Man en vrouw bekijken sluipverbruik op een tablet,

Sluipverbruik verminderen doe je zo: 6 handige tips

14 juni 2023 door Redactie Eneco
Sommige huishoudelijke apparaten blijven stroom gebruiken, ook als je ze niet actief gebruikt. Dat noemen we sluipverbruik. Wist je dat een gemiddeld Nederlands huishouden hier per jaar 450 kWh aan kwijt is? Dat is ongeveer € 90. Een groot deel van het sluipverbruik kan je voorkomen: schakel je apparaten echt uit, dus niet op de stand-bystand.  
 
Vooral oudere apparaten doen dit. Door nieuwe regels van de EU verbruiken nieuwere apparaten weinig tot geen energie meer als ze op de stand-bystand staan. Maar daar heb je nu niet veel aan als je nog een oude computer of magnetron hebt. Met de tips hieronder kun je sluipverbruik verminderen. Zo bespaar je energie én geld.

6 tips tegen sluipverbruik

Met een paar kleine aanpassingen bespaar je al snel op je energierekening:   • Tip 1: zet een apparaat helemaal uit als je het niet gebruikt. Ook in de stand-bystand gebruikt het stroom, terwijl dat vaak niet nodig is. 

  • Tip 2: haal opladers voor je telefoon en tandenborstel na gebruik uit het stopcontact.

  • Tip 3: met een bespaarstekker tussen het stopcontact en het apparaat voorkom je sluipverbruik. Een bespaarstekker schakelt het apparaat helemaal uit.  

  • Tip 4: gebruik stekkers met een tijdschakelaar. Die kun je zo programmeren dat ze je apparaat ’s nachts helemaal uit zetten. Bijvoorbeeld je wifi-modem. 

  • Tip 5: sluit apparaten die bij elkaar staan aan op een contactdoos met een aan-uitschakelaar. Zo kun je de stekkerdoos na gebruik met de aan-uitknop uitschakelen. Handig in je tv-hoek of werkkamer.

  • Tip 6: wil je de grote sluipverbruikers in huis opsporen? Installeer een energiemeter. Dit apparaatje kost tussen de € 10 en € 15 en plaats je tussen het toestel en het stopcontact. Het vertelt je precies wat het toestel verbruikt wanneer het stand-by is.

En we hebben nog meer tips waarmee je de energierekening verlaagt. Vervang bijvoorbeeld al je gloei- en halogeenlampen door ledlampen, schaf een waterbesparende douchekop aan of douche wat korter. Bekijk alle energiebespaartips

Lees meer over energie besparen

Moeder en dochter op een stoel met mobiel in hand

Sluipverbruik: dit is het en zo voorkom je het

Betrap je sluipverbruikers en voorkom onnodig stroomverbruik
Student kijkt in de spiegel

De 10 grootste sluipverbruikers van stroom: dit zijn ze

Bekijk de 10 sluipverbruikers
Gezin op bank

Bespaar energie met een een slimme thermostaat en slimme meter

Start met energie besparen