Warmte voor de wijk Groenoord

Waarom warmte?
De wijken aardgasvrij maken. Deze opdracht gaf de Rijksoverheid aan gemeentes. Voor de wijk Groenoord onderzochten gemeente Schiedam, Woonplus en de provincie wat hiervoor de best uitvoerbare en betaalbare oplossing is. Ze kwamen uit bij het bestaande warmtenet dat al in de buurt ligt. Warmte uit dit net is duurzamer dan de huizen individueel verwarmen met aardgas. Door aan te sluiten op het warmtenet verlaag je je CO₂-uitstoot, terwijl je thuis een fijne temperatuur hebt en lekker kunt douchen.
Voordelen van Warmte in Groenoord
Aansluiten op het warmtenet is een relatief snelle en eenvoudige oplossing om als hele wijk van het gas af te gaan.
Voor het comfort in huis maakt het niet uit. Je zit er nog steeds even warm bij. En hebt altijd lekker warm water.
Het tarief voor warmte is nooit hoger dan dat van een gemiddeld huishouden met aardgas. Terwijl je duurzaam bezig bent.
Door aan te sluiten op het warmtenet is jouw woning straks aardgasvrij. Wij zorgen voor de verduurzaming van de warmtebronnen.
Impact en kosten per woonsituatie
Net zoals bij aardgas kunnen de tarieven voor warmte elk jaar stijgen of dalen. Dit verandert dus niet in de nieuwe situatie. Omdat je bij het aansluiten op het warmtenet niet zelf je leverancier kunt kiezen, heeft de overheid een speciale wet gemaakt. Deze wet zorgt ervoor dat je als warmteklant een eerlijk tarief betaalt. Dit tarief is niet hoger dan het tarief dat je zou betalen bij een aardgasaansluiting. Eneco zit hier nooit boven. Voor je maandelijkse kosten heeft de aansluiting op het warmtenet dus nauwelijks gevolgen. Wel zijn er aanpassingen in je huis nodig waar kosten aan verbonden zijn als je eigenaar bent van een eigen woning. Zo plaatsen we in elke woning een warmte-afleverset en een warmtemeter. Hieronder lees je wat dit voor de verschillende woonsituaties betekent.
Bij een collectieve aansluiting blijf je je maandelijkse kosten voor warmte gewoon aan Woonplus betalen, zoals je nu ook doet. Woonplus blijft namelijk jouw warmteleverancier en zorgt voor de aansluiting van jouw woning op het warmtenet van Eneco. Ook zorgt de woningcorporatie voor nieuwe voorzieningen voor bijvoorbeeld elektrisch koken.
Het proces rondom het aansluiten van jouw woning op het warmtenet verloopt via je verhuurder of woningcorporatie. Je maandelijkse kosten voor warmte betaal je gewoon via je verhuurder, tenzij hier andere afspraken over worden gemaakt. De gemeente Schiedam en Eneco onderzoeken de mogelijkheden voor een aanbod voor de voorzieningen voor koken aan verhuurders.
Je betaalt eenmalige kosten voor de aansluiting op het warmtenet. De hoogte van deze kosten zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals type woning en de situatie in de woning zelf. De gemeente Schiedam informeert de huiseigenaar over het proces en de mogelijkheden voor financiering.
Als je een collectieve verwarming hebt via je VvE, dan zijn de kosten afhankelijk van de keuzes die jouw VvE maakt. Je betaalt je maandelijkse warmtekosten aan jouw VvE. De VvE is namelijk jouw warmteleverancier. Ook zorgt de VvE voor de aansluiting van jouw woning op het warmtenet van Eneco.
Samen stappen zetten. Vraag een adviesgesprek aan.Warmtenet en warmtestation Groenoord
De gemeente Schiedam en Woonplus hebben in december 2020 besloten dat de wijk Groenoord aangesloten wordt op een warmtenet. Groenoord wordt aangesloten op de warmtetransportleiding Leiding over Noord, die in 2014 door Eneco is aangelegd. Leiding over Noord loopt van Rozenburg naar Rotterdam, en krijgt de komende jaren een aftakking naar Groenoord.
Deze leiding levert restwarmte uit afval- en biomassaverbranding van AVR aan het Rotterdamse warmtenet, waardoor een mix van warmte ontstaat. Bewoners van Groenoord kunnen in de toekomst zo wel 68% CO2 besparen ten opzichte van een gemiddelde woning op aardgas.
Benieuwd naar de duurzaamheid van de warmte?

Zo maken we Groenoord aardgasvrij
Wat is de planning?
In het voorjaar start de aanleg van het warmtenet in Groenoord. Bekijk in de afbeelding de concept-planning voor de wijk.

Waar zijn we aan het werk?
In mei 2022 starten we met de aanleg van leidingen van het hoofdwarmtenet in Groenoord. In december 2021 treffen we de eerste voorbereidingen in de wijk en gaan we in één straat al concreet aan de slag.
Wie doet wat?

Gemeente Schiedam
De gemeente Schiedam heeft de regie bij het aardgasvrij maken van Groenoord. Samen met Woonplus en de provincie heeft de gemeente gekozen voor het warmtenet. Tegelijkertijd pakt ze de leefbaarheid en het groen in de wijk aan. De gemeente zal een haalbaar en betaalbaar voorstel doen waar bewoners op in kunnen gaan.

Woonplus
Woningbouwcorporatie Woonplus zorgt er samen met haar huurders voor dat haar woningen in Groenoord straks aangesloten kunnen worden op het warmtenet. Samen met de gemeente zoekt Woonplus uit hoe de kosten zo laag mogelijk kunnen blijven voor hun huurders.

Eneco
Eneco heeft in opdracht van de gemeente Schiedam een plan gemaakt voor het realiseren en exploiteren van het warmtenet. Dit plan is in december 2020 goedgekeurd door de gemeenteraad. Eneco gaat dit nu stapsgewijs uitvoeren.
Veelgestelde vragen
- Eneco heeft als grootste warmteleverancier van Nederland jarenlange ervaring opgebouwd met het ontwerpen, bouwen en bedrijven van warmtestations. Het ontwerp, de bouw en de bedrijfsvoering is onderhevig aan strenge wet- en regelgeving van het Rijk die wordt gecontroleerd en gecertificeerd door onafhankelijke instanties. Als onderdeel van de omgevingsvergunning toetst de gemeente als bevoegd gezag alle milieukundige- en veiligheidsonderzoeken. Na de bouw van het warmtestation mag de installatie enkel in bedrijf als een onafhankelijke door de overheid aangesteld instituut het warmtestation certificeert naar aanleiding van in-bedrijfstellingstesten. Tijdens de bedrijfsvoering van de installatie is de gemeente het bevoegd gezag dat er op toe ziet dat de installatie veilig wordt bedreven volgens de voorschriften opgenomen in de omgevingsvergunning.
- De gemeente en Eneco hebben een locatiestudie uitgevoerd en zijn tot de conclusie gekomen dat de huidige gekozen locatie de enige echt geschikte locatie is voor het warmteststation. De aspecten die hierin meespelen zijn o.a. de ruime afstand tot aan woningen, de directe ligging lang Leiding over Noord ten behoeve van de warmtelevering aan de wijk, de locatie is vrij van ondergrondse kabels en leidingen, de locatie is al aan de noordkant van de snelweg ‘de Groenoord kant’ en de warmteleidingen kunnen vanaf deze locatie via Pr. Beatrixlaan naar de wijk toe. Hiermee vermijden we het kruisen van de snelweg via het Churchill viaduct en warmteleidingen langs de Churchillweg en daarmee een hoofdverkeersader met veel waardevolle bomen. De locatie is tevens goed bereikbaar voor tijdens de bouw en tijdens de bedrijfsvoering. De parkeerplaatsen die komen te vervallen door de realisatie van het warmtestation op deze locatie zullen worden gecompenseerd in de directe omgeving.
- Het warmtestation dat bestaat uit een warmteoverdrachtstation en een hulpwarmtestation, is nodig om de wijk Groenoord altijd van warmte te voorzien. Dit gebeurt door het warmteoverdrachtstation waar de warmte van Leiding over Noord met behulp van pompen via een grote warmtewisselaar over wordt gedragen aan het warmtenet in de wijk. Het warmteoverdrachtstation zorgt er door de warmtewisselaar voor dat het water van Leiding over Noord en het warmtenet in de wijk gescheiden zijn van elkaar. Het warmtestation zorgt er ook voor dat de temperatuur en druk in het warmtenet geregeld wordt. Het hulpwarmtestation bestaat uit een warmtebuffer en drie hulpketels op aardgas. Deze zorgen voor extra warmteproductie op koude winterdag als de warmtevraag in de wijk zo hoog is dat het 10 MWth vermogen dat geleverd wordt door Leiding over Noord niet genoeg is. Het hulpwarmtestation zetten we ook in als back-up voor momenten dat Leiding over Noord niet beschikbaar is en dus geen warmte kan leveren, door calamiteiten of onderhoud aan de leiding of bij AVR. Met het hulpwarmtestation kunnen we de bewoners en ondernemers in Groenoord altijd van warmte voorzien.
Als in 2034 alle woningen en bedrijven in Groenoord op het warmtenet zijn aangesloten levert Leiding over Noord zo’n 85-95% van de warmte en wordt slechts 5-15% van de warmte die nodig is in de wijk opgewekt door het hulpwarmtestation. Voor deze productie van piekwarmtevraag en back-up vermogen op basis van aardgas is er op dit moment geen beter geschikt alternatief voor handen. - Bij de ontwikkeling van het warmtenet werken we samen met de partners van Nieuwe Energie voor Groenoord; de gemeente Schiedam, Woonplus, Provincie Zuid-Holland en Stedin. Samen met deze partijen betrekken we alle omwonenden, bedrijven en instellingen bij ontwikkeling van het warmtenet voor Groenoord. We informeren alle betrokkenen tijdig over de werkzaamheden rondom de ontwikkeling van het warmtestation en de aanleg van het warmtenet. Ook informeren we huurders, woningeigenaren en bedrijven over het product warmte, de service in de overgang van gas naar warmte en de tarieven om tot een goede keuze te komen.
We gebruiken diverse communicatiemiddelen, denk aan één op één overleg, informatiebijeenkomsten, overleg met bewoners- en ondernemersorganisaties, nieuwsbrieven, social media, informatie via huis-aan-huisbladen en de website van Eneco en van NEvG.
Informatiesessies omgeving warmtestation
In 2021 organiseerden we verschillende informatiesessies over de plannen en werkzaamheden voor het warmtestation en -net voor Groenoord. De presentaties, vragen & antwoorden en meer informatie over deze sessies kun je hieronder terugvinden.
Heb je een andere vraag?
Je hebt verschillende opties:
1. Stuur je vraag naar Eneco.
2. Ga naar de site van Nieuwe Energie Schiedam.
3. Ga naar het inloopspreekuur in de modelwoning.
Inloopspreekuur in de modelwoning
Elke dinsdag van 17.00 tot 18.00 uur is er een inloopspreekuur in de modelwoning aan de Jozef Oreliosingel 159. Je krijgt hier meer informatie over het aardgasvrij maken van de wijk. Bovendien zie je het eindresultaat van de renovatie van de woning.
