
Verwachting energieprijzen: wat is er aan de hand?
Hoe is het energietarief opgebouwd?
Om goed te begrijpen wat er aan de hand is, helpt het om te weten hoe je energietarief is opgebouwd. Wilko: ‘De energieprijs die je betaalt bestaat uit drie onderdelen:
Levering: deze kosten hangen af van de hoogte van je energieverbruik en je leveringsprijs per kWh en/of m3. En van de vaste leveringskosten van je contract.
Netbeheerkosten: deze kosten betaal je voor de energiemeters in je meterkast en voor het transport van stroom en gas naar je huis.
Overheidsheffingen en btw: dit is de energiebelasting en de heffing opslag voor duurzame energie. De overheid gebruikt deze heffing als stimulans om opnieuw duurzame energie op te wekken. Ook is de btw opgenomen in je tarief.
Deze drie onderdelen zorgen samen voor het totaalbedrag. Je energieleverancier betaalt de netbeheerkosten aan de netbeheerder en de btw en overheidsheffingen aan de overheid. Deze kosten zijn trouwens bij elke energieleverancier hetzelfde. De leveringskosten zijn dus maar een deel van het totaalbedrag dat je betaalt aan je energieleverancier.' Meer weten? Lees verder over de opbouw van onze energietarieven.
Hoe komt de leveringsprijs tot stand?
‘Wij kopen energie vooraf in en voorspellen wat onze klanten gaan verbruiken. Dat kunnen we natuurlijk nooit helemaal zien aankomen. Dus’, gaat Wilko verder, ‘als de dag voorbij is verkopen we de teveel ingeschatte energie. En kopen we extra energie in als het verbruik hoger is.’
Heb je een contract met een vast tarief dan wijzigt de leveringsprijs tussentijds niet en merk je hier niks van. Je betaalt iedere maand je termijnbedrag. Na een jaar verrekenen we op je jaarnota wat je echt hebt verbruikt. En geven we advies over het termijnbedrag voor het volgende jaar. Bij een contract met een variabel tarief kunnen de leveringskosten voor stroom en gas tussentijds wél wijzigen. De netbeheerkosten en overheidsheffingen bij een contract met vaste én variabele tarieven wijzigen ieder jaar op 1 januari.

Klant bij Eneco?
Waardoor zijn de energieprijzen zo hard gestegen?
‘Een belangrijke oorzaak voor de stijgende energieprijzen is een tekort aan gas. Door een koud voorjaar waren de gasvoorraden een stuk leger dan we gewend zijn. En door de hogere prijzen van deze zomer waren de gasvoorraden niet zo goed gevuld. Je ziet de energieprijzen in de laatste maanden sterk stijgen en dalen. De winter was mild en er is vloeibaar gas geleverd vanuit de US. Daardoor daalt de prijs af en toe.
De aanval van Rusland op Oekraïne heeft ook op de energiemarkt grote gevolgen. Rusland behoort tot de grootste olie- en gasleveranciers ter wereld. Daardoor zijn de gasprijzen verder gestegen, terwijl ze al op recordhoogte zaten. Ook speelt de uitval van energievoorzieningen in Europa, zoals bijvoorbeeld Nukes in Frankrijk en gasvelden in Noorwegen. Al met al maakt dit het erg onvoorspelbaar.'

De ontwikkeling van de inkoopprijzen voor stroom en gas.

Energieprijzen vergelijken?
Wil je de actuele prijzen van Eneco vergelijken? Bekijk de tarieven door een berekening te maken. Sluit eenvoudig een stroom- en gascontract af.
Wat is de verwachting voor de energieprijzen?
En dan nu de vraag die ons allemaal bezig houdt. Zetten de stijgende energieprijzen door of gaan de energieprijzen weer dalen? ‘Het blijft onduidelijk…’ zegt Wilko. ‘Als je nu naar de energieprijzen kijkt voor één, twee of drie jaar vooruit, dan zie je hoge prijzen. Hierdoor houdt de markt, en ook wij als experts, er rekening mee dat de hoge en wisselende prijzen voorlopig aanhouden. De politieke spanningen maken de situatie erg onvoorspelbaar. En het lastige is, we hebben er allemaal geen invloed op.'
Bekijk de video hieronder om beter te begrijpen wat er aan de hand is met de energiemarkt.

Wat betekent dat voor mij?
Wat de onzekere en hoge energieprijzen voor jou betekenen hangt af van je energieverbruik en je situatie. ‘Heb je een variabel contract, dan is het slim om ieder geval rekening te houden met hogere kosten voor je energie. En dat geldt ook voor een contract met vaste looptijd dat binnenkort afloopt', aldus Wilko. Hoe? Bijvoorbeeld door zelf iedere maand geld apart te zetten op een spaarrekening. Of je termijnbedrag alvast te verhogen. Zo hoef je straks niet in één keer veel bij te betalen. Als klant bij Eneco pas je makkelijk zelf je termijnbedrag aan via Mijn Eneco.

Hulp vanuit de overheid
De overheid heeft voor 2022 en 2023 extra maatregelen genomen om je oplopende energiekosten te beperken. Wat is er tot nu toe bekend?
Wat moet ik nu doen met een aflopend contract met vaste looptijd of een variabel energiecontract?
Dat hangt af van je energiecontract. Loopt je contract nog drie maanden of langer, dan hoef je nu nog helemaal niks te doen. Door de onzekere en hoge gasprijs bieden we tijdelijk geen contract met vaste looptijd aan. Heb je toch een nieuw contract voor stroom en gas nodig, dan kun je een variabel modelcontract afsluiten. We hopen dat het op korte termijn weer mogelijk is om een vast contract af te sluiten.

Overstappen naar Eneco?
Wat kan ik zelf nog meer doen?
Onze tip? Het loont in ieder geval altijd om zoveel mogelijk energie te besparen. Het is misschien geen fijne tip in de winter, maar zet de thermostaat een beetje lager. En zorg op langere termijn voor betere isolatie. Daarin investeren wordt lonender. En je kunt er natuurlijk ook subsidie voor krijgen. Houd je verbruik in de gaten in de Eneco app of in Mijn Eneco en ga hier spaarzaam mee om. Lees onze tips om energie te besparen.