Nog vijf warmtepompweetjes
Een warmtepomp is een duurzamer alternatief voor het verwarmen van je huis. Voordat je een waterpomp koopt is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van alle details. Daarom delen we deze 5 warmtepompweetjes met je.22 juni 2023 door Redactie Eneco1. Een warmtepomp werkt ook bij koude temperaturen
Een warmtepomp haalt energie uit de lucht, aardbodem of het grondwater om je huis en/of het kraanwater te verwarmen. Hoewel vaak anders wordt gedacht, werkt de warmtepomp ook goed bij koud weer. Zelfs bij temperaturen rond het vriespunt kan de warmtepomp je huis nog goed verwarmen. Wel moet de warmtepomp dan harder werken, waardoor het rendement iets lager kan zijn. Kies je voor een hybride warmtepomp? Dan kan de cv-ketel bijspringen om je huis te verwarmen, als het wat langer koud weer is. Zo zit je nooit in de kou.
Tip: een warmtepomp heeft bij koude periodes soms wat langer nodig om je huis te verwarmen. Zet de kamertemperatuur in de winter daarom ‘s nachts nooit lager dan op 18 graden.
2. Een warmtepomp verhoogt de waarde van je huis
Het energielabel heeft invloed op de waarde van je huis. Hoe hoger het energielabel, hoe meer je woning waard is. Het installeren van een warmtepomp is een duurzame toevoeging aan je huis. Hierdoor wordt het energielabel vaak met een of twee stappen verhoogd. Niet alleen ben je zo duurzamer bezig, ook wordt de waarde van je woning automatisch hoger. Een win-win dus.Tip: er zijn meerdere manieren om je energielabel, en dus ook de waarde van je huis, te verhogen. Bekijk de verschillende opties.
3. Een warmtepomp kan je huis verwarmen via je bestaande verwarmingssysteem
Om je huis op de juiste temperatuur te krijgen, verwarmt de warmtepomp het water dat door je verwarmingssysteem loopt, zoals de radiatoren, vloer- of wandverwarming. Voor oudere verwarmingssystemen moet dit water tot 60 à 80 graden verwarmd worden. Dat haalt een warmtepomp helaas niet. Nieuwere verwarmingssystemen werken ook op 45 tot 55 graden, de temperatuur waarop de warmtepomp het water verwarmt. Heb jij een nieuw verwarmingssysteem? Dan kun je dus gewoon je bestaande verwarmingssysteem blijven gebruiken.Tip: benieuwd of je verwarmingssysteem geschikt is? Doe de 50-graden test. Blijft het lekker warm? Dan is je verwarmingssysteem geslaagd voor de test en kun je er een warmtepomp op aansluiten.
Een warmtepomp: iets voor jou?
Klinkt interessant, zo'n warmtepomp. Misschien overweeg je het ook wel. Benieuwd wat er nou eigenlijk bij komt kijken? Vraag vrijblijvend een verkenningsgesprek aan met één van onze experts.
4. Voor een warmtepomp is soms een vergunning verplicht
Heb je besloten om een warmtepomp aan te schaffen? Goed bezig! Check wel even goed of je voor de warmtepomp een vergunning nodig hebt. Dit kan soms het geval zijn als de buitenunit erg in het zicht staat, of als je warmtepomp gebruikmaakt van de aardbodem of het grondwater. Soms geldt er alleen een meldplicht, vaak als de warmtepomp een geïnstalleerde drijfkracht van 5 kW heeft.Tip: check bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt om een warmtepomp te plaatsen.
5. Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je subsidie aanvragen
De aankoop van een warmtepomp kan best een investering zijn. Gelukkig kun je subsidie aanvragen waardoor het financieel aantrekkelijker is. Bekijk snel hoe jij een subsidie aan kunt vragen.Tip: met de subsidieservice van Eneco nemen we subsidieaanvraag voor je uit handen en bekijken we andere mogelijkheden om je warmtepomp te financieren. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is! Lees er hier meer over.