Alles over je jaarnota

Op deze pagina lees je hoe we je jaarnota berekenen. En wanneer je 'm krijgt, waar je de nota vindt en wat je kan doen als betalen niet lukt. We helpen je daar graag bij. 

 

Wat is je jaarnota?

Als klant bij Eneco krijg je aan het einde van elk jaar je jaarnota. Een jaarnota is een afrekening waarin staat hoeveel energie je dat jaar hebt verbruikt. En of je geld terugkrijgt of moet bijbetalen. Je kunt je jaarnota bekijken in de Eneco app of in Mijn Eneco onder het kopje 'Nota's'.

Je jaarnota berekenen: zo doen we dat

Op de jaarnota zie je hoeveel energie je afgelopen jaar hebt verbruikt, de kosten daarvan en je nieuwe termijnbedrag wat je direct gaat betalen.

Met jouw meterstanden berekenen we hoeveel stroom, gas en/of warmte en warmtapwater je precies hebt verbruikt. Dat verrekenen we met de termijnbedragen die je elke maand hebt betaald.Heb je te weinig betaald? Dan moet je bijbetalen en gaat je nieuwe termijnbedrag voor komend jaar omhoog. Zo willen we voorkomen dat je op je volgende jaarnota weer moet bijbetalen.Is er met de termijnbedragen te veel in rekening gebracht, dan krijg je geld van ons terug. En we nemen dit mee bij het berekenen van je nieuwe termijnbedrag. Zodat het past bij je verbruik en je niet teveel betaalt.

Video: de jaarnota uitgelegd

De jaarnota is best een ingewikkeld document. Daarom werken we hard aan een verbeterde versie. In de tussentijd geven we je in deze video een korte uitleg over de huidige jaarnota.

Wat staat er in grote lijnen in je jaarnota?

De jaarafrekening bestaat uit verschillende onderdelen. Heb je de nota niet bij de hand? Download een voorbeeld jaarnota (pdf) 

Brief of mail bij de jaarnota 
Hier lees je wat de jaarnota voor jou betekent. Krijg je geld terug of moet je bijbetalen? Ook vind je hier je nieuwe termijnbedrag. 
 
Samenvatting van alle kosten 
Hier zie je de kosten voor energie, vaste kosten en andere producten die je bij ons afneemt. Ook zie je hoeveel je betaald hebt. En we leggen uit hoe je nieuwe termijnbedrag is opgebouwd. 

Overzicht van het verbruik en de kosten 
Hier staat welke meterstanden we gebruiken voor de berekening van je energieverbruik. Daarna zie je een overzicht waarin de kosten zijn uitgerekend.  

Overzicht van je verbruik over de afgelopen jaren 
Hier zit ook een vergelijking bij met andere huishoudens die lijken op dat van jou. 

Informatie over waar je groene energie vandaan komt 
Al je stroom wordt duurzaam opgewekt. Op deze pagina lees je of je energie van wind of zon komt. En heb je warmte? Dan zie je hier op welk warmtenet je bent aangesloten en hoe je warmte is opgewekt. 

Begrippenlijst 
Hier zie je wat alle termen op de jaarnota betekenen. 

Berekening in detail 
Hier staat welke standen en tarieven gebruikt zijn, wat je verbruik was en welke overheidsheffingen en btw van toepassing zijn. Als je een dynamisch contract hebt, is je contracttarief meerdere keren veranderd in het afgelopen jaar. We berekenen dan op je jaarnota een ‘gewogen gemiddeld contracttarief’ per maand.  
 
Bijvoorbeeld: verbruikte je in de eerste week van de maand december meer energie dan de rest van de maand? Dan tellen de tarieven die je in die week had zwaarder mee in het gewogen gemiddelde tarief. En andersom: verbruikte je de rest van december veel minder energie, dan tellen de tarieven die je de rest van de maand had minder zwaar mee in het gemiddelde. 

In onze app en Mijn Eneco kun je precies zien welke tarieven je het afgelopen jaar hebt gehad, en wat je energiekosten per periode waren.

Het prijsplafond op je jaarnota
Om de gevolgen van de stijgende energieprijzen te verzachten, geldt er van 1 januari tot 31 december 2023 een prijsplafond op energie. Op je jaarnota berekenen we hiervoor een prijsplafond korting. Meer weten over deze berekening? Bekijk onze uitleg over het prijsplafond op de jaarnota

 


Wanneer je de jaarafrekening krijgt

Meestal krijg je jaarnota ongeveer een jaar nadat je bij ons klant bent geworden. Daarna krijg je de nota elk jaar rond dat tijdstip per e-mail of post. Nu weten wanneer je 'm krijgt? Check het via onze . Of kijk in de Eneco app of in Mijn Eneco.Meterstandenverzoek: drie weken voor je jaarnota
Als het nodig is om je meterstanden door te geven, ontvang je per e-mail of post een verzoek. Dat gebeurt ongeveer 21 kalenderdagen voor de afrekendatum. Heb je een slimme meter? Dan lezen we je meterstanden op afstand uit en krijg je dit verzoek niet.

Veelgestelde vragen