Termijnbedrag
Hoe berekenen we je termijnbedrag?
Elk jaar berekenen we hoeveel energie je komend jaar waarschijnlijk nodig hebt en wat dat kost. Dit bedrag delen we door 12 maanden: je termijnbedrag. Hierbij wordt rekening gehouden met de zomer en winter. In werkelijkheid is je verbruik hoger in de winter dan in de zomer, dit geldt vooral voor gas. Deze kosten spreiden we zodat je altijd een gelijk bedrag betaalt.
Welk termijnbedrag past het beste bij je
Het is altijd goed om je verbruik in de gaten te houden, dan zie je of het termijnbedrag past bij je verbruik. In Mijn Eneco zie je je verbruik van de afgelopen maanden. Daar kun je ook gemakkelijk en snel je termijnbedrag aanpassen.
Heb je een slimme meter, dan kun je ook met de Tussenstand check in de app bekijken of het termijnbedrag nog past. Zo zie je of het handig is om je termijnbedrag aan te passen. En voorkom je vervelende verrassingen aan het eind van het jaar.
Elk jaar een nieuw termijnbedrag
Je termijnbedrag is vooral gebaseerd op je energieverbruik van het afgelopen jaar. Wanneer je termijnbedrag te laag was, moet je bijbetalen op de jaarnota en verhogen we je termijnbedrag. Heb je juist elke maand teveel betaald, dan verlagen we het bedrag.
De vaste leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen kunnen ook veranderen. We schatten de prijswijzigingen voor komend jaar in, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij jaarlijkse tariefwijzigingen, verlenging of verandering van je contract passen we je termijnbedrag niet aan. Die verschillen verrekenen we op de jaarnota.
Je termijnbedrag kan ook veranderen in deze situaties
- Er kan altijd iets in je situatie veranderen. Je bent vaker thuis of juist meer van huis. Dat heeft invloed op je verbruik. En dus op de hoogte van je energiekosten. Natuurlijk speelt het weer ook een rol. Want was het vorig jaar heel koud, dan heb je waarschijnlijk meer energie verbruikt om je huis te verwarmen.
- Dan kijken we naar het verbruik van de vorige bewoner. Dat geeft een vrij betrouwbaar beeld, omdat je verbruik grotendeels wordt bepaald door het soort huis waarin je woont.
In een nieuwbouwhuis zijn er natuurlijk geen vorige bewoners. In dat geval gebruiken we het landelijk gemiddelde verbruik van een nieuwbouwwoning. - We baseren je termijnbedrag op het verbruik dat we doorkrijgen van je netbeheerder. Je kunt je termijnbedrag aanpassen als je het te hoog of juist te laag vindt.
- Als je kiest voor aanvullende producten, zoals Toon of een onderhoudsabonnement voor je ketel, tellen we een extra bedrag bij je termijnbedrag op voor het nieuwe product. Zeg je een product op, dan verlagen we je termijnbedrag.
Veelgestelde vragen
Je betaalt elke maand een vast bedrag voor je verbruik. De leveringskosten. Aan het eind van het jaar verrekenen we het verschil tussen wat je betaalt en wat je verbruikt hebt.
Verder betaal je overheidsheffingen, btw en netbeheerderskosten. Om de gevolgen van de stijgende energieprijzen te verzachten, verlaagt de overheid de btw op energie tijdelijk van 21% naar 9%. Het verlaagde tarief zal vanaf 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 gaan gelden. Wij verrekenen dit op je jaarnota, Je hoeft hiervoor zelf dus niets te doen.Neem je nog andere producten af, zoals Toon of een onderhoudsabonnement voor je cv-ketel, dan zitten de kosten daarvan ook in je termijnbedrag.
Het kan zijn dat je termijnbedrag toch wordt verhoogd, terwijl je op je jaarnota geld terugkrijgt Dit kan voorkomen als:
- je leveringstarieven, netbeheerkosten en/of overheidsheffingen zijn gestegen;
- je vorige termijnbedrag te laag was, omdat je het bedrag zelf onlangs hebt verlaagd;
- je meterstanden voorheen waren geschat en wij nu de goede meterstanden hebben ontvangen;
- als je andere producten en diensten bij Eneco hebt afgenomen;
- de tarieven voor andere abonnementen, producten of diensten zijn gestegen;
- wij een stijging hebben gezien in je gemiddeld energieverbruik. Misschien omdat je vaker thuis was, je gezinssituatie is veranderd of door de aanschaf van nieuwe apparaten.
Het nieuwe termijnbedrag is een advies. Je kan dit altijd eenvoudig aanpassen in de Eneco app of Mijn Eneco. Heb je een slimme meter, dan kun je altijd met de Tussenstand check in de app bekijken of het termijnbedrag nog past. Zo zie je of het handig is om je termijnbedrag aan te passen.
Het kan zijn dat je termijnbedrag wordt verlaagd, terwijl je op je jaarnota moest bijbetalen. Dit kan voorkomen als:
- je in 2022 (grotendeels) vaste leveringstarieven hebt. De maatregelen van de overheid zorgen voor een verlaging van de energiekosten;
- je meterstanden voorheen waren geschat en wij nu de goede meterstanden hebben ontvangen;
- je gemiddelde energieverbruik lager is dan voorheen;
- je kortgeleden zonnepanelen hebt laten installeren en bent begonnen met terugleveren.
Het nieuwe termijnbedrag is een advies. Je kan dit altijd eenvoudig aanpassen in de Eneco app of Mijn Eneco. Heb je een slimme meter, dan kun je altijd met de Tussenstand check in de app bekijken of het termijnbedrag nog past. Zo zie je of het handig is om je termijnbedrag aan te passen.
- Je maandbudget in Mijn Eneco laat zien hoeveel je in die maand aan energie ‘mag’ verbruiken zodat je binnen budget blijft. Hiermee kan je voorkomen dat je moet bijbetalen op je jaarnota. Je maandbudget verschilt elke maand, en is gebaseerd op je historisch verbruik en het seizoen. In de zomer is dat bedrag lager dan in de winter omdat je ’s winters meer energie verbruikt. Daarom is je maandbudget anders dan het termijnbedrag, dat elke maand hetzelfde is. Wat je in de zomer meer betaalt, compenseer je in de winter.