Het prijsplafond op de jaarnota: zo werkt het

Aan het einde van elk verbruiksjaar ontvang je je jaarnota. Hierop zie je hoeveel energie je dat jaar hebt verbruikt. In 2023 zie je ook het prijsplafond terug op je jaarnota. Hoe werkt dit nou precies en hoe wordt dit berekend? Op deze pagina lees je er meer over.

Zo berekenen we de korting

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Dankzij het prijsplafond betaal je een maximumprijs voor energie, tot een bepaald verbruik.


Op de jaarnota van 2023 berekenen we hoeveel energie je vanaf 1 januari 2023 hebt verbruikt. Ook kijken we of dit verbruik onder of boven het verbruiksplafond ligt. We berekenen dit tot het moment van je jaarnota. Tot het verbruiksplafond betaal je de tarieven van het prijsplafond. Dit zie je terug als prijsplafondkorting op je jaarnota.


Bekijk de video om te begrijpen hoe we de korting van het prijsplafond berekenen. Of lees verder op deze pagina. 

Je verbruik op je jaarnota

Het verbruiksplafond in 2023 bestaat uit twee delen:   • Het eerste deel is al je verbruik vanaf 1 januari 2023 tot aan de jaarnotadatum.
  • Het tweede deel is al het verbruik na de jaarnotadatum tot aan 31 december 2023. Dit zie je terug op je jaarnota in 2024. 

Je totale verbruik binnen het verbruiksplafond zie je terug onder 'De berekening van je nota in detail'. De korting voor beide delen is wel al verrekend in je termijnbedrag, zodat je in 2023 wel zoveel mogelijk voordeel hebt van het prijsplafond.  

 
Grafiek van de verdeling van het verbruiksplafond van gas

Welk tarief zie je terug op de jaarnota?

Je contracttarief kan meerdere keren per jaar veranderen en bij een dynamisch energiecontract zelfs per uur en dag. Op de jaarnota berekenen we daarom een ‘gewogen gemiddeld contracttarief’. Dit betekent dat als je in de winter meer energie verbruikte, dat tarief zwaarder meetelt in het gemiddelde tarief dan in een periode waarin je minder verbruikt, zoals in de zomer.

Waren je tarieven in 2023 hoger dan het prijsplafond? Dan zie je het verschil tussen het gemiddelde contracttarief en het prijsplafondtarief terug als korting op je jaarnota. Blijft het gemiddelde tarief onder het prijsplafond? Dan betaal je gewoon je lagere contracttarieven. 

Een voorbeeld van het prijsplafond op de jaarnota voor gas in grafiekvorm

Zo berekenen we de korting voor warmte

Het prijsplafond voor warmte werkt hetzelfde als voor gas. Het verbruiksplafond is per maand verdeeld. In de winter verbruik je meer warmte dan in de zomer. Daarom is het verbruiksplafond in de wintermaanden hoger dan in de zomermaanden. Bekijk de video om te begrijpen hoe we de korting van het prijsplafond berekenen. 

Een aantal rekenvoorbeelden

Veelgestelde vragen

Staat jouw situatie er niet tussen en heb je een vraag over het prijsplafond op jouw jaarnota?Naar de Klantenservice