Tussendoor een termijnbedragadvies

Voorzien we dat je moet bijbetalen of juist geld terugkrijgt op je jaarnota? Dan raden we je aan om je termijnbedrag aan te passen. Benieuwd waardoor je niet goed uitkomt op je jaarnota als je niets doet? Op deze pagina lees je er meer over. 

Mogelijke oorzaken

Je hebt nieuwe energietarieven gekregen


Elk jaar berekenen we hoeveel energie je komend jaar nodig hebt. En wat dat kost op basis van je huidige tarieven. Dit bedrag delen we door 12 maanden en dat is je maandelijkse termijnbedrag. Krijg je door het jaar heen nieuwe energietarieven die een stuk hoger of lager zijn? Dan is je termijnbedrag aanpassen nodig om beter uit te komen op je jaarnota.

Je energieverbruik is anders dan verwacht


Er kan altijd iets in je situatie veranderen. Je bent vaker thuis of juist meer van huis. Dat heeft invloed op je verbruik. Maar ook de apparaten in je huis zijn bepalend. Want oude elektrische apparaten verbruiken meer energie dan modernere versies. Ook werken ze soms niet meer optimaal waardoor ze meer stroom verbruiken. Vervang je de oude apparaten in je huis, dan zie je dat direct terug in je energieverbruik. En natuurlijk speelt ook het weer een rol. Want in een strenge winter verbruik je waarschijnlijk meer energie om je huis te verwarmen dan in een zachte winter.

Je woonsituatie is veranderd


Je energieverbruik kan ook hoger of lager uitpakken door een verandering in je woonsituatie. Heb je bijvoorbeeld een flinke uitbouw gerealiseerd of je woning duurzamer gemaakt met bijvoorbeeld zonnepanelen of door te isoleren? Dan heeft dat zeker effect op je energieverbruik. Maar het kan ook zijn dat je iets aan de verwarming hebt veranderd, bijvoorbeeld vloerverwarming geïnstalleerd.

Je laadt je elektrische auto thuis op


Heb je een elektrische auto en laad je die sinds kort thuis op, dan zie je dat natuurlijk terug in een behoorlijk toegenomen stroomverbruik. In dat geval raden we je aan om elke maand je termijnbedragadvies te bekijken en het over te nemen. Zo voorkom je een onverwacht hoge jaarnota. 

Op je jaarnota berekenen we je nieuwe termijnbedrag voor het komende jaar. De stijging in je stroomverbruik door het opladen van je elektrische auto nemen we daarin mee.

Je termijnbedrag is niet goed ingeschat


Misschien hebben we je termijnbedrag eerder te hoog of te laag ingeschat. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een verandering van de energiebelasting of van je verbruik. Het is dan belangrijk om tussendoor je termijnbedrag aan te passen.

Je hebt zelf je termijnbedrag aangepast


Je kunt op elk moment zelf je termijnbedrag aanpassen. Check je regelmatig je termijnbedragadvies en volg je dat op, of ga je om wat voor reden dan ook voor een heel ander termijnbedrag? Je keuze is bepalend voor hoe je uitkomt op je jaarnota.

Je bent verhuisd


Het termijnbedrag op je nieuwe adres baseren we op het energieverbruik van de vorige bewoner. Dat doen we omdat je verbruik grotendeels wordt bepaald door het soort huis waarin je woont. In een nieuwbouwhuis zijn er natuurlijk geen vorige bewoners. In dat geval gebruiken we het landelijk gemiddelde verbruik van een nieuwbouwwoning. In beide gevallen kan jouw energieverbruik anders zijn waardoor een ander termijnbedrag nodig is.

Tip: check regelmatig het termijnbedragadvies

Het termijnbedrag dat we je adviseren is berekend op basis van je huidige energietarieven, de teruglevering van je zonnepanelen als je die hebt en je laatst bekende verbruik. Verandert je tarief of verbruik? Dan kan je advies ook veranderen. Bekijk het daarom regelmatig in de Eneco app en Mijn Eneco.
 

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice