energie besparen koken | Eneco

Energie besparen tijdens het koken

21 november 2023 door Redactie Eneco
Of je nu een echte keukenprins(es) bent of niet: tijdens het koken denk je vaak niet aan je energieverbruik. We geven je hieronder wat tips voor als je wél wat energiebewuster wil koken. Alle beetjes helpen tenslotte.

Niet meer water opwarmen dan nodig is

Meer water opwarmen dan nodig is voor je kopje thee of pan met pasta kost onnodig veel energie. Tip: Ontkalk je waterkoker of koffiezetapparaat op tijd. Een verkalkt verwarmingselement doet er iets langer over om het water heet te krijgen.

Kokendwaterkraan of waterkoker?

Met een kokendwaterkraan heb je altijd kokend water klaar staan. Maar het kost 90 tot 280 kWh stroom per jaar om het water op temperatuur te houden. Je bespaart daar alleen energie mee, als je een paar keer per dag een kopje heet water nodig hebt. Zet je meestal met een waterkoker (of fluitketel) een hele pot thee, of warm je er niet méér mee op dan wat je gebruikt? Dan kost de kokendwaterkraan juist meer energie dan de waterkoker.

Verkort je kooktijd

Doe tijdens het koken een deksel op de pan. Dan is je eten sneller warm en kost het minder energie. En verhit je eten ook niet langer dan nodig is. Of: kook in één keer voor meerdere dagen. Kook je op half gas of laag gas, dan zorgt dit voor 60% lager energiegebruik. Soms kun je de kookplaat of de oven al uitzetten voordat de bereidingstijd om is. Zoals bij eieren, pasta of rijst die in heet water nagaren. (Bron: Voedingscentrum)
Een lachende meneer met een stekker in zijn hand

De beste tips voor jouw situatie

Tips om energie te besparen, iedereen kent ze. Maar welke tips passen bij jouw situatie? Ontdek met welke tip jij vandaag kunt beginnen om energie te besparen.

Oven klaar, deur open

Gebruik de heteluchtstand van de oven in plaats van de conventionele stand met boven- en onderwarmte. Dat is zuiniger. En heb je net een heerlijke taart of ovenschotel gebakken in de oven? Laat de oven dan nog een tijdje openstaan. Zo stroomt de warme lucht je kamer in en maak je het huis een beetje warmer.

Ontdooi in de koelkast

Heb je eten in de vriezer wat je wilt ontdooien voor het avondeten? Leg het dan de ochtend of dag ervoor in de koelkast. Zo help je de koelkast een handje met koelen.

Wie doet de afwas?

Met de hand afwassen is meestal goedkoper dan de vaatwasser als je rekening houdt met wat slimme dingen. Gebruik bijvoorbeeld een teiltje en schraap de restjes in plaats van ze vooraf te spoelen.

Apparaten in je keuken

Natuurlijk kun je ook kijken naar het energieverbruik van je keukenapparatuur. Neem je vriezer bijvoorbeeld. Het bevroren houden van je etenswaren in de vriezer kost meer stroom als er ijsvorming is op de vrieselementen. Regelmatig ontdooien maakt dus echt verschil! Lees meer over een energiezuinige keuken in 4 stappen.

Bron: Milieu Centraal en Voedingscentrum

Meer over energie besparen

Monteur met een idee

Besparen met energiezuinige verlichting: zo doe je dat

Bekijk deze handige bespaartips
Een moeder en dochter zitten samen bij een wasmachine naast een mand met schone was

Energie besparen met wassen en drogen

Start met energie besparen
Een dame wokt op een inductieplaat

Koken op gas of inductie: dit moet je weten

Bekijk de voordelen