Stadswarmte met een aparte warm water aansluiting

Heb je warmte van Eneco? En een aparte warm watermeter? Dan vind je op deze pagina alle informatie over hoe je warmte werkt. Van in de wijk tot in je woning. En als je warmte niet (goed) werkt, kan je hier terecht voor je vragen. 

De voordelen van warmte

  • All-in service
  • Leveringszekerheid
  • Duurzamer
Warmte zonder afleverset - in je meterkast

De warmte die vrijkomt bij onze warmtebronnen wordt via grote leidingen onder de grond naar je woning gebracht. Met behulp van een tussenstation wordt warmte verdeeld in je wijk. In het tussenstation wordt ook het koude water voor douche en kranen verwarmd. Dit wordt apart geleverd naast de warmte voor je verwarming. Stadswarmte wordt geleverd aan woningen maar ook aan bedrijven. Zoals een kleine winkel of de bakker op de hoek.

Zo werkt warmte

Eneco produceert en levert warmte. We zorgen voor het warmtenet, dat de warmte verplaatst van de ene locatie (warmtebron) naar de andere (woning). En we onderhouden je meters. Het kan zijn dat we hierbij moeten zijn voor standaard onderhoud, of als je warmte niet goed werkt.

Warmte in je woning

In je woning, meestal in de meterkast, komt de warmte voor je verwarming en je douche en kranen binnen via twee aparte leidingen. En wordt zo verdeeld over je binneninstallatie. Als bewoner of verhuurder onderhoudt je zelf de installatie. En zorg je voor het instellen van je thermostaat en radiatoren. Als je de woning huurt is de woningeigenaar hier verantwoordelijk voor. Voor hulp aan je binneninstallatie kan je het beste een installateur inschakelen.
Warmte zonder afleverset - in je woning
Warmte zonder afleverset - in je meterkast

Zo werkt je warmte-aansluiting

1: Warmte komt via het warmtenet je woning in en gaat naar je radiatoren. Zo worden de ruimtes in je woning verwarmd.
2: Warmte is afgegeven aan je woning. Het afgekoelde water komt terug.
3: Het afgekoelde water gaat terug het ondergrondse warmtenet in.
4: Warmte komt via het warmtenet je woning in.
5: Warm water komt je woning binnen. Dit is koud water van het regionale waterbedrijf dat is verwarmd in het tussenstation. En wordt gebruikt voor je douche en kranen.
6: Het warme water stroomt naar je douche en kranen.

A: De warmtemeter registreert je warmteverbruik.
B: De aparte warm watermeter registreert je warm water verbruik.
C: De slimme warmte module registreert je verbruik en geeft het door aan ons.

Een slimme warmtemeter

Op je warmtemeter is de slimme warmte module aangesloten. Deze maakt je meter een 'slimme' meter. De slimme warmtemodule is een klein kastje dat we naast je warmtemeter monteren en hierop aansluiten. Het stuurt automatisch je meterstanden naar ons door. Je krijgt dan elke maand een overzicht met je energieverbruik. En gebruik je de Eneco app of Mijn Eneco, dan heb je zelfs elke dag inzicht! Met dit inzicht heb je meer grip op je energieverbruik. Hier moet je ons wel even toestemming voor geven.

Wat als je warmte niet goed werkt?

Afhankelijk van wat er aan de hand is, kan Eneco je helpen.

Eneco zorgt voor:

  • De productie van je warmte
  • Het ondergrondse warmtenet
  • De meters en de slimme warmte module

Als bewoner zorg je voor:

  • Het onderhoud van je binneninstallatie
  • Het afstellen van deze installatie: thermostaat, radiatoren, leidingen en kranen

Warmte-etiket Eneco

Het warmte-etiket

Op het warmte-etiket vind je per net hoe duurzaam de warmte is die er wordt geleverd. Je ziet welke warmtebronnen zorgen voor de warmte in je woning.
Bespaartips voor de herfst

Besparen op warmte

Met onze bespaartips helpen we je bewuster omgaan met je warmteverbruik. Zorg ervoor dat je verwarming luchtvrij is. En kom meer te weten over het gebruik van je thermostaat.

Meterstanden uitlezen

Hulp bij het uitlezen van je meterstanden nodig? Hier vind je een overzicht van onze meters. En leggen we je uit hoe je de standen noteert.