Man in een hangmat

Energie besparen in de lente: zo doe je dat

16 juni 2023 door Redactie Eneco
Het is lente! Dan wordt het lekker wat warmer en zonniger, en hoeft de verwarming minder vaak aan. Maar de energieprijzen zijn nog altijd hoog en dat voel je in je portemonnee.

Op de stijging van de energieprijzen heb je weinig grip. Waar je zelf wél grip op hebt, is je energieverbruik. Ook al heb je de verwarming al lager staan of helemaal uit, toch kan je met deze tips je energieverbruik flink verminderen. En daarmee ook je energiekosten. Dus waar wacht je op?

Profiteer van de zon

De zon geeft niet alleen licht, maar brengt ook warmte in huis. Zwaai de gordijnen open en laat de verlichting zo lang mogelijk uit.

Wil je zonnepanelen aanschaffen? Goed idee, want met zonnepanelen wek je zelf elektriciteit op en kun je op je energiekosten besparen. En in combinatie met een hybride warmtepomp verbruik je ook tot 70% minder gas, zonder hoge stroomkosten. Want die extra stroom voor je hybride warmtepomp wek je natuurlijk zelf op met je eigen zonnepanelen.

Wil je advies of heb je hulp nodig bij je keuze? Kijk eens op deze pagina en check wat je kan besparen met zonnepanelen plus een hybride warmtepomp.

Geef je verlichting een upgrade

Doe je gloeilampen de deur uit. Vervang ze door led- of spaarlampen en bespaar flink per lamp. En door slim met je licht om te gaan, bespaar je nog meer.

Om te voorkomen dat je lampen onnodig aan staan, zet je een schakelklok tussen de stekker en het stopcontact. De lamp schakelt dan vanzelf uit op het door jou ingestelde tijdstip. Zo laat je nooit per ongeluk de lichten branden.

Was koud, kouder, koudst

De wasmachines en -middelen van tegenwoordig wassen uitstekend schoon op lage temperaturen. Ga voor 30 graden Celsius. Of zelfs lager! Wist je dat je de trommel veel voller kunt stoppen dan je denkt? Dit scheelt weer wasbeurten. Of hang je was lekker buiten op een droge dag, dat kost helemaal geen energie.
Vader en dochter aan het tuinierenHeb je op een zomerse dag het zwembadje voor de kinderen opgezet? Gooi dat water dan niet zomaar weg, maar geef dit ’s avonds aan de plantjes. Of vul je regenton bij.

Wees zuinig met apparaten in de tuin

Heb je echt een vijverpomp of warmtelamp in de tuin nodig? Het verbruik van een gemiddelde vijverpomp van 20 watt is 180 kWh per jaar als je ‘m dag en nacht laat draaien. Een zwaardere vijverpomp van 200 watt verbruikt zelfs 1750 kWh per jaar bij continue gebruik. Bepaal of je zulke apparaten écht nodig hebt. Zo ja, kies voor een energiezuinige variant. En laat ‘m niet onnodig aan staan.

Hoe koel ben jij?

Warme ovenschotel over? Laat dit eerst afkoelen voor je het in de koelkast of vriezer zet. Het apparaat moet anders harder werken en dat kost meer stroom.

Wil je ingevroren producten ontdooien? Doe dit in de koelkast. Deze producten dragen bij aan de koeling van de koelkast.

Zorg ook voor minimaal 10 cm ruimte tussen de achterwand van de koelkast en de muur waar deze tegenaan staat. Zo zorg je voor een goede luchtcirculatie en bespaar je energie. Doe je dit niet, moet de koelkast extra hard koelen omdat het apparaat de warmte niet kwijt kan.

De diepvries ontdooien is geen klus om warm van te worden. Maar hiermee voorkom je wel onnodig energieverbruik! Door een ijslaagje van twee millimeter stijgt je energieverbruik al zo'n 10%

Stop sluipverbruik

Zet apparaten niet op stand-by, want zo slurpen ze stiekem nog energie. Gebruik bijvoorbeeld een stekkerblok met schakelaar. Zo schakel je alles met één druk op de knop uit.

Een nieuw apparaat aanschaffen? Let dan altijd op het energielabel. Koop je een apparaat, kies dan het liefst voor een A label. Is dat niet mogelijk, kies dan het meest energiezuinige label dat beschikbaar is voor jouw type product.
Eneco monteur met duim omhoog

De beste tips voor jouw situatie

Tips om energie te besparen, iedereen kent ze. Maar welke tips passen bij jouw situatie? Ontdek met welke tip jij vandaag kunt beginnen om energie te besparen.

Vergelijk je verbruik

Alle tips opgevolgd? Goed bezig! Want hiermee bespaar je flink op je energieverbruik. Maar hoe groot die besparing precies is, hangt af van meer dingen. Bijvoorbeeld van het aantal personen met wie je woont, het type woning en hoe goed je woning is geïsoleerd. Weten hoeveel dit in jouw situatie is? Als klant van Eneco heb je altijd inzicht in je stroom- en gasverbruik, via Mijn Eneco en de Eneco app. Bekijk hieronder het gemiddelde gasverbruik per woningtype voor een inschatting of je erboven of eronder zit. Meer informatie vind je op de website van Milieu Centraal.


Gemiddeld stroomverbruik in kWh
1 persoon 2 personen 3 personen 4 personen 5 personen per persoon extra
1920 3000 3609 4161 4371 200
Gemiddeld gasverbruik in m3
Appartement Tussenwoning Maisonnette Hoekwoning Vrijstaande woning
870 1240 1425 1480 4371
Bron: Milieu Centraal
Een man kijkt nadenkend in de verte

Moeite om je energierekening te betalen?

Veel mensen hebben te maken met een hoge energierekening en raken daardoor mogelijk in moeilijkheden. Heb je hulp nodig om je energierekening te betalen? Lees verder over de maatregelen van de overheid en extra hulp van gemeenten. En bekijk wat Eneco voor je doet.

Lees meer over energie besparen

Warmtewinner

Zo bespaar je met een warmtepomp

Bespaar met je warmtepomp
Jongen kijkt naar windmolen

Verwachting energieprijzen 2024: dit moet je weten

Lees verder over de energieprijzen in 2024
Een vrouw zit ontspannen tegen de verwarming

Je cv-ketel herfstproof maken doe je zó!

Maak je cv-ketel herfstproof