Kinderen doen de afwas
Stroom besparen

Afwassen met de hand of met de vaatwasser?

26 mei 2023 door Redactie Eneco
Heb je je wel eens afgevraagd of ouderwets met de hand afwassen zuiniger is dan de vaatwasmachine aanzetten? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: vaat afwassen met de hand is meestal zuiniger en goedkoper. Ja, vaatwassers worden steeds moderner en gebruiken minder water en energie dan vroeger. Maar als je op een paar kleine dingen let, is er niets beter en zuiniger dan de mouwen opstropen en schrobben.

Energielabel vaatwasser

Het energieverbruik van een vaatwasser verschilt erg per apparaat. Je kunt op het energielabel zien wat het verbruik is in kWh van je vaatwasser per 100 wasbeurten. Wil je meer weten over vaatwassen? Lees dan meer over energieverbruik vaatwasser.

Gebruik een teiltje

Maar goed, afwassen dus. Je begint met de afwas zo goed mogelijk afschrapen. Afschrapen is beter dan voorspoelen. Zeker wanneer je normaal gesproken de warme kraan open laat staan. Je kunt het beste een teiltje met water gebruiken. Hoe meer vaat je gedaan krijgt in dat ene teiltje, hoe beter. Af en toe vervangen kan natuurlijk geen kwaad, maar probeer het meeste te halen uit wat je hebt om zo het meeste te besparen.

Heb je een zonneboiler in huis? Dan is afwassen met de hand voor jou nog voordeliger. De zonneboiler gebruikt namelijk door de zon opgewekte energie om je water te verwarmen, in plaats van gas en elektriciteit.
Eneco app bespaartip

Inzicht in je sluipverbruik met de Eneco app

Hoeveel sluipverbruik heb je in je woning? De Eneco app laat het je zien. En je spoort er ook meteen je grootste energieslurpers mee op. Ga dus snel aan de slag met besparen.

Wat is milieuvriendelijker?

Afwassen met de hand in de meeste gevallen milieuvriendelijker dan het gebruik van een vaatwasser. Maar let op: gebruik je geen teiltje en was je af onder een lopende kraan? Of heb je een elektrische ‘close-in’ boiler? Dan levert handmatig afwassen niet zo veel op. Maar over het algemeen verbruikt de vaatwasser op jaarbasis 2 tot 3 keer zoveel als de handafwas in een teiltje.

Lees meer over energie besparen

Vrouw bij gordijn

Je huis koelen zonder airco doe je zo

Een koel huis zonder airco
Een vrouw in de keuken bij de waterkoker

Energie besparen in de lente: zo doe je dat

Alles over dit seizoen
Een vrouw in de keuken bij de waterkoker

Wat is het energieverbruik van een vaatwasser?

Zo houd je het energieverbruik laag