Hoge energierekening

Moet je bijbetalen op je energierekening? Op deze pagina hebben we de oorzaken van een hogere energierekening op een rijtje gezet. En wat je eraan kunt doen.

Oorzaken hogere energierekening

Termijnbedrag te laag ingeschat


Misschien is je maandbedrag eerder te laag geschat. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een verhoging van de energiebelasting of je hebt meer verbruikt. Door de te lage schatting heb je over het jaar genomen per maand te weinig betaald. Daardoor moet je uiteindelijk bijbetalen op de energierekening. Lees meer over het termijnbedrag.

Verkeerde meterstand gebruikt


Een andere oorzaak van een hogere energierekening kan zijn dat er een verkeerde meterstand is gebruikt. Je kunt dat zelf controleren door de eindstand op de jaarnota te vergelijken met de huidige stand op je meter. Is de stand op je meter nu lager dan de stand op je jaarnota, dan weet je dat we hebben gerekend met het verkeerde verbruik. Vraag in dit soort gevallen een correctienota aan. Lees meer over de correctienota

Afrekening vorig jaar


Zijn je meterstanden vorig jaar geschat en hebben we nu je juiste meterstanden? Dan heb je toen misschien te weinig betaald en dat wordt nu verrekend. Dit kan ervoor zorgen dat je moet bijbetalen op je energierekening.

Je bent net klant geworden


Van onze nieuwe klanten weten we het energieverbruik nog niet. Daarom gebruiken we het ‘historische verbruik’ van je adres. Dit verbruik kan lager of hoger zijn dan je eigen verbruik. En zo kan je jaarnota anders uitpakken dan je had verwacht. Lees meer over je termijnbedrag na overstappen

Een verandering in je woonsituatie


Je energierekening kan ook hoger uitpakken door een verandering in je woonsituatie. Ben je bijvoorbeeld verhuisd naar een nieuwbouwwoning? Dan kan er nog veel vocht in de muren zitten, waardoor je meer moet stoken. Je kunt ook verhuisd zijn naar een grotere of minder goed geïsoleerde woning. Of heb je iets aan de verwarming veranderd, bijvoorbeeld vloerverwarming geïnstalleerd? Ook dat kan invloed hebben op je energieverbruik. 

Je hebt energieslurpers in huis


Oude en kapotte elektrische apparaten verbruiken meer energie dan modernere versies. Ook werken ze soms niet meer optimaal en verbruiken ze daardoor meer stroom. Dit kan zorgen voor een hoge energierekening. Aan de buitenkant zie je niet of een apparaat een energieslurper is. Gelukkig zijn er wel manieren om dit te controleren. Bijvoorbeeld met een verbruiksstekker. Of monitor je verbruik in de Eneco app of Mijn Eneco. Lees meer over energieslurpers.

Bijbetalen op je energierekening voorkomen?

De eerste stap naar een lagere energierekening is inzicht in je verbruik. Dat inzicht krijg je in Mijn Eneco en de Eneco app. Wil je minder energie verbruiken, bekijk dan onze besparingstips om slimmer om te gaan met stroom en gas.

Kun je je jaar- of eindafrekening niet in een keer betalen? Vraag dan een betalingsregeling aan.