Alles over het Maandelijks Energierapport

Als je een slimme meter hebt, sturen we je elke maand rond dezelfde dag het Maandelijks Energierapport. Daarin staat wat je verbruik van de afgelopen maand was voor stroom, gas en warmte. Ook bekijk je je teruglevering en of je meer of minder energie hebt verbruikt dan de maand ervoor. Meer over het Maandelijks Energierapport lees je op deze pagina. 

Een vrouw kijkt op haar tablet

Alleen variabele kosten in je Energierapport

Je energieprijs bestaat uit verschillende onderdelen. Zoals vaste kosten, variabele kosten, netbeheerkosten en belastingen. Bekijk hier hoe je energieprijs is opgebouwd. Goed om te weten: in het Maandelijks Energierapport staan alleen de variabele kosten. Oftewel, de kosten voor de energie die je hebt verbruikt. Dat zijn namelijk kosten waar je invloed op hebt.  

Dit staat er in je Maandelijks Energierapport

1. Je stroomverbruik van de afgelopen maand

In het Energierapport zie je wat je de afgelopen maand hebt verbruikt aan stroom (in kWh). En wat de kosten hiervoor waren. Ook zie je wat je stroomverbruik de maand hiervoor was. En wat je in dezelfde maand een jaar geleden verbruikte. 
Daarnaast zie je het gemiddelde stroomverbruik voor deze maand van verschillende huishoudens. Zo weet je of jouw verbruik hoger, lager of gelijk is aan het verbruik van hetzelfde soort huishoudens. 

2. Je gasverbruik van de afgelopen maand

Verder laat het Energierapport zien hoeveel gas je hebt verbruikt deze maand (in m3). En wat de verbruikskosten daarvoor waren. Je ziet ook hier wat je gasverbruik in de maand hiervoor was. En wat je in dezelfde maand een jaar geleden verbruikte.
Voor gas laten we het gemiddelde verbruik van deze maand per woningtype zien. Dat zegt namelijk meer dan een soort huishouden. Een vrijstaand huis verbruikt meer gas dan een tussenwoning. 

3. Je verbruik in de afgelopen maand

In een tabel zie je je totale verbruik van de afgelopen maand. Zowel voor stroom als voor gas. Voor stroom is je verbruik uitgesplitst in daltarief en normaal tarief. Je ziet wat de beginstand en wat de eindstand van de vorige maand is. Daarnaast zie je het totale verbruik en welk tarief er geldt. En tot slot zie je de totale kosten die je hebt gemaakt in de tabel. Deze kosten zijn berekend op basis van je verbruik tegen het meest recente tarief, inclusief btw. De kosten die je daadwerkelijk moet betalen kunnen anders zijn.

4. Historisch stroomverbruik

In het Energierapport lees je niet alleen je stroomverbruik per maand. Je ziet ook je stroomverbruik van voorgaande jaren tot maximaal 3 jaar. Dit noemen we je historisch verbruik. Je kunt zo zien of jouw besparende maatregelen hebben geholpen. En wat voor invloed veranderingen in je woonsituatie hebben gehad. 

5. Bespaartip

Tot slot geeft het Energierapport elke maand een handige bespaartip. Zo kun je direct beginnen met besparen! 
 

Het Maandelijks Energierapport is geen energierekening

Het Energierapport is bedoeld om inzicht te geven in je verbruik. Het is geen factuur die je moet betalen. Je betaalt gewoon je termijnbedrag. Dat termijnbedrag baseren we op je gemiddelde jaarverbruik. Na een jaar kijken we naar hoeveel energie je daadwerkelijk hebt verbruikt. Dat verrekenen we met je termijnbedragen. Het resultaat zie je op de jaarnota.  

Je inzicht kan nog preciezer

Energie besparen begint met inzicht. Hoe meer inzicht, hoe beter je kunt besparen. Daar helpt het Energierapport natuurlijk bij. Maar het kan nog nauwkeuriger. In de Eneco app en Mijn Eneco kun je je verbruik per week en zelfs per dag bekijken. Je moet ons dan wel eerst toestemming geven om je slimme meter elke dag uit te lezen. Meer over de Eneco app en Mijn Eneco

 

Illustratie van vrouw met smartphone

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice