Koppel kijken naar laptop op eettafel,

Geluid van een hybride warmtepomp: antwoord op de 7 meestgestelde vragen

15 maart 2024 door Redactie Eneco
Ben je bang dat een hybride warmtepomp veel geluid maakt? Dat valt reuze mee. We leggen je graag uit hoe het precies zit. Lees hier de antwoorden op de meestgestelde vragen over het geluid van een warmtepomp.
Waar of niet waar? Een warmtepomp maakt veel kabaal. Niet waar!

1: Maakt een warmtepomp lawaai?

Hoeveel geluid een warmtepomp maakt, verschilt per pomp en situatie. Het kan lastig zijn om ze met elkaar te vergelijken. Je kan daarom het beste kijken naar het maximale geluidsniveau in het aantal decibel. Dat geeft aan hoeveel geluid een pomp kan maken. Hoe lager de decibelwaarde, hoe minder geluid de warmtepomp maakt. Je vindt het aantal decibel als kenmerk bij al onze hybride warmtepompen

2: Is het geluid van een warmtepomp storend?

De meeste buitenunits van hybride warmtepompen zitten tussen 58 en de 62 decibel. Maar dat is alleen als ze op hun maximale vermogen draaien. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een vaatwasmachine. Alleen draaien hybride warmtepompen bijna nooit op hun maximale vermogen. Dit komt omdat de cv-ketel het overneemt als het kouder is dan 4 ̊ C. In de praktijk heb je dus meestal te maken met minder geluid dan de decibelwaarde van de warmtepomp. Bovendien draait een hybride warmtepomp vooral in de winter, en dan zitten jij en je buren meestal niet lekker buiten in de tuin.

3: Heeft de plaats waar de warmtepomp staat invloed op het geluid?

Ja, waar en hoe je een warmtepomp installeert, heeft ook invloed op het geluid. Onze experts houden hier rekening mee en met de geluidseisen vanuit de overheid. We bespreken dit met je tijdens het adviesgesprek. Voordat we de warmtepomp bij je plaatsen, kijken we goed naar een juiste plek waar de warmtepomp zo min mogelijk geluid maakt. We houden daarbij ook rekening met je buren. 
Een monteur van Eneco staat naast een warmtepomp.

Interesse in een hybride warmtepomp?

Het geluid is een belangrijk aandachtspunt bij het kopen en installeren van een warmtepomp. Goed advies is belangrijk. Onze experts besteden hier aandacht aan. Zo maak je de beste keuzes voor je situatie en je comfort.

4: Gelden er geluidseisen voor het geluid van een warmtepomp?

Ja, bij de installatie van een warmtepomp gelden strikte geluidseisen vanuit de overheid. Zo mag je warmtepomp niet meer dan 45 decibel overdag en 40 decibel ‘s nachts op de erfgrens veroorzaken. Ook bij de schouw volgen onze monteurs deze geluidsnormen. Zo voorkomen we dat jij of je buren eventuele geluidsoverlast ervaart als de warmtepomp draait. Hoe meer geluid de warmtepomp maakt, hoe verder we de warmtepomp van de erfgrens moeten plaatsen. Dit beperkt de mogelijkheden. Soms is het nodig om een kast om je warmtepomp te bouwen om het geluid te verminderen. Of om geluiddempers te plaatsen.

Tip: Ga het gesprek aan met je buren over je nieuwe warmtepomp. Neem ze mee in je overweging. Zo voorkom je onbegrip of vervelende verrassingen.

5: Maakt elke warmtepomp hetzelfde geluid?

Nee, niet elke warmtepomp maakt hetzelfde geluid. De hybride warmtepompen die Eneco verkoopt gebruiken lucht als warmtebron en hebben daarom een ventilator die geluid maakt. Elk merk en model warmtepomp heeft een andere ventilator, en maakt daardoor een ander geluid.

6: Is advies over het geluid bij aankoop warmtepomp belangrijk?

Het geluid van een hybride warmtepomp is een belangrijk aandachtspunt als je eraan denkt een warmtepomp te kopen. Door goed te kijken naar de kenmerken van de pomp en de plaatsing kan je genieten van duurzamere verwarming zonder dat het geluid je stoort. Het is belangrijk om goed advies te vragen bij een professionele installateur. Zo maak jij de beste keuzes voor jouw situatie en comfort.

7: Wat kan ik doen als ik last heb van het geluid van mijn warmtepomp?

Als je zelf geluidsoverlast ervaart, kan je trillingsdempers installeren. Dit voorkomt resonantie. Om de 40/45 decibel grenswaarde aan te houden bij de erfgrens kunnen een geluidswerende kast of een afscheiding in de tuin bij de buitenunit een oplossing zijn.
De Eneco GasBespaarBubbel

Ontdek jouw GasBespaarBubbel

Blaas je eigen GasBespaarBubbel op en ontdek hoeveel gas jij kunt besparen met een hybride warmtepomp.

Gerelateerde verhalen

Warmtepomp eigenaar Jan Hoorn staat glimlachend naast de buitenunit van zijn hybride warmtepomp.

Jan koos voor een hybride warmtepomp

Zo bespaart Jan met een hybride warmtepomp
Een ouder echtpaar kijkt samen naar een tablet

Bespaar op je gasverbruik met een hybride warmtepomp

In 5 stappen een hybride warmtepomp
Een familie zit ontspannen in de woonkamer

Een hybride warmtepomp: zo werkt het!

Verwarm je woning duurzamer