
Stijgende energietarieven: wat betekent dit voor jou?
Waarom de energietarieven stijgen
Wat is er aan de hand met de energiemarkt?
Sinds oktober 2021 zijn de prijzen op de internationale energiemarkt flink opgelopen. Koud weer, beperkte gasvoorraden en een toenemende vraag naar gas na de coronacrisis zorgden voor stijgende energieprijzen in het najaar.
Door de oorlog in Oekraïne is er veel onzekerheid in de hele wereld. De gasmarkt is een vrije markt die sterk wordt beïnvloed door internationale spanningen. De Russische aanval op Oekraïne zorgt daarom sinds 24 februari 2022 voor grote prijsschommelingen en een nog verdere stijging van de energieprijzen.

Wat kun je het beste doen?
Dat hangt af van je energiecontract. Wil je weten wat voor contract je hebt? Onze Klantenservice helpt je. Of kijk zelf even in de Eneco app of Mijn Eneco. Daar staan al je gegevens.
Ons advies per situatie:
Met dit contract heb je je tarieven vastgezet tot de looptijd eindigt. Je hoeft nu dus niets te doen.
Dan adviseren we om nu niets te doen. Je contract met vaste looptijd wordt vanzelf omgezet in een contract met onbepaalde looptijd met variabele tarieven. Door de huidige marktsituatie en de steeds veranderende tarieven bieden we namelijk tijdelijk geen nieuwe contracten met vaste looptijd en vaste tarieven aan. De tarieven zijn hiervoor teveel in beweging. We bekijken continu of de situatie het toelaat om dit type contract weer aan te bieden.
Voordat je contract afloopt, krijg je van ons tijdig een persoonlijk bericht over je nieuwe variabele tarieven en voor welke duur ze gelden. Dus als er iets verandert, word je hier altijd vooraf over geïnformeerd.
Op dit moment hoef je niets te doen. Jouw variabele tarieven zijn namelijk lager dan de vaste tarieven die nu in andere energiecontracten worden aangeboden. In de Eneco app of in Mijn Eneco vind je jouw persoonlijke variabele tarieven.
Als je tarieven wijzigen, ontvang je tijdig een persoonlijk bericht over je nieuwe variabele tarieven en voor welke duur ze gelden. Dus als er iets verandert, word je hier altijd vooraf over geïnformeerd.
Helaas is het door de huidige marktsituatie niet mogelijk om je contract om te zetten naar een vaste looptijd en vaste tarieven. De tarieven zijn hiervoor teveel in beweging. We bekijken continu of de situatie het toelaat om dit type contract weer aan te bieden.
Dan hoef je nu niets te doen. Het Eneco modelcontract heeft variabele leveringstarieven voor stroom en/of gas die twee keer per jaar wijzigen: op 1 januari en 1 juli.
Bij uitzonderlijke marktomstandigheden kan Eneco de leveringstarieven ook op andere momenten aanpassen. Als er iets tussentijds iets wijzigt in je tarieven, dan word je hier altijd vooraf over geïnformeerd.
In januari stellen we de warmtetarieven vast, deze gelden het hele jaar. Hoewel de warmtetarieven bepaald worden aan de hand van de gasprijzen heeft de hoge en onzekere gasprijs van dit moment dus geen invloed op de tarieven van warmte die er nu zijn. Je hoeft nu dus niets te doen.
- We verwelkomen je graag als nieuwe klant, maar door de hoge en onzekere gasprijs kun je tijdelijk geen vast contract voor stroom en gas bij ons afsluiten. Een contract met variabele tarieven is wel mogelijk. Heb je nu stroom, gas of stadswarmte nodig? Kijk wat je kan doen.
Compensatie vanuit de overheid
Hulp bij betalen
De overheid neemt verschillende maatregelen om de stijgende energieprijzen te compenseren. Zoals de vermindering energiebelasting, de eenmalige energietoeslag en per 1 juli de tijdelijke btw-verlaging op energie. Lees meer over de verschillende maatregelen en hoe je er aanspraak op kunt maken,

Regel alles zelf Inzicht in je energiezaken
Met de Eneco app regel je energiezaken zelf en krijg je extra inzicht in je energieverbruik en handige bespaartips. Download 'm nu. Liever alles achter je pc regelen? Gebruik dan onze online Mijn Eneco omgeving.
Benieuwd hoe het zit met je contractinformatie en energietarieven?
Bekijk ze directKrijg een idee van je energiekosten per dag, week, maand of jaar.
Bekijk je verbruikPast je termijnbedrag niet meer bij je energieverbruik? Wijzig het zelf.
Pas je termijnbedrag aanEnergie besparen? Begin vandaag nog
Op de stijging van de energieprijzen is er weinig grip. Waar je wél zelf grip op hebt, is je energieverbruik. Met onze tips bespaar je serieus op je energieverbruik en daarmee ook op je energiekosten. Of je het nu groots aanpakt of liever klein begint.

Antwoord op de meest gestelde vragen
We krijgen veel vragen sinds de verschrikkelijke aanval van Rusland op Oekraïne en de daardoor gestegen energietarieven. Hier lees je onze antwoorden.
- Dan helpen we je. Op deze pagina staat hoe je hulp kan krijgen bij het betalen van je energierekening. Ook zie je welke extra hulp je gemeente biedt en vind je meer informatie over de maatregelen van de overheid.
We hebben een contract met de Duitse Gazprom-dochteronderneming Wingas, dat sinds mei 2022 onder curatele staat van de Duitse overheid. Bijna 90% van het gas dat wij inkopen via directe contracten komt van andere leveranciers, uit bijvoorbeeld Noorwegen. Onder deze omstandigheden gaan we geen nieuwe contracten aan met Russische gasproducenten.
Daarnaast zijn we hard bezig om aardgas uit te faseren. Denk bijvoorbeeld aan het ombouwen of sluiten van onze gascentrales. Ook het verduurzamen van aardgasgestookte woningen en gebouwen door de inzet van bijvoorbeeld woningisolatie, (hybride) warmtepompen en warmtenetten. Dit draagt bij aan de ambitie om samen met onze klanten klimaatneutraal te worden in 2035.- Dat is helaas nog niet mogelijk. Als energieleverancier kopen we een deel van het gas in op de groothandelsmarkt. Dit gas bestaat uit een internationale mix vanuit verschillende bronnen. Van de totale hoeveelheid gas die door de Nederlandse leidingen stroomt is op dit moment naar verwachting gemiddeld 15% van Russische origine.
- Afgelopen jaar hebben wij ons One Planet plan gepresenteerd. Het uitfaseren van aardgas is een niet te missen stap in het waarmaken van onze klimaatambitie. Dit betekent dat we onze gascentrales gaan ombouwen of sluiten en gaan werken aan het verduurzamen van aardgasgestookte woningen en gebouwen. Door woningisolatie, (hybride) warmtepompen en warmtenetten. In deze situatie zijn onze plannen nog dringender geworden.
- Je hoeft je geen zorgen te maken dat we zonder gas komen te zitten. We zijn voor gas niet afhankelijk van Rusland. Eneco haalt het gas op dit moment slechts voor een klein deel uit Rusland, het meeste komt uit andere landen, zoals Noorwegen.
Staat je vraag er niet tussen?
Stel 'm aan onze Klantenservice. We helpen je graag verder.