Een vrouw in de keuken bij de waterkoker

Hoe kun je besparen op het energieverbruik van je vaatwasser?

22 juni 2023 door Redactie Eneco
Wist je dat de meeste vaatwassers om 12 uur, 18 uur en 22 uur aan gaan? En ook in het weekend draait de vaatwasser vaker dan doordeweeks. Benieuwd hoe je het energieverbruik van je vaatwasser laag houdt? Lees dan deze tips.

Laat je vaatwasser draaien op het daltarief

Heeft je vaatwasser een timer? Dan kun je zelf instellen wanneer je wilt dat het programma start of klaar is. Heb je een energiecontract met dubbeltarief? Voorheen was het zo dat de stroom die je ‘s nachts, in het weekend en tijdens feestdagen verbruikte, minder kostte dan tijdens de overige uren. Vroeger heette dit dag- en nachtstroom. Maar door de energietransitie liggen deze tarieven steeds dichter bij elkaar. Heb je zonnepanelen? Dan is het altijd handig de vaatwasser aan te zetten