Waarom daalt je termijnbedrag niet, ondanks het prijsplafond?

Van 1 januari tot en met 31 december 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Het prijsplafond is bedoeld om je energierekening minder hoog te maken. Toch betekent het prijsplafond niet altijd dat je maandelijkse termijnbedrag meteen daalt. Waarom dat zo is, leggen we hier uit.

Het prijsplafond in het kort

In 2023 geldt het prijsplafond voor energie tot een maximaal verbruik van 2.900 kWh stroom, 1.200 m³ gas en 37 GJ warmte. 

Tot dit maximale verbruik ben je verzekerd van het lagere prijsplafondtarief. Ook als de energieprijzen stijgen. Ieder huishouden krijgt de korting van het prijsplafond waar hij recht op heeft. De korting van het prijsplafond wordt uiterlijk 28 februari 2023 verrekend in je termijnbedrag en zie je terug op je jaarnota.

Meer over de verrekening op je jaarnota lees je op onze pagina over het prijsplafond en je jaarnota.

Veranderende overheidsheffingen in 2023

Door de komst van het prijsplafond verwacht je misschien een verlaging van je termijnbedrag. Helaas is dit niet altijd het geval. Er zijn namelijk ook andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je termijnbedrag tot je jaarnota in 2023 hetzelfde blijft, of zelfs omhooggaat. Met een aantal rekenvoorbeelden leggen we je uit wat er verandert in 2023 en wat dit betekent voor je termijnbedrag. Hieronder zie je eerst de veranderingen:  1. De overheid heeft de btw aangepast
  Vanaf juli vorig jaar was de btw tijdelijk verlaagd naar 9%. De overheid heeft vanaf 1 januari 2023 de btw weer aangepast van 9% naar 21%.

 2. De energiebelasting is gestegen
  De Opslag Duurzame Energie (ODE) verdwijnt en is per 1 januari 2023 onderdeel van de energiebelasting geworden. Daarom is de ODE dit jaar € 0,00. Voor elke m³ gas betaal je ongeveer € 0,05 meer dan vorig jaar. Voor stroom betaal je ongeveer € 0,07 meer per kWh dan vorig jaar. De overheid probeert met deze stijging huishoudens te stimuleren om zuiniger met hun energieverbruik om te gaan.

 3. Minder korting op je energiebelasting
  Over de energiebelasting ontvangt ieder huishouden korting van de overheid (vermindering energiebelasting). De overheid ziet een deel van je energieverbruik namelijk als basisbehoefte. Daarom hoef je over dat deel geen belasting te betalen. In 2023 is deze korting € 227,92 lager dan in 2022.

 4. De netbeheerkosten zijn gestegen
  De netbeheerder zorgt voor de energiemeters in je meterkast, het transport van energie en beheer van het net. Deze kosten zijn vanaf 1 januari 2023 gestegen, waardoor je termijnbedrag met gemiddeld € 7,40 omhooggaat.

Wil je weten wie jou netbeheerder is? Kijk dan in de Eneco app bij Regelen > Producten > Stroom.

Alle veranderingen in een overzicht:

2022 2023
BTW Eerste half jaar 21%, daarna 9% 21%
Energiebelasting* Gas: € 0,4395 per m³
Stroom: € 0,04452 per kWh
Gas: € 0,59266 per m³
Stroom: € 0,15245 per kWh
Opslag Duurzame Energie (incl. 21% btw) Gas: € 0,10467 per m³
Stroom: € 0,03691 per kWh
Gas: € 0,00 per m³
Stroom: € 0,00 per kWh
Vermindering energiebelasting € 824,77 € 596,85

*Energiebelasting is inclusief btw.Ook de netbeheerkosten zijn gestegen, de exacte kosten verschillen per netbeheerder. Deze vind je onderaan deze pagina onder de veelgestelde vragen.

Meer over de veranderde overheidsheffingen in 2023 lees je op deze pagina.

Je termijnbedrag was de afgelopen tijd misschien te laag

Het kan ook zijn dat we je adviseren om je termijnbedrag te verhogen omdat deze eerder te laag was ingesteld. Mogelijke redenen hiervoor zijn:  • Je hebt in 2022 een hoger tarief gekregen, waardoor je termijnbedrag niet meer past bij je tarieven;
 • Je vaste contract is afgelopen, je energiecontract is verlengd naar een contract met variabele tarieven die hoger zijn; 
 • Je hebt zelf je termijnbedrag verlaagd;
 • Je hebt meer verbruikt dan we hadden ingeschat.

We geven je dit advies om een bijbetaling op de jaarnota zoveel mogelijk te voorkomen. De korting van het prijsplafond is meegenomen in ons advies. Als je jaarnota al snel komt, is de kans op een verhoging groter. Dit komt doordat je minder maanden tot je jaarnota hebt, om je achterstand over uit te spreiden.

Dit betekenen de veranderingen van 2023 voor een gemiddeld huishouden:

 • We gaan er vanuit dat je verbruik 1.200 m³ gas en 2.900 kWh stroom per jaar is.

 • De btw is terug van 9% naar 21%. Hierdoor betaal je dit jaar € 173 meer btw over je leveringstarieven*.

 • De Vermindering Energiebelasting is verlaagd. Deze is per huishouden € 228 lager dan vorig jaar.

 • De Opslag Duurzame Energie is €0,00 geworden en is nu onderdeel van de energiebelasting. Voor het bovenstaande verbruik ga je in 2023 in totaal € 264 meer energiebelasting (incl. 21% btw) betalen.

 • Je woont in Rotterdam, dus je netbeheerder is Stedin. De netbeheerkosten zijn per 1 januari 2023 gestegen met € 120 (incl. 21% btw) over het gehele jaar. 

In dit voorbeeld stijgen de kosten dus met € 785 vergeleken met 2022. Dit betekent een stijging van € 65 per maand, die wordt meegenomen in de berekening van je termijnbedrag.Voor de leesbaarheid zijn getallen hierboven afgerond naar hele getallen, hierdoor kunnen er kleine verschillen ontstaan.


*Vergeleken met de tweede helft van 2022, berekend over de prijsplafondtarieven. 

Rekenvoorbeelden

De opbouw van je termijnbedrag in 2023

Je energiekosten bestaan uit: leveringskosten (deze betaal je voor de energie de je verbruikt), overheidsheffingen en btw en netbeheerkosten. Wanneer deze kosten stijgen, heeft dit gevolgen voor je maandelijkse termijnbedrag.In de video hieronder leggen we je uit hoe je termijnbedrag in 2023 is opgebouwd.Mis je nog informatie op deze pagina? Laat het ons weten via de 'feedback' button aan de rechterkant. Bedankt!

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice