Warmte voor de wijk Groenoord
Duurzame en betaalbare energie voor alle bewoners en ondernemers van Groenoord. Daar werken we samen met de gemeente Schiedam en woningbouwcorporatie Woonplus aan. Door aan te sluiten op het warmtenet van Rotterdam, schakelt de wijk over van aardgas naar warmte. Tegelijkertijd kijken we samen met de gemeente Schiedam en Woonplus naar kansen die deze transitie nog meer biedt. Zo wordt de wijk niet alleen duurzamer, maar wordt het ook fijner wonen in Groenoord. En dus aantrekkelijker, voor alle generaties.


Waarom warmte?

Voordelen van Warmte in Groenoord
Aansluiten op het warmtenet is een relatief snelle en eenvoudige oplossing om als hele wijk van het gas af te gaan.
Voor het comfort in huis maakt het niet uit. Je zit er nog steeds even warm bij. En hebt altijd lekker warm water.
Het tarief voor warmte is nooit hoger dan dat van een gemiddeld huishouden met aardgas. Terwijl je duurzaam bezig bent.
Door aan te sluiten op het warmtenet is jouw woning straks aardgasvrij. Wij zorgen voor de verduurzaming van de warmtebronnen.
Kosten en impact per woonsituatie
Net zoals bij aardgas kunnen de tarieven voor warmte elk jaar stijgen of dalen. Dit verandert dus niet in de nieuwe situatie. Omdat je bij het aansluiten op het warmtenet niet zelf je leverancier kunt kiezen, heeft de overheid een speciale wet gemaakt. Deze wet zorgt ervoor dat je als warmteklant een eerlijk tarief betaalt. Dit tarief is niet hoger dan het tarief dat je zou betalen bij een aardgasaansluiting. Eneco zit hier nooit boven. Voor je maandelijkse kosten heeft de aansluiting op het warmtenet dus nauwelijks gevolgen. Wel zijn er aanpassingen in je huis nodig waar kosten aan verbonden zijn. Zo plaatsen we in elke woning een warmte-afleverset en een warmtemeter.
Bij een collectieve aansluiting blijf je je maandelijkse kosten voor warmte gewoon aan Woonplus betalen, zoals je nu ook doet. Woonplus blijft namelijk jouw warmteleverancier en zorgt voor de aansluiting van jouw woning op het warmtenet van Eneco. Ook zorgt de woningcorporatie voor nieuwe voorzieningen voor bijvoorbeeld elektrisch koken.
Het proces rondom het aansluiten van jouw woning op het warmtenet verloopt via je verhuurder of woningcorporatie. Je maandelijkse kosten voor warmte betaal je gewoon via je verhuurder, tenzij hier andere afspraken over worden gemaakt. De gemeente Schiedam en Eneco onderzoeken de mogelijkheden voor een aanbod voor de voorzieningen voor koken aan verhuurders.
Je betaalt eenmalige kosten voor de aansluiting op het warmtenet. De hoogte van deze kosten zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals type woning en de situatie in de woning zelf. De gemeente Schiedam informeert de huiseigenaar over het proces en de mogelijkheden voor financiering.
Als je een collectieve verwarming hebt via je VvE, dan zijn de kosten afhankelijk van de keuzes die jouw VvE maakt. Je betaalt je maandelijkse warmtekosten aan jouw VvE. De VvE is namelijk jouw warmteleverancier. Ook zorgt de VvE voor de aansluiting van jouw woning op het warmtenet van Eneco.
Samen stappen zetten. Vraag een adviesgesprek aan.Warmtenet en warmtestation Groenoord
De warmte van Leiding over Noord wordt via het warmtestation overgedragen aan het warmtenet. Dit warmtestation komt in de Groenoordstraat in de wijk Kethel, tussen Tuindorp en Bijdorp in. Woon je in een van deze wijken of run je daar een bedrijf? Hier zie je wat er al gebeurd is en wat er nog gaat gebeuren.

Zo maken we Groenoord aardgasvrij
Informatiesessies warmtestation
In februari en april organiseerden we informatiesessies over het warmtestation. Er werden presentaties gegeven over onder andere het ontwerp, de duurzaamheid en de bouw van het warmtestation. Lees hier alles terug.
In november 2021 organiseren we een informatiesessie over het bereikbaarheidsplan tijdens de bouw.
Wat is de planning?
In het voorjaar start de aanleg van het warmtenet in Groenoord. Bekijk in de afbeelding de concept-planning voor de wijk.

Wie doet wat?

