Het prijsplafond op de jaarnota: zo werkt het

Aan het einde van elk verbruiksjaar ontvang je je jaarnota. Hierop zie je hoeveel energie je dat jaar hebt verbruikt. Over 2023 zie je ook het prijsplafond terug op je jaarnota. Hoe werkt dit nou precies en hoe wordt dit berekend? Op deze pagina lees je er meer over.

Zo berekenen we de korting

In 2023 was er een prijsplafond voor energieDankzij het prijsplafond betaalde je een maximumprijs voor energie, tot een bepaald verbruik. Op de jaarnota berekenen we hoeveel energie je tijdens je verbruiksjaar in 2023 hebt verbruikt. Ook kijken we of dit verbruik onder of boven het verbruiksplafond ligt. We berekenen dit tot en met 31 december 2023. Tot het verbruiksplafond betaal je de tarieven van het prijsplafond. Dit zie je terug als prijsplafondkorting op je jaarnota.


Bekijk de video om te begrijpen hoe we de korting van het prijsplafond berekenen. Of lees verder op deze pagina. 

Je verbruik op je jaarnota

Het verbruiksplafond in 2023 heeft twee delen: 



  • Het eerste deel is al je verbruik vanaf 1 januari 2023 tot aan de jaarnotadatum in 2023.
  • Het tweede deel is al het verbruik na de jaarnotadatum in 2023 tot aan 31 december 2023. Dit zie je terug op je jaarnota in 2024. 

Je totale verbruik binnen het verbruiksplafond zie je terug onder 'De berekening van je nota in detail'.

 
Grafiek van de verdeling van het verbruiksplafond van gas

Welk tarief zie je terug op de jaarnota?

Je contracttarief kan meerdere keren per jaar veranderen en bij een dynamisch energiecontract zelfs per uur en dag. Op de jaarnota berekenen we daarom een ‘gewogen gemiddeld contracttarief’. Dit betekent dat als je in de winter meer energie hebt verbruikt, dat tarief zwaarder meetelt in het gemiddelde tarief dan in een periode waarin je minder hebt verbruikt, zoals in de zomer.

 

 

 



Waren je tarieven in 2023 hoger dan het prijsplafond? Dan zie je het verschil tussen het gemiddelde contracttarief en het prijsplafondtarief terug als korting op je jaarnota. Bleef het gemiddelde tarief onder het prijsplafond? Dan betaal je gewoon je lagere contracttarieven.

Een voorbeeld van het prijsplafond op de jaarnota voor gas in grafiekvorm

Zo berekenen we de korting voor warmte

Het prijsplafond voor warmte werkt hetzelfde als voor gas. Het verbruiksplafond was per maand verdeeld in 2023. In de winter verbruik je meer warmte dan in de zomer. Daarom was het verbruiksplafond in de wintermaanden hoger dan in de zomermaanden. Bekijk de video om te begrijpen hoe we de korting van het prijsplafond berekenen.

Een aantal rekenvoorbeelden

Veelgestelde vragen

Staat jouw situatie er niet tussen en heb je een vraag over het prijsplafond op jouw jaarnota?Naar de Klantenservice