daar hoort soms ook nog een warmtapwatermeter bij. Van alle typen meters bestaan diverse soorten. Die lees je op verschillende manieren af, dus het is handig als je weet welk type je hebt.

Stroommeter

Stroom wordt gemeten in kWh (kilowattuur). Er zijn grofweg drie typen stroommeters:


 

Analoge stroommeter


Een analoge stroommeter met dubbeltariefEen analoge stroommeter voor dubbeltarief


Neem van het bovenste telwerk alleen de getallen voor de komma over.

Een analoge stroommeter voor dubbeltarief  Een analoge stroommeter voor dubbeltarief


Neem van het onderste telwerk alleen de getallen voor de komma over.  


Op deze meter zie je een draaischijf en een telwerk met cijfers. Die draaien als je stroom afneemt. Op sommige meters zit maar één telwerk. Soms zijn er twee telwerken, eentje boven en eentje onder.

Terugleveren
Op momenten waarop je energie teruglevert aan het net, bijvoorbeeld doordat je met zonnepanelen zelf stroom opwekt, draaien schijf én telwerk van deze meter achteruit.


 

Digitale stroommeter


 

Een digitale stroommeterEen digitale stroommeter


Druk op de knop om de verschillende meterstanden te zien. Neem de meterstand over waarbij links op het scherm nummer 1 staat.


Op een digitale meter staat een schermpje met cijfers in plaats van een ronddraaiend telwerk. Heb je enkeltarief, dan staat er één stand op het scherm. Heb je dubbeltarief, dan kun je door op de knop op de meter te drukken, de verschillende meterstanden zien (normaal- en daltarief).

Een digitale meter is niet altijd een slimme meter, alleen als hij op afstand uit te lezen is.

Terugleveren
Lever je zelf (zonne-)energie terug aan het netwerk, dan zie je de standen daarvan ook terug als aparte cijfers (T3 en T4 meestal).


Slimme stroommeter of AMR-meter


Een slimme stroommeterEen slimme stroommeter


De meter toont elke 5 seconden een andere stand. Neem de meterstand over waarbij 1.8.1, T1 of +T1 onderin het scherm staat.

 Een slimme stroommeterEen slimme stroommeter


Druk op de knop om de verschillende meterstanden te zien. Neem de meterstand over waarbij 1.8.1, T1 of +T1 onderin het scherm staat.


Een slimme stroommeterEen slimme stroommeter


Druk op de knop om de verschillende meterstanden te zien. Neem de meterstand over waarbij 1.8.1, T1 of +T1 onderin het scherm staat.


Een slimme meter geeft de meterstanden automatisch door, jij hoeft dat dus niet meer te doen. Alleen bij een storing kunnen we er wel eens om vragen. Om de paar seconden verspringt de stand op het scherm naar een andere teller, bijvoorbeeld voor dal- en normaaltarief. Sommige slimme meters hebben een knop die je moet indrukken om de verschillende meterstanden weer te geven.

Terugleveren
Als je zelf energie opwekt (bijvoorbeeld met zonnepanelen) zie je ook de terugleverstanden op het scherm verschijnen.

Gasmeter

Gas wordt gemeten in m3 (kubieke meter). Er zijn grofweg drie typen gasmeters:

Analoge gasmeter


Een analoge gasmeterEen analoge gasmeter


Neem alleen de getallen voor de komma over.

Dit wat oudere type meter heeft een telwerk met cijfers die draaien zodra er gas wordt verbruikt. Je hoeft alleen de eerste cijfers door te geven. De cijfers in het rode vakje worden niet meegerekend.

Digitale gasmeter


Een digitale gasmeterEen digitale gasmeter


Neem alleen de getallen voor de komma over.

Deze gasmeter heeft een display met digitale cijfers in plaats van een ronddraaiend telwerk. Een digitale gasmeter is alleen een slimme meter als hij op afstand uit te lezen is.

Slimme gasmeter


Een slimme gasmeterEen slimme gasmeter


Neem alleen de getallen voor de komma over.

Bij een slimme gasmeter worden de meterstanden automatisch op afstand uitgelezen. Je hoeft ze dus niet aan ons door te geven, behalve wanneer de meter een storing heeft. Dan nemen we contact met je op.

Geen gasmeter
Heb je geen gasmeter maar gebruik je wel gas voor je fornuis en/of warm tapwater? Dan maken we je jaarnota op met het verbruik dat is vastgesteld door je regionale netbeheerder. Lees meer over gasaansluiting zonder meter

Warmtemeter

Een warmtemeter meet het verschil in temperatuur tussen het aangevoerde en afgevoerde verwarmingswater. Hij meet ook hoeveel verwarmingswater er door de installatie stroomt. Met deze twee factoren berekent de meter hoeveel warmte je verbruikt in GJ (gigajoule) en m3 (kubieke meter). We vragen je om beide standen.

Dit zijn de meest voorkomende meters:

Kamstrup Multical 66


 

Een warmtemeter

Op het scherm zie je standaard de GJ-stand. Door kort te drukken op de knop met het pijltje verspringt die kort naar de stand in kubieke meter (m3).

Landis + Gyr Ultraheat 2WR5


 

Een warmtemeter

Op het scherm zie je standaard de stand in GJ. Door kort te drukken op de knop verschijnt de stand in m3. Na een tijdje springt hij vanzelf terug op de GJ-stand.

Landis + Gyr Ultraheat 50


 

Een warmtemeter

Op het scherm staat standaard de stand in GJ. Door kort te drukken op button 2 verschijnt de stand in m3. Met button 1 kun je verschillende informatie opvragen. LOOP 0 geeft de actuele meterstanden aan die je nodig hebt voor de jaar- of eindnota.


 

Een warmtemeterEen warmtemeter

 


Druk op het pijltje naar rechts om de verschillende meterstanden te zien. Neem de meterstand in GJ over. Zie je geen meterstanden, druk dan op het pijltje naar beneden tot je 'LOOP' ziet. Druk daarna op het pijltje rechts. 

 

Warmwatermeter

Een warmwatermeter meet hoeveel warm kraanwater je verbruikt in je badkamer en keuken. Hij geeft dat verbruik weer in kubieke meter (m³;). Vul alle cijfers in, ook die achter de komma.


Een warmwatermeterEen warmwatermeter
Deze meter vind je meestal laag bij de grond in je meterkast of kruipruimte. Het is een klein rond metertje met een rode kleur (de andere watermeter in je huis is ook rond, maar blauw, omdat die het koudwaterverbruik meet). Twijfel je over welke meter de warmwatermeter is? Voel voorzichtig aan de leiding. Is die warm, dan heb je de juiste te pakken

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice