Inzicht in je verbruik

Het is heel handig om je energieverbruik van stroom, gas en warmte goed in de gaten te houden. Dat kan op veel verschillende manieren, afhankelijk van welke producten je gebruikt.

1. Maandelijks Energierapport

Heb je een slimme meter, dan krijg je het Maandelijks Energierapport. Hier zie je je energieverbruik (stroom, gas, warmte) van de afgelopen maand. Daarbij krijg je ook een vergelijking met het verbruik van dezelfde maand een jaar eerder en van een huishouden dat op het jouwe lijkt.

Ben je nieuw bij Eneco dan krijg je je eerste maandrapport na de eerste kalendermaand waarin je contract is ingegaan. Het duurt even omdat we een begin- en eindstand van de maand nodig hebben. Zodra we de begin- en eindstand hebben, sturen we het energierapport maandelijks op een vaste dag van de maand. Je kunt het rapport ook bekijken in Mijn Eneco. Wil je het Maandelijks Energierapport niet meer ontvangen, dan zet je dit gemakkelijk uit in Mijn Eneco. Na een jaar bij Eneco kunnen we je verbruik vergelijken met je verbruik een jaar eerder.Zie je niet al je producten terug op het Maandelijks Energierapport?


Dat kan. We gebruiken namelijk de data uit je slimme meter. En als je slimme meter een storing heeft of je hebt niet voor al je producten een slimme meter, dan zie je deze informatie niet terug op je energierapport.

2. Jaarnota

Op de jaarnota krijg je een duidelijk overzicht van je energieverbruik over het afgelopen 12 maanden. Als het bij ons bekend is, geven we je ook een vergelijking met je eigen verbruik een jaar eerder. We laten je ook zien hoe je verbruik zich verhoudt tot andere huishoudens met ongeveer dezelfde samenstelling.

3. In Mijn Eneco

Slimme meter


Heb je een slimme meter en heb je ons toestemming gegeven voor het dagelijks uitlezen, dan zie je in Mijn Eneco een grafiek met je stroom-, gas- of warmteverbruik onder het tabblad ‘Verbruik’. Die cijfers kun je specificeren per maand, week, dag en uur. Heb je je nog maar pas aangemeld bij Mijn Eneco of heb je nog maar net een slimme meter dan zie je daar na de eerste kalendermaand je gegevens.

Lever je energie terug, dan zie je bij het tabblad ‘Verbruik’ een overzicht met in de laatste kolom het verschil tussen verbruikte en opgewekte energie.Geen slimme meter


Heb je nog geen slimme meter, dan zie je na de eerste jaarnota je verbruik in Mijn Eneco. Daar kun je op den duur ook de jaarnota’s vergelijken met die van voorgaande jaren. Je ziet dan een grafiek met het omgerekende verbruik van de afgelopen vijf jaar.

We geven je in Mijn Eneco ook inzicht in het gemiddelde verbruik van klanten met dezelfde postcode om dat met jouw verbruik te vergelijken. Zo zie je of je ten opzichte van je buren meer of juist minder energie verbruikt.


4. In de Eneco App

In de Eneco app zie je bij ‘Verbruik’ heel gemakkelijk je verbruik van stroom, gas en warmte. Ook zie je hier of je goed gaat uitkomen op de jaarnota en dus niet hoeft bij te betalen. Je ziet direct of je termijnbedrag nog actueel is. Zo kun je indien nodig je termijnbedrag aanpassen en hoef je aan het eind van het jaar niet bij te betalen.

We doen een voorspelling aan de hand van het geschatte verbruik en je huidige verbruik. Je slimme meter geeft je verbruik automatisch door. Heb je geen slimme meter, dan kun je zelf je meterstanden invoeren.

5. Verbruik op Toon

Heb je een Toon-abonnement? Dan zie je via ‘Status verbruik’ jouw verbruik ten opzichte van wat Eneco heeft ingeschat voor je. Ga je eroverheen, dan krijg je een waarschuwing. Zo blijf je grip houden op je energieverbruik.  • Een groen opgestoken duimpje. Je energiegebruik is lager dan Eneco heeft ingeschat.

  • Een geel uitroepteken. Je energieverbruik is hoger dan Eneco heeft ingeschat.

Goed om te weten: deze functie werkt alleen als je een energiecontract hebt bij Eneco. De eerste waarschuwing krijg je een maand na de installatie van Toon. Die moet namelijk eerst ‘leren’ hoeveel jouw huishouden verbruikt.

6. Inzicht in je verbruiksplafond

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. In de app en Mijn Eneco kun je zien hoeveel energie je hebt verbruikt binnen je maandelijkse verbruiksplafond

Of meld je aan voor de verbruiksplafondmelding. Als er minder dan 20% over is van je maandelijkse verbruiksplafond, ontvang je een seintje.

7. Zon op Toon

Toon geeft je alle informatie over je verbruik en de energie die je opwekt met je zonnepanelen. Toon geeft je een overzicht gespecificeerd in kilowattuur (kWh) en in euro’s.

8. Opbrengstmeter zonnepanelen

Heb je zonnepanelen, dan zie je heel simpel hoeveel energie je levert op de opbrengstmeter of de brutoproductiemeter. Daarop zie je ook heel gemakkelijk hoeveel stroom in kilowattuur (kWh) je hebt teruggeleverd.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice