Terugleveren bij een dynamisch energiecontract: zo zit dat

Je hebt Eneco Dynamisch én zonnepanelen op je dak. Bij een dynamisch energiecontract bewegen de energietarieven dagelijks mee met de marktprijzen. Daardoor kun je zelf bepalen tegen welke prijs je je energie verbruikt. Op deze pagina vertellen we hoe terugleveren werkt bij een dynamisch energiecontract.  
Een man kijkt naar zijn smartphone

Terugleveren

Met zonnepanelen wek je groene stroom op. Die kun je meteen verbruiken, door bijvoorbeeld de wasmachine aan te zetten. Deze opgewekte stroom gaat dan niet langs de meter in de meterkast, omdat je deze stroom direct verbruikt. De opgewekte stroom die je niet direct verbruikt, gaat het elektriciteitsnet op. Dat heet terugleveren.  

Verrekening op je jaar- of eindnota

Bij een dynamisch energiecontract betaal je een actuele uurprijs per kWh voor de stroom die je verbruikt. Voor de stroom die je met je zonnepanelen in een uur teruglevert aan het net, krijg je dezelfde prijs per kWh die je in dat uur betaalt voor je verbruik. Deze uurprijzen vind je in de Eneco app. Als je meer teruglevert dan je verbruikt krijg je een dynamische terugleververgoeding. Op je jaar- of eindnota verrekenen we hoeveel stroom je hebt afgenomen en tegen welke uurtarieven per kWh.


 


Als je minder of evenveel stroom hebt teruggeleverd dan verbruikt 
In dat geval verrekenen we op de jaar- of eindnota je teruggeleverde stroom met de stroom die je hebt verbruikt. We halen de berekende vergoeding voor je teruggeleverde stroom af van je verbruikskosten.  

Als je meer stroom hebt teruggeleverd dan verbruikt
Dan ontvang je voor het aantal kWh stroom dat je méér hebt teruggeleverd een terugleververgoeding. Deze vergoeding is gelijk aan de marktprijs per kWh stroom, in het uur van teruglevering. Dit is exclusief overheidsheffingen, inkoopvergoeding en btw. Daarnaast betaal je een verkoopvergoeding per kWh.

Een voorbeeld

  • Stel, aan het eind van je verbruiksjaar heb je 2.500 kWh stroom afgenomen. En dankzij je zonnepanelen 3.000 kWh stroom teruggeleverd aan het net.

 

  • We bekijken tegen welke uurtarieven je de stroom hebt afgenomen en tegen welke uurtarieven je hebt teruggeleverd. De uurtarieven per kWh bestaan uit de inkoopprijs van stroom, overheidsheffingen, een inkoopvergoeding en btw.

 

  • In dit voorbeeld heb je 3.000 kWh - 2.500 kWh = 500 kWh meer opgewekt dan afgenomen.

 

  • Voor deze 500 kWh teruggeleverde stroom vindt er op de nota een correctie plaats. Je ontvangt hier namelijk alleen de inkoopprijs per kWh voor, die in het uur dat teruggeleverd wordt geldt. Dit is dus exclusief overheidsheffingen, inkoopvergoeding en btw. Dit komt doordat we geen overheidsheffingen mogen vergoeden voor kWh’s die niet zijn verbruikt. En doordat we geen inkoopkosten kunnen vergoeden die niet zijn gemaakt.

 

  • De 500 kWh teruggeleverde stroom moeten we terugverkopen aan het net. Hiervoor brengen we op de nota per kWh de actuele verkoopvergoeding in rekening.  

Alles weten over de jaarnota bij een dynamisch energiecontract? Lees er meer over.

Negatieve stroomprijzen? Maak direct gebruik van de zon  

Als het veel waait en zonnig is, wordt er veel groene stroom opgewekt. Er kan dan meer aanbod dan vraag zijn, waardoor de stroomprijzen negatief kunnen worden. In dat geval gelden er ook negatieve prijzen voor wat je hebt opgewekt. Dat betekent dat je voor je teruglevering geen vergoeding ontvangt, maar geld betaalt. Het is dan dus slim om je opgewekte stroom meteen zelf te verbruiken, door bijvoorbeeld je elektrische auto op te laden of je wasmachine aan te zetten.  Een voordelige en duurzamere oplossing. 

Bekijk je dynamische teruglevering in de app 

Hoeveel je teruglevert houd je gemakkelijk bij in de Eneco app. Je vindt deze informatie onder het kopje ‘Verbruik’. 

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice