Energietarieven
Zo zijn je energietarieven opgebouwd
Je energietarief bestaat uit drie onderdelen. De leveringskosten, de netbeheerkosten en overheidsheffingen.
1. Leveringskosten, variabel en vast
Leveringskosten zijn de kosten die je betaalt voor de levering van stroom en/of gas. Je betaalt vaste en variabele leveringskosten.
- Variabele leveringskosten
Het variabele deel is de hoeveelheid energie die je verbruikt, vermenigvuldigd met de prijs die we hebben afgesproken per eenheid gas (m³) en stroom (kWh) energieverbruik. Voor dit deel van je leveringskosten geldt: hoe minder je verbruikt, hoe minder je betaalt. Er zijn verschillende prijzen. Dit is afhankelijk van je type contract (vaste of variabele tarieven), en of je gekozen hebt voor enkel- of dubbeltarief. - Vaste leveringskosten
Daarnaast betaal je vaste leveringskosten. Een vast bedrag per jaar voor de kosten die we maken voor je energie-aansluiting. Dit wordt ook vaak vastrecht genoemd. Deze kosten worden niet beïnvloed door je verbruik.
2. Netbeheerkosten
De netbeheerder zorgt voor de energiemeters in je meterkast, het transport van je energie en beheer van het net. De kosten daarvoor brengen we namens de netbeheerder in rekening. De hoogte van je netbeheerkosten hangt af van het soort aansluiting dat je hebt en wordt jaarlijks door de netbeheerder bepaald. Wil je weten wat voor soort aansluiting je hebt? Kijk dan op de website van je netbeheerder voor de netbeheerkosten bij jouw aansluiting. Elke regio in Nederland heeft zijn eigen netbeheerder. Weet je niet wie er in jouw regio de netbeheerder is? Kijk dan eerst op Mijnaansluiting.nl.
3. Overheidsheffingen
Het laatste onderdeel van je energietarief zijn belastingen: de overheidsheffingen en btw. Deze dragen wij rechtstreeks af aan de overheid. De overheidsheffingen kunnen jaarlijks per 1 januari wijzigen. Wij zorgen er dan voor dat de wijziging doorberekend wordt in je tarief en termijnbedrag.
De overheidsheffingen bestaan uit:
- Energiebelastingen. Deze heffing op stroom en gas is ingevoerd om je als consument te stimuleren om zuinig en bewust met energie om te gaan.
- Vermindering energiebelasting. Omdat energie een basisbehoefte is, heft de overheid geen belasting over een deel van je energieverbruik. Dat bedrag wordt elk jaar opnieuw bepaald. Door de gestegen energieprijzen geeft de overheid tijdelijk een extra belastingkorting op je stroomverbruik, namelijk € 265 inclusief btw. Daarmee komt de totale vermindering energiebelasting voor 2022 € 824,77 per huishouden. Deze vermindering is alleen geschikt voor panden met een verblijfsfunctie zoals wonen of werken. Ook is de energiebelasting op je stroomverbruik in 2022 verlaagd met bijna 7 cent per kWh.
- Opslag duurzame energie en klimaattransitie (ODE). Dit is een belasting op je energieverbruik voor het opwekken van duurzame energie.
- Btw. Over alle kosten betaal je 21 % btw. Vanaf 1 juli 2022 wordt dit verlaagd naar 9 % btw.
Wil je meer weten over de maatregelen van de overheid die zijn ingesteld om je te helpen bij de stijgende energieprijzen? We hebben alle informatie voor je op een rijtje gezet.
Nog geen klant en benieuwd naar onze tarieven?
Door de hoge en onzekere energieprijzen kan je tijdelijk alleen een variabel modelcontract afsluiten. Ook als je met spoed stroom of gas nodig hebt. Bekijk direct de tarieven en hoe je het modelcontract afsluit.
Veelgestelde vragen
- Sinds oktober 2021 zijn de prijzen op de internationale energiemarkt flink opgelopen. Dit heeft verschillende oorzaken, zoals een grote vraag en de huidige situatie in de Oekraïne. Op onze pagina over de stijgende energietarieven vertellen we je meer en geven we je ook advies over je lopende energiecontract.
- Het moment waarop de tarieven wijzigen hangt af van wat voor contract je hebt en de looptijd. Weet je niet precies wat voor contract je hebt? Kijk in de Eneco app bij 'Regelen' > 'Producten" of in Mijn Eneco onder het kopje ’Producten’.
Je variabele leveringskosten vermenigvuldigd met je energieverbruik plus de vaste leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen vormen samen je energierekening. Voor je variabele leveringskosten geldt dus: hoe lager je energieverbruik, hoe minder je betaalt.
Wat je energieverbruik is, hangt af van een hoop factoren. Denk bijvoorbeeld aan hoe groot je gezin is en hoe goed je huis geïsoleerd is. Het maakt ook uit of je een vrijstaand huis of juist een appartement hebt. Benieuwd naar je eigen verbruik? Bekijk de verschillende manieren om je verbruik in te zien.
- Elk jaar berekenen we hoeveel energie je komend jaar nodig hebt en wat dat kost op basis van je huidige tarieven. Dit bedrag delen we door 12 maanden en dat is wat je maandelijks betaalt. Dit noemen we je termijnbedrag, We houden ook rekening met de zomer en winter. In werkelijkheid is je verbruik hoger in de winter dan in de zomer, dit geldt vooral voor gas. Deze kosten spreiden we zodat het termijnbedrag altijd gelijk is.
Wil je weten wat je huidige termijnbedrag is, en of het nog klopt met je energieverbruik? Bekijk dan je Tussenstand in de Eneco app. Hier kun je zien of je nog goed zit vergeleken met je huidige energieverbruik en je termijnbedrag aanpassen als dit nodig is. - Alle warmtetarieven vind je op onze pagina over de warmtetarieven.