Gemeente Schiedam
De gemeente Schiedam heeft de regie bij het aardgasvrij maken van Groenoord. Samen met Woonplus en de provincie heeft de gemeente gekozen voor het warmtenet. Tegelijkertijd pakt ze de leefbaarheid en het groen in de wijk aan. De gemeente zal een haalbaar en betaalbaar voorstel doen waar bewoners op in kunnen gaan.

Woonplus
Woningbouwcorporatie Woonplus zorgt er samen met haar huurders voor dat haar woningen in Groenoord straks aangesloten kunnen worden op het warmtenet. Samen met de gemeente zoekt Woonplus uit hoe de kosten zo laag mogelijk kunnen blijven voor hun huurders.

Eneco
Eneco heeft in opdracht van de gemeente Schiedam een plan gemaakt voor het realiseren en exploiteren van het warmtenet. Dit plan is in december 2020 goedgekeurd door de gemeenteraad. Eneco gaat dit nu stapsgewijs uitvoeren.
Veelgestelde vragen
- Bij het ontwerp van het warmtenet zoekt Eneco zo veel mogelijk naar locaties langs de randen van de steden, langs snelwegen en wordt de route van bestaande infrastructuur gevolgd. Omdat voor Groenoord een warmtenet in de wijk moet worden aangelegd, ontkomen we er niet aan om in de wijk werkzaamheden te hebben. Ook daar worden zoveel mogelijk de hoofdroutes opgezocht.
Hierdoor is overlast te verwachten door tijdelijke gewijzigde verkeerssituaties. Alle tijdelijke verkeersmaatregelen worden aangevraagd bij de gemeente. De bereikbaarheid van panden is gegarandeerd voor bewoners, bedrijven, toeleveranciers en klanten. Bereikbaar zijn is een eis voor de hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance) en die wordt altijd gegarandeerd.
Bij bepaalde werkzaamheden zal sprake zijn van hinder door geluid van boringen, kranen en aan- en afrijdende vrachtwagens. Eneco zet zich in alle gevallen in om de overlast waar mogelijk te beperken, de aannemers houden zich aan de wettelijk geldende normen voor geluid. Omwonenden, bedrijven en instellingen worden altijd tijdig geïnformeerd over de werkzaamheden en de te verwachten overlast. - Als je een koopwoning hebt, ben je niet verplicht om aan te sluiten op het warmtenet. Je beslist zelf of samen met je VvE.
Als je een huurwoning hebt, verloopt het proces rondom aansluiting op het warmtenet via je verhuurder of woningbouwcorporatie. Zij zullen je hierover informeren en de gebruikelijke procedures volgen als het gaat om aanpassingen in je woning. - Op dit moment is de grootste bron voor het warmtenet Rotterdam de warmte die vrijkomt bij een afvalverwerkingsinstallatie. Daarnaast gebruiken we restwarmte die vrijkomt bij zuivering van industrieel afvalwater en warmte die vrijkomt bij een biomassacentrale en een gasgestookte elektriciteitscentrale.
Op koude dagen is er extra warmte nodig. Dan springt een piekketel op aardgas bij om de hogere warmtevraag op te vangen. In de toekomst zal deze piekketel op duurzaam gas werken, zodat deze geen CO2 meer uitstoot. Naast piekgasketels zijn er ook back-up ketels die er voor zorgen dat er ook bij calamiteiten warmte wordt geleverd.
Deze bestaande bronnen zijn voor een groot deel al duurzaam. Bovendien zullen ze nog meer warmte afleveren. Daarom zullen we de komende jaren met deze bronnen door blijven gaan. Op langere termijn gaat het aandeel restwarmte uit de haven groeien en gaan we minder gebruik maken van warmte uit de elektriciteitscentrale (gas).
Ook onderzoekt Eneco de mogelijkheden van geothermie en aquathermie als de restwarmte niet voldoende is. We verwachten dat deze twee technieken in de toekomst een belangrijke bron zullen vormen voor het warmtenet Rotterdam. - Dit is altijd maatwerk en hangt onder andere af van het type woning: een grondgebonden woning vraagt om een andere aanpak dan een flat (waar de VvE de aanpak bepaalt).
Voor het aansluiten van huizen zijn twee warmteleidingen (aanvoer en retour), een warmte-afleverset en een warmtemeter nodig. De warmte-afleverset en warmtemeter plaatst Eneco meestal in de meterkast, maar er wordt ook gekeken naar andere plekken zoals bijvoorbeeld op zolder als daar nu ook de cv-ketel staat. Dit is de meest gangbare situatie. Maar omdat we hier met bestaande woningen te maken hebben, zullen er in de praktijk meerdere varianten zijn. Per type woning zal Eneco in overleg met de eigenaar de beste oplossing bepalen, die past bij de bestaande leidingen en radiatorcapaciteit en niveau van isolatie van de woning. Zodra de aanleg van leidingen klaar is, maken we alles weer netjes in orde. - In Groenoord gaan we van aardgas naar 100% duurzame en CO2-vrije warmte. Dit doen we in 2 stappen:
Stap 1: aansluiten op het warmtenet
In 10 jaar tijd (vanaf 2024 tot 2034) wordt stapsgewijs het warmtenet aangelegd en Groenoord aangesloten. Door aan te sluiten is de CO2-emissie voor het verwarmen en de bereiding van warm tapwater nu al (warmte-etiket 2020) 68% lager dan met een cv-ketel. De woningen in Groenoord die op het warmtenet zullen worden aangesloten, verbruiken nu ca. 5.300.000 kuub aardgas per jaar, wat gelijk staat aan ca. 9.500 ton CO2/jaar. Dit betekent dat Groenoord met deze eerste stap ca. 6.400 ton CO2 per jaar bespaart.
Stap 2: de overstap naar 100% duurzame bronnen voor het warmtenet
Eneco werkt stap voor stap toe naar een duurzame en volledig CO2-vrije warmtelevering in 2035 voor alle Enecowarmteklanten. Dit doen we door te investeren in nieuwe duurzame warmtebronnen zoals aquathermie, geothermie, elektrodeboilers, grootschalige warmtepompen, warmtebuffers en restwarmte. Dit doen we zelf of samen met partners. In 2035 komt er mogelijk nog een klein deel van onze warmte niet uit duurzame warmtebronnen. De CO2-emissies die dan nog vrijkomen bij onze warmteopwekking, compenseren we tot we die laatste stap ook hebben gezet. - De Nederlandse afvalverwerkingsinstallaties zijn zeer efficiënt in het verwerken van afval. Door naast de productie van elektriciteit ook warmte te leveren, winnen we maximaal energie terug uit deze afvalstroom en besparen we veel energie. Eneco vindt het echter ook belangrijk dat afval voorkomen en gerecycled wordt. Daarom ontwikkelen we meerdere bronnen zodat we op tijd een alternatief hebben als er minder afval beschikbaar is.
- Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Als je deel uitmaakt van een VvE, hangt wat je gaat betalen af van de keuze die de VvE maakt. Het uitgangspunt is dat Eneco de warmtevoorziening collectief aflevert aan het gebouw/de flat. De verrekening van het warmteverbruik vindt plaats tussen de VvE en de woningeigenaar. Daar zit Eneco niet tussen. De VvE bepaalt daarmee ook de uiteindelijke prijs voor de woningeigenaren in de VvE. Hoe de VvE verrekent en met welke bedragen heeft Eneco geen inzicht.
Als je geen deel uitmaakt van een VvE betaal je gewoon voor je warmteverbruik. Het tarief hiervan zal niet veel afwijken van het aardgastarief dat je zou betalen bij een aardgasinstallatie. - Warmtenetten zijn lokale netten en de eigenaar van de netten is ook je leverancier. Voor het warmtenet van Groenoord is dat Eneco. Dat betekent dus dat als je je als particulier aansluit op het warmtenet in Groenoord, je klant wordt van Eneco voor je warmte. Wordt je woning collectief aangesloten dan zal in de meeste gevallen je woningcorporatie of VvE de leverancier zijn.
Je bent als woningeigenaar in Groenoord niet verplicht om aan te sluiten op het warmtenet. Ook kun je als woningeigenaar je woning altijd weer afsluiten van het warmtenet. Hier zijn dan wel kosten aan verbonden. Houd er rekening mee dat er in de toekomst geen gasnet meer ligt. Je moet dan je woning op een andere manier verwarmen dan met aardgas of warmte uit het warmtenet.
Heb je een andere vraag?
Je hebt verschillende opties:
1. Stuur je vraag naar Eneco.
2. Ga naar de site van Nieuwe Energie Schiedam.
3. Ga naar het inloopspreekuur in de modelwoning.
Inloopspreekuur in de modelwoning
Elke dinsdag van 17.00 tot 18.00 uur is er een inloopspreekuur in de modelwoning aan de Jozef Oreliosingel 159. Je krijgt hier meer informatie over het aardgasvrij maken van de wijk. Bovendien zie je het eindresultaat van de renovatie van de woning.
