Termijnbedrag

Elke maand betaal je een vast bedrag voor je energie. Dit noemen we het termijnbedrag. Op deze pagina vertellen we je meer over hoe het termijnbedrag werkt, waar je het kunt aanpassen en welk termijnbedrag het beste bij je persoonlijke situatie past.

Hoe berekenen we je termijnbedrag?

Elk jaar berekenen we hoeveel energie je komend jaar waarschijnlijk nodig hebt en wat dat kost. Dit bedrag delen we door 12 maanden: je termijnbedrag. Hierbij wordt rekening gehouden met de zomer en winter. In werkelijkheid is je verbruik hoger in de winter dan in de zomer, dit geldt vooral voor gas. Deze kosten spreiden we zodat je altijd een gelijk bedrag betaalt.  

Dit is een grafiek van verdeling van de opbouw van je termijnbedrag.

Welk termijnbedrag past het beste bij je

Het is altijd goed om je verbruik in de gaten te houden, dan zie je of het termijnbedrag past bij je verbruik. In Mijn Eneco zie je je verbruik van de afgelopen maanden. Daar kun je ook gemakkelijk en snel je termijnbedrag aanpassen.

Heb je een slimme meter, dan kun je ook met de Tussenstand check in de app bekijken of het termijnbedrag nog past. Zo zie je of het handig is om je termijnbedrag aan te passen. En voorkom je vervelende verrassingen aan het eind van het jaar.

Elk jaar een nieuw termijnbedrag

Je termijnbedrag is vooral gebaseerd op je energieverbruik van het afgelopen jaar. Wanneer je termijnbedrag te laag was, moet je bijbetalen op de jaarnota en verhogen we je termijnbedrag. Heb je juist elke maand teveel betaald, dan verlagen we het bedrag.

De vaste leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen kunnen ook veranderen. We schatten de prijswijzigingen voor komend jaar in, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij jaarlijkse tariefwijzigingen, verlenging of verandering van je contract passen we je termijnbedrag niet aan. Die verschillen verrekenen we op de jaarnota.

Het prijsplafond en je termijnbedrag

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie om je energierekening minder hoog te maken. We hebben het prijsplafond in je termijnbedrag verwerkt. Hier heb je een e-mail of brief over ontvangen met meer informatie. 

In de Tussenstand in de Eneco app en bij je termijnbedrag in Mijn Eneco vind je een persoonlijk advies over je termijnbedrag.

En in de video hieronder leggen we je uit hoe je termijnbedrag met het prijsplafond in 2023 is opgebouwd. 

Je termijnbedrag kan ook veranderen in deze situaties

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice