Een moeder en dochter zitten samen bij een wasmachine naast een mand met schone was

Energie besparen met wassen en drogen

22 januari 2024 door Redactie Eneco
Een wasje draaien kost water en stroom. Om over de droger nog maar te zwijgen. Hoe kun je kosten besparen met wassen en drogen?

Energie besparen met een zuinige wasmachine

Bij het kopen en gebruiken van een wasmachine loont het om rekening te houden met het energieverbruik. Je kunt zo flink wat energie besparen. Een moderne, energiezuinige wasmachine verbruikt minimaal 20% minder stroom dan een oud model. Maar let op: ook binnen de A-labels is veel verschil in zuinigheid. Let daarom op het absolute verbruik, dat scheelt zomaar nog eens 20%.

Kijk bij het kopen van een wasmachine ook of er een waterbesparende knop op zit. Dankzij de moderne wasmiddelen is voor veel wasjes vaak minder water nodig. En dus ook minder energie om het te verwarmen.

Kosten besparen door slim wassen

  • Was met een volle trommel. Je hoeft minder vaak te wassen en verbruikt minder energie per kilo.
  • Was op een lagere temperatuur. De meeste wasmiddelen werken tegenwoordig al goed bij een temperatuur van 30°C.
  • Gebruik het eco-programma. Je bespaart energie doordat je minder water verbruikt en het water langzamer opgewarmd wordt.

Toch een nieuwe wasdroger nodig?

Let op als je een nieuwe wasdroger koopt. Goedkoop is vaak duurkoop. Een goedkope wasdroger heeft namelijk vaak hoge energiekosten. Nog iets om aan te denken: gasdrogers en warmtepompdrogers zijn zuiniger dan elektrische drogers. En ze hebben vaak minder tijd nodig om je was te drogen. Dubbel voordeel dus. Als laatste: koop een wasdroger en -machine als losse apparaten. Een was-droogcombinatie verbruikt meer energie dan afzonderlijk wassen en drogen.

Was aan de lijn

Hang als het even kan de was aan de lijn. Toch liever in de droger? Centrifugeer je was dan op een zo hoog mogelijk toerental. De droger hoeft dan minder hard te werken.

Lees meer over energie besparen

Hand bij een radiator

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

Bekijk de 8 tips
Kinderen doen de afwas

Een energiezuinige keuken in 4 stappen

Bekijk de 4 stappen
Kind in bad

Gasverbruik warm water verminderen: 5 tips

Verminder je gasverbruik