Verwachting energietarieven, jongen kijkt naar windmolen

Verwachting energieprijzen: wat is er aan de hand?

De energieprijzen veranderen regelmatig. Vanaf eind 2021 steeg de energieprijs en bereikte in 2022 een piek. Sinds dit jaar liggen de energieprijzen lager en kun je ook weer een contract met vaste looptijd afsluiten. Toch bestaan er nog veel vragen. Wat is de verwachting voor de energieprijzen? En wat betekent dit voor je energiecontract? Wilko Schuijff, expert op het gebied van energie-inkoop, vertelt je over de energiemarkt, de energieprijzen en de opbouw van je tarief. Lees ook meteen de tips over wat je zelf kunt doen. 

Hoe is het energietarief opgebouwd?

Om goed te begrijpen wat er aan de hand is, helpt het om te weten hoe je energietarief is opgebouwd. Wilko: ‘De energieprijs die je betaalt bestaat uit drie onderdelen:

Levering: deze kosten hangen af van de hoogte van je energieverbruik en je leveringsprijs per kWh en/of m³. En van de vaste leveringskosten van je contract.
Netbeheerkosten: deze kosten betaal je voor de energiemeters in je meterkast en voor het transport van stroom en gas naar je huis.
Overheidsheffingen en btw: dit is de energiebelasting en de heffing opslag voor duurzame energie. De overheid gebruikt deze heffing als stimulans om opnieuw duurzame energie op te wekken. Ook is de btw opgenomen in je tarief.

Deze drie onderdelen zorgen samen voor het totaalbedrag. Je energieleverancier betaalt de netbeheerkosten aan de netbeheerder en de btw en overheidsheffingen aan de overheid. Deze kosten zijn trouwens bij elke energieleverancier hetzelfde. De leveringskosten zijn dus maar een deel van het totaalbedrag dat je betaalt aan je energieleverancier.' Meer weten? Lees verder over de opbouw van onze energietarieven.

Meneer kijkt vertwijfeld, wat is de verwachting voor de energieprijzen

Klant bij Eneco?

Weet je niet tot wanneer je contract loopt? Check dit eenvoudig via de Klantenservice. Eindigt je energiecontract binnen drie maanden? Je kunt je contract verlengen via Mijn Eneco.

Hoe komt de leveringsprijs tot stand?

‘Wij kopen energie vooraf in en voorspellen wat onze klanten gaan verbruiken. Dat kunnen we natuurlijk nooit helemaal zien aankomen. Dus’, gaat Wilko verder, ‘als de dag voorbij is verkopen we de teveel ingeschatte energie. En kopen we extra energie in als het verbruik hoger is.’

Heb je een contract met een vast tarief dan wijzigt de leveringsprijs tussentijds niet en merk je hier niks van. Je betaalt iedere maand je termijnbedrag. Na een jaar verrekenen we op je jaarnota wat je echt hebt verbruikt. En geven we advies over het termijnbedrag voor het volgende jaar. Bij een contract met een variabel tarief kunnen de leveringskosten voor stroom en gas tussentijds wél wijzigen. De netbeheerkosten en overheidsheffingen bij een contract met vaste én variabele tarieven wijzigen ieder jaar op 1 januari.

Wat is de verwachting voor de energieprijzen?

‘Het blijft onduidelijk…’ zegt Wilko. ‘Als je nu naar de energieprijzen kijkt voor één, twee of drie jaar vooruit, dan zie je hoge prijzen. Hierdoor houdt de markt, en ook wij als experts, er rekening mee dat de wisselende prijzen voorlopig aanhouden. De politieke spanningen maken de situatie erg onvoorspelbaar. En het lastige is, we hebben er allemaal geen invloed op.' 
Energieprijzen ontwikkelingDe ontwikkeling van de inkoopprijzen voor stroom en gas.

Wat betekent dat voor mij?

Wat de schommelende energieprijzen voor jou betekenen hangt af van je energieverbruik en je situatie.

Vast of variabel contract
‘Heb je een variabel contract, dan is het slim om te kijken of je voordeliger uit bent met een contract met vaste looptijd. Die bieden we nu weer aan. En dat geldt ook voor een contract met vaste looptijd dat binnenkort afloopt', aldus Wilko. 

Aangepast boetebeleid
De prijzen voor energie zijn de afgelopen twee jaar sterk gestegen. Dat zorgt voor meer onzekerheid en risico’s bij het inkopen van energie. Het boetebeleid is hierdoor aangepast. 'Als je een vast energiecontract afsluit voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar, dan spreken we met elkaar af dat je in deze periode je stroom en/of gas bij ons afneemt. Omdat we je energie voor deze periode inkopen, ben je zeker van een vaste prijs.' En als je het contract voor de einddatum opzegt? 'Dan houden we energie over die is ingekocht en die je niet meer afneemt.' Daar vragen we een vergoeding voor: een opzegboete.

Man lachend met smartphone op zeegroene achtergrond

Overstappen naar Eneco?

Bij ons krijg je altijd 100% groene stroom. Dat kan nu weer voor een vaste prijs! En we helpen je verder te besparen op je energiekosten. 

Wat kan ik zelf nog meer doen?

Onze tip? Het loont in ieder geval altijd om zoveel mogelijk energie te besparen. En zorg op langere termijn voor betere isolatie. Daarin investeren wordt helpt je besparen. En je kunt er natuurlijk ook subsidie voor krijgen. Houd je verbruik in de gaten in de Eneco app of in Mijn Eneco en ga hier slim mee om. Lees onze tips om energie te besparen.
Bespaartip: Doe geen gordijnen voor je radiator | Eneco

Hulp vanuit de overheid

De overheid heeft voor 2022 en 2023 extra maatregelen genomen om je oplopende energiekosten te beperken. Wat is er tot nu toe bekend?

Gerelateerde verhalen

Een vader zit samen met zijn twee kinderen aan tafel te eten.

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

Bekijk de 8 tips
Stel aan tafel met laptop

Welke energieleverancier ga je kiezen?

Met deze 5 tips ben je er zo uit
Twee vrouwen zitten samen aan een tafel

Antwoord op de meestgestelde vragen over de energieprijzen

Alles wat je wil weten over de veranderende energiemarkt