Terugleveren bij een dynamisch energiecontract: zo zit dat

Je hebt Eneco Dynamisch én zonnepanelen op je dak. Bij een dynamisch energiecontract bewegen de energietarieven dagelijks mee met de marktprijzen. Daardoor kun je zelf bepalen tegen welke kosten je je energie verbruikt. Op deze pagina vertellen we hoe terugleveren werkt bij een dynamisch energiecontract.  
Een man kijkt naar zijn smartphone

Hoe werkt terugleveren?

Met zonnepanelen wek je groene stroom op. Die kun je meteen gebruiken, door bijvoorbeeld de wasmachine aan te zetten.


  • Opgewekte stroom die je direct gebruikt gaat niet langs de meter in je meterkast. Deze is dus niet van je slimme meter af te lezen en zie je dan ook niet op je jaarnota terug.

  • Opgewekte stroom die je niet direct gebruikt gaat wel langs de meter in je meterkast en daarna het elektriciteitsnet op. Dat heet terugleveren. In de Eneco app en op je jaarnota zie je hoeveel stroom je daadwerkelijk hebt teruggeleverd. 

Het tarief dat je krijgt voor de stroom die je teruglevert

Bij een dynamisch energiecontract betaal je de actuele uurtarieven van energie. Daarnaast betaal je overheidsheffingen, btw, een inkoopvergoeding, vaste leveringskosten en netbeheerkosten. 

Voor de stroom die je per uur teruglevert met je zonnepanelen, krijg je hetzelfde tarief per kWh als je in dat uur betaalt voor de stroom die je verbruikt. In de Eneco app kun je per uur zien hoeveel stroom je hebt verbruikt en teruggeleverd én tegen welke tarieven je dit hebt gedaan. Deze gegevens gebruiken we ook voor je jaarnota.  
 
Op je jaarnota verrekenen we de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt en teruggeleverd:  • Als je binnen een verbruiksjaar minder of evenveel stroom hebt teruggeleverd dan verbruikt   Dan verrekenen we op de jaar- of eindnota je teruggeleverde stroom met de stroom die je hebt verbruikt. Dit doen we door de vergoeding voor je teruggeleverde stroom af te halen van je verbruikskosten.

  • Als je binnen een verbruiksjaar meer stroom hebt teruggeleverd dan verbruikt  Dan ontvang je een terugleververgoeding voor het aantal kWh stroom dat je méér hebt teruggeleverd. De terugleververgoeding is bij een dynamisch energiecontract gelijk aan de marktprijs per kWh stroom in het uur van teruglevering. Dit is exclusief btw, inkoopvergoeding en overheidsheffingen. Daarnaast betaal je een verkoopvergoeding per kWh. 

Een voorbeeld

  • Stel, aan het eind van je verbruiksjaar heb je 2.500 kWh stroom verbruikt. En dankzij je zonnepanelen heb je 3.000 kWh stroom teruggeleverd aan het net.

 

  • Dan heb je 3.000 kWh - 2.500 kWh = 500 kWh meer teruggeleverd dan verbruikt.

 

  • Voor deze 500 kWh teruggeleverde stroom ontvang je de marktprijs per kWh stroom die geldt in het uur van teruglevering. Dit is exclusief btw, inkoopvergoeding en overheidsheffingen.  

 

  • De 500 kWh teruggeleverde stroom moeten we terugverkopen aan het net. Hiervoor brengen we op de nota per kWh een verkoopvergoeding in rekening. De verkoopvergoeding kan door het jaar heen wijzigen. We berekenen de verkoopvergoeding die geldt op het moment dat je meer teruglevert dan verbruikt.

Hoe zie je de teruglevering op je jaarnota?

Op je jaarnota geven we je teruglevering niet per uur weer. Dan zou je nota veel te lang worden. In plaats daarvan zie je er je teruglevering per maand. En voor de leesbaarheid zijn de maandelijkse tarieven gewogen gemiddelde tarieven. ‘Gewogen’ houdt in dat een uur waarin je meer stroom teruglevert, zwaarder meetelt in het gemiddelde tarief dan een uur waarin je minder stroom teruglevert. 
 
Alles weten over de jaarnota bij een dynamisch energiecontract? Lees er meer over.

Negatieve stroomprijzen? Maak direct gebruik van de zon  

Als het veel waait en zonnig is, wordt er veel groene stroom opgewekt. Er kan dan meer aanbod dan vraag zijn, waardoor de stroomprijzen negatief kunnen worden. In dat geval gelden er ook negatieve prijzen voor wat je hebt opgewekt. Dat betekent dat je voor je teruglevering geen vergoeding ontvangt, maar geld betaalt. Het is dan dus slim om je opgewekte stroom meteen zelf te verbruiken, door bijvoorbeeld je elektrische auto op te laden of je wasmachine aan te zetten. Een voordelige en duurzamere oplossing. 

Bekijk je dynamische teruglevering in de app 

Hoeveel je teruglevert houd je gemakkelijk bij in de Eneco app. Je vindt deze informatie onder het kopje ‘Verbruik’. 

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice