Jaarnota of eindnota bij een dynamisch energiecontract

Je hebt Eneco Dynamisch en betaalt de actuele marktprijs voor je energie: je kWh stroomtarief verandert per uur en je m3 gastarief per dag. Ook betaal je een inkoopvergoeding. Op deze pagina vertellen we hoe we dat berekenen op je jaarnota of eindnota.

Zo werkt betalen

Betalen werkt bij een dynamisch energiecontract precies hetzelfde als bij onze andere contracten. 

Elke maand betaal je een vast termijnbedrag. De hoogte van dit termijnbedrag bepalen we door te kijken naar je verbruik én de verwachte energieprijzen voor het komende jaar. Via de Eneco app en Mijn Eneco kun je in de gaten houden of het verstandig is om tussendoor je termijnbedrag aan te passen.

Aan het einde van ieder verbruiksjaar ontvang je je jaarnota. Ga je verhuizen of beëindig je je energiecontract? Dan ontvang je een eindnota. Zowel op de jaarnota als op de eindnota verrekenen we de termijnbedragen die je hebt betaald met je werkelijke energieverbruik. En heb je stroom teruggeleverd aan het net, dan zie je dat ook terug op je nota.

Dit zie je op je nota

In de Eneco app kun je per uur en per dag zien hoeveel stroom en gas je hebt verbruikt en tegen welke tarieven je dit hebt gedaan. Deze gegevens gebruiken we ook voor de daadwerkelijke afrekening op je jaar- of eindnota. 

Op de nota schrijven we voor de leesbaarheid daarvan niet alles uit. Daar laten we per maand zien hoeveel je hebt verbruikt en tegen welk gewogen gemiddeld tarief je dat hebt gedaan. ‘Gewogen’ houdt in dat een uur waarin je meer stroom verbruikt, zwaarder meetelt in het gemiddelde tarief dan een uur waarin je minder stroom verbruikt. En bij gas dat een dag waarop je meer gas verbruikt, zwaarder meetelt in het gemiddelde tarief dan een dag waarop je minder gas verbruikt. Uiteindelijk betaal je niet meer dan je daadwerkelijk hebt verbruikt, passen we de salderingsregels toe en ontvang je de afgesproken terugleververgoeding.

Als je stroom teruglevert aan het net

Wek je stroom op met zonnepanelen, dan kun je die stroom meteen zelf gebruiken. De stroom die je niet direct gebruikt, gaat het elektriciteitsnet op. Dat heet terugleveren. Het tarief per kWh dat je in een uur krijgt voor de stroom die je teruglevert, is hetzelfde als het tarief per kWh dat je in dat uur betaalt voor de stroom die je afneemt.

In de Eneco app kun je per uur zien hoeveel stroom je hebt teruggeleverd en tegen welke tarieven je dit hebt gedaan. Deze gegevens gebruiken we ook voor je jaar- of eindnota. Op de nota houden we het graag wat korter. Daarom zie je daar je teruglevering per maand in plaats van per uur. De maandelijkse tarieven zijn voor de leesbaarheid gewogen gemiddelde tarieven.

Als je meer stroom teruglevert dan verbruikt

Dynamische stroomtarieven zijn inclusief btw en bestaan uit drie delen: de actuele marktprijs per kWh stroom, een inkoopvergoeding en de overheidsheffingen. Blijkt op je nota dat je in totaal meer kWh stroom hebt teruggeleverd dan verbruikt?

  • Dan ontvang je voor het aantal kWh stroom dat je méér hebt teruggeleverd een terugleververgoeding. Deze is gelijk aan de marktprijs per kWh stroom in het uur van teruglevering. Dit is exclusief btw, inkoopvergoeding en overheidsheffingen.

  • Daarnaast betaal je een verkoopvergoeding voor het aantal kWh stroom dat je méér hebt teruggeleverd.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice