Een vrouw in de keuken bij de waterkoker,

7x energie besparen in de lente

5 april 2024 door Redactie Eneco

Het is lente! Dat betekent warmer en zonniger weer. Goed voor je humeur en voor je energierekening, want de verwarming en verlichting hoeven minder vaak aan. Toch is er nog genoeg wat je kunt doen om je energieverbruik in de lente te verminderen. Wij geven je 7 tips.

1. Profiteer van de zon

De zon geeft niet alleen licht, maar brengt ook warmte in huis. Dus zwaai de gordijnen open en laat de verlichting zo lang mogelijk uit. Daarmee kan de verwarming een graadje lager – of zelfs helemaal uit.

Wil je zonnepanelen aanschaffen? Goed idee, want zo wek je zelf energie op. Dat scheelt in je energiekosten. En in combinatie met een hybride warmtepomp verbruik je ook tot 70% minder gas. Zonder hoge stroomkosten, want de extra stroom die nodig is voor je warmtepomp wek je op met je eigen zonnepanelen. Lees meer over de combinatie van zonnepanelen en een hybride warmtepomp.

2. Hang je was aan de lijn

Was die buiten in het lentezonnetje heeft gedroogd ruikt heerlijk. En het bespaart ook nog eens energie. Een droogtrommel is natuurlijk heel handig, zeker in de winter. Maar het is ook een grote energievreter. Afhankelijk van je type droger bespaar je ongeveer € 25 tot € 85 per jaar door je was buiten te laten drogen (bron: MilieuCentraal).

3. Isoleer (ja, zeker in de lente)

Bij het woord isoleren denken veel mensen aan de herfst en winter. Toch is het juist slim om nu aan de slag te gaan met isolatie. Want een goed geïsoleerd huis houdt de warmte komende zomer buiten. Dus door je dak, muren en ramen nu te isoleren blijft je huis in de zomer lekker koel, zonder dat je daar een energieslurpende airco voor nodig hebt.  

4. Wees zuinig met apparaten in de tuin

We maken onze tuin weer massaal klaar voor lekker weer. Neem je tuin eens onder de loep: kan die energiezuiniger? Denk bijvoorbeeld eens aan je vijverpomp of warmtelamp. Het verbruik van een gemiddelde vijverpomp van 20 watt is 180 kWh per jaar als je ‘m dag en nacht laat draaien. Een zwaardere vijverpomp van 200 watt verbruikt zelfs 1750 kWh per jaar bij continue verbruik. Bepaal of je zulke apparaten écht nodig hebt. Zo ja, kies voor een energiezuinige variant. En laat ‘m niet onnodig aan staan. 
Extra tuintip: denk ook eens aan energiezuinige tuinverlichting. Kies voor ledlampen of, nog beter: verlichting op zonne-energie.

5. Laat de lentelucht binnen: ventileer

De lente is het moment om de ramen open te zetten en frisse lentelucht binnen te laten. Maar wist je dat je eigenlijk het hele jaar door goed moet ventileren? Daarmee voer je vervuilde lucht, schadelijke stoffen en vocht af. En zorg je voor de aanvoer van verse, schone lucht. Bovendien voelt vochtige lucht kouder aan, waardoor je sneller de neiging hebt om de verwarming aan te zetten. Zet dus vooral elke dag een half uurtje je ramen open. En laat ventilatieroosters en klepraampjes ook open staan. 

6. Geef je diepvries een lenteschoonmaak

De diepvries ontdooien is geen klus om warm van te worden. Maar hiermee voorkom je wel onnodig energieverbruik! Door een ijslaagje van twee millimeter stijgt je energieverbruik al zo'n 10%. Ook slim: ruim je koelkast op. In een te volle koelkast kan koude lucht niet goed circuleren. De koelkast verspilt dan energie om alles koel te houden. 

7. Stop sluipgebruik

Ga je een dagje op pad, of op vakantie? Zet apparaten thuis dan echt uit. Niet op stand-by, want zo slurpen ze stiekem nog energie. Gebruik bijvoorbeeld een stekkerblok met schakelaar. Zo schakel je alles met één druk op de knop uit.

Een nieuw apparaat aanschaffen? Let dan altijd op het energielabel. Koop je een apparaat, kies dan het liefst voor een A label. Is dat niet mogelijk, kies dan het meest energiezuinige label dat beschikbaar is voor jouw type product.
Bron: Milieu Centraal
Een man kijkt nadenkend in de verte

Moeite om je energierekening te betalen?

Veel mensen hebben te maken met een hoge energierekening en raken daardoor mogelijk in moeilijkheden. Heb je hulp nodig om je energierekening te betalen? Lees verder over de maatregelen van de overheid en extra hulp van gemeenten. En bekijk wat Eneco voor je doet.

Lees meer over energie besparen

Warmtewinner

Zo bespaar je met een warmtepomp

Bekijk de rekenvoorbeelden
Jongen kijkt naar windmolen

Verwachting energieprijzen 2024: dit moet je weten

Lees verder over de energieprijzen in 2024
Een vrouw zit ontspannen tegen de verwarming

Je cv-ketel herfstproof maken doe je zó!

Maak je cv-ketel herfstproof