Twee medewerkers van Eneco kijken naar de schermen van de afdeling Inkoop

Het geheim achter de energieprijzen

Een inkijkje bij Eneco29 december 2023 door Redactie Eneco
De prijzen van energie zijn belangrijk voor iedereen. We hebben er allemaal mee te maken als we het licht aandoen of als we de verwarming hoger zetten. Maar hoe worden deze prijzen eigenlijk bepaald? En wat voor effect heeft het weer, zoals een stormachtige dag, op de prijs van energie? Dat vragen we aan Jérôme en Timo van Eneco. Ze werken bij het team dat gaat over de energie-inkoop. 

Storm zorgt niet voor meer windenergie

Jérôme en Timo kopen energie in en letten vooral op de prijzen in de wereld. Ze moeten snel kunnen denken en altijd klaar zijn om te reageren op dingen die overal gebeuren, zoals het weer of belangrijke gebeurtenissen in de wereld. Terwijl het buiten stormt, praten de energie-experts binnen over hoe het weer onze energie beïnvloedt.

Jérôme legt uit: "Veel mensen denken dat harde wind veel stroom oplevert. Maar als het te hard waait, zoals vandaag, moeten we de windmolens stopzetten. Zo voorkomen we dat ze beschadigen. Dat betekent dat we dan soms duurdere energie moeten gebruiken."

Timo haakt in: "Het weer, zoals kou en wind, kan veel doen met de prijs van energie. Daarom moeten we steeds vooruitkijken en beslissingen nemen."

Eneco medewerker Jerome"Het is een ingewikkelde markt, maar we proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen aan elke Eneco-klant"

Inkopen als een chef-kok

Kunnen jullie uitleggen wat jullie team doet bij Eneco?


Timo legt uit: "Heel simpel gezegd, wij zijn de mensen die energie inkopen. We kijken goed naar de prijzen en de trends in de wereld en kiezen het beste voor onze klanten."Jérôme voegt toe: “Ons werk lijkt op dat van een chef-kok die een menu samenstelt. Net als in de keuken, moeten we maanden van tevoren bedenken wat onze ‘gasten’ nodig zullen hebben. Zodat we uiteindelijk het juiste ‘energiemenu’ voor onze klanten hebben. We willen dat als mensen thuis het licht aandoen, alles goed werkt en niet te duur is. Ons werk is daarom best spannend. We volgen marktontwikkelingen, weerpatronen, politieke besluiten en nog veel meer. En op basis daarvan moeten we elke dag beslissen waar we onze energie vandaan halen. We letten altijd op de prijs en hoe het gemaakt is."

"De prijs die klanten vandaag betalen, is gebaseerd op de marktprijs van een tijdje geleden"

Veel klanten van Eneco hebben vragen over hun energierekening. Ze willen weten waarom ze soms meer moeten betalen. Jérôme en Timo begrijpen deze vragen goed. Ze weten dat energieprijzen soms moeilijk te begrijpen zijn.Timo: “Soms vragen klanten waarom hun rekening hoger is, terwijl ze horen dat energie goedkoper wordt. Dat komt omdat er tijd tussen zit. We kopen de energie ruim van tevoren in. Dus de prijs die klanten vandaag betalen, is gebaseerd op de marktprijs van een tijdje geleden. We proberen dat tijdsverschil te zo klein mogelijk te houden. Maar over het algemeen werkt de stijgende of dalende marktprijs met wat vertraging door in de klantprijs."Jérôme gebruikt de kernramp in Fukushima als voorbeeld: “Toen alle kerncentrales in Japan direct werden stopgezet, moest het land overschakelen op andere energiebronnen. Dat zorgde voor een enorme vraag naar energie op de wereldmarkt. En als de vraag stijgt, stijgen de prijzen. Dit laat zien hoe iets wat ver weg gebeurt, toch onze prijzen kan beïnvloeden.”

Vrouw met paraplu

Altijd en overal

Ook profiteren van lokaal opgewekte, groene stroom? Kies dan voor Eneco HollandseWind & Zon®. Zo wordt Nederland steeds een stukje duurzamer.
Timo legt verder uit: “Kijk, op het sluiten van de gasvelden in Groningen kun je goed inspelen. Want dat is een proces dat al jaren loopt. Maar bij een oorlog of politieke onrust in een belangrijk gasexporterend land moet je snel andere energiebronnen vinden. Om te voorkomen dat onze klanten te maken krijgen met stijgende prijzen. Maar, wat doet de prijs als het maar onrustig blijft, en je moet opnieuw inkopen? Een hogere prijs is altijd een vervelende boodschap voor onze klanten.”
Eneco medewerkers Timo en Jerome bespreken het inkoopbeleid"Achter elke prijsverandering staat ons team van experts"
Kun je dan nog slimmer inkopen?
Jérôme: "Daar zijn we elke dag mee bezig. Met steeds meer focus op duurzaamheid. Het is een ingewikkelde markt, maar we proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen aan elke Eneco-klant."
Timo: "Het is belangrijk dat klanten weten dat achter elke prijsverandering ons team van experts staat. Van meteorologen tot energieanalisten. Zij werken letterlijk dag en nacht om de beste energieoplossingen te bieden aan onze klanten. Voor eerlijke prijzen."

Lees meer over de energiemarkt

Jongen kijkt naar windmolen

Verwachting energieprijzen 2024: dit moet je weten

Lees verder over de energieprijzen in 2024
Twee vrouwen werken samen aan project

Antwoord op de meestgestelde vragen over de energieprijzen

Alles wat je wil weten over de veranderende energiemarkt
Moeder en dochter doen de afwas

Eneco Dynamisch: slimmer omgaan met duurzame energie en altijd actuele prijzen

Ontdek de 5 voordelen van Eneco Dynamisch