Jaarnota
Wat is de jaarnota?
Op de jaarnota staat hoeveel energie je afgelopen jaar hebt verbruikt en wat daarvan de kosten zijn. Eén keer per jaar vragen we je de meterstanden door te geven. Op basis daarvan berekenen we hoeveel energie je hebt verbruikt. Het verbruik verwerken we in de jaarnota. Daarin verrekenen we de termijnbedragen van afgelopen jaar met de werkelijke energiekosten voor stroom, gas en/of warmte en warmtapwater.
Heb je te weinig betaald, dan moet je aan het eind van het jaar bijbetalen. Hebben we met de voorschotten te veel in rekening gebracht, dan krijg je op de jaarnota geld terug.
Bijbetalen, maar het komt niet uit
Moet je bijbetalen en komt je dat deze maand niet zo goed uit? We lossen dat graag samen met je op. In Mijn Eneco kun je een betalingsregeling aanvragen. Hiermee verklein je de kans dat je volgend jaar moet bijbetalen.
De jaarnota in grote lijnen
- De brief of mail bij de jaarnota
Deze legt kort uit wat je jaarnota betekent voor jou. - Samenvatting van de nota
Je ziet hier een samenvatting van alle kosten: de kosten voor energie, vaste kosten en andere producten die je bij Eneco afneemt. Daarnaast zie je hoeveel je betaald hebt aan Eneco. En we leggen uit hoe je nieuwe termijnbedrag is opgebouwd. - De specificatie van het verbruik en de kosten
Hier staat welke meterstanden wij gebruiken voor de berekening van je energieverbruik. Daarna zie je een overzicht waarin de kosten zijn uitgerekend. - Het overzicht van je verbruik over de afgelopen jaren
Hier zit ook een vergelijking bij met andere huishoudens die op het jouwe lijken. - Informatie over waar je stroom vandaan komt
Al je stroom wordt duurzaam opgewekt. Hier lees je of je energie van wind of zon komt. - De begrippenlijst
Die vertelt wat alle termen op de jaarnota betekenen. - De gedetailleerde berekening
Op de laatste pagina’s zie je precies welke standen en tarieven gebruikt zijn en wat je verbruik was.
Wanneer je de jaarafrekening krijgt
Je krijgt je jaarnota grofweg een jaar nadat je bij ons klant bent geworden, en vervolgens ieder jaar rond dat tijdstip.
- Een maand van tevoren
Hebben we je e-mailadres, dan krijg je ongeveer vier weken voor de jaarnota een aankondigingsmail voor de jaarlijkse meteropname. - Twee weken van tevoren
Vervolgens ontvang je, per mail of post, een verzoek om je meterstanden door te geven. Dat gebeurt ongeveer 14 kalenderdagen voor de afrekendatum. Heb je een slimme meter, dan krijg je dit verzoek niet. We lezen de jaarlijkse meterstanden dan op afstand uit. - De jaarafrekening
Na het doorgeven van je meterstanden ontvang je binnen enkele dagen je jaarnota.
Heb je ook EKV of Bronwarmte van Eneco, dan ontvang je de jaarnota daarvoor soms op een ander, vastgesteld moment. In Mijn Eneco zie je wanneer de warmtenota wordt aangemaakt. Vanaf die datum kun je de nota ook al in Mijn Eneco zien. Hebben we je mailadres, dan vind je de nota de volgende dag in je mailbox. Krijg je de rekeningen per post, dan kan het 2 tot 5 dagen duren.
Hier vind je je laatste jaarnota
Je krijgt je nota toegestuurd per e-mail. Hebben we geen e-mailadres van je of heb je post als voorkeur doorgegeven, dan krijg je hem per post. Je vindt je jaarnota ook terug op Mijn Eneco onder het tabblad Nota’s.
Niet blij met je jaarnota
Voor veel mensen is de jaarnota hét moment om over energie en de kosten daarvan na te denken. Zeker als je moet bijbetalen is het ontvangen van zo’n nota natuurlijk geen leuk moment. Vaak kloppen de cijfers wel, maar wat bepaalt de hoogte van je jaarnota nou precies?
De invloed van het weer op je energiekosten
Als je je jaarnota krijgt, ben je waarschijnlijk alweer vergeten hoe koud het afgelopen winter was, en dat je vaak de verwarming wat hoger hebt gezet. Of dat de zomer erg warm was, waardoor je een airco hebt aangeschaft. Het weer heeft grote invloed op je verbruik, vooral op het verwarmen van je huis. Dat scheelt zomaar een paar tientjes per jaar op je jaarnota.
Andere kosten die je jaarnota beïnvloeden
Per 1 januari 2019 zijn de overheidsheffingen op gas flink verhoogd. Met deze verhoging wil de regering een flinke stap zetten naar een duurzamer Nederland. Ook kunnen de vaste leverings- en netbeheerkosten veranderen. Dat merk je in je jaarlijkse energiekosten.
Wat de jaarnota betekent voor je termijnbedrag
Je termijnbedrag is gebaseerd op je energieverbruik van het afgelopen jaar. Als je termijnbedrag te laag was, moet je bijbetalen op de jaarnota en verhogen we het bedrag. Heb je juist elke maand teveel betaald, dan verlagen we je termijnbedrag. Meer weten? Je leest hier alles over het termijnbedrag.
Wil je energie besparen, zodat je volgend jaar vrolijker wordt van je jaarnota? We hebben een hele pagina met bespaartips voor je opgesteld.
Veelgestelde vragen
- We proberen je termijnbedrag zo te bepalen dat je op je volgende jaarnota niet hoeft bij te betalen. Wil je liever een ander termijnbedrag? Via Mijn Eneco pas je gemakkelijk je termijnbedrag aan. Heb je nog geen Mijn Eneco account? Maak dan een account aan.
- Ga je in de loop van een contractjaar bij Eneco weg, dan ontvang je geen jaarnota maar een eindnota. Daarover lees je hier meer.
- Op de vijfde bladzijde van je nota vind je een woordenlijst met de betekenis van de termen die gebruikt worden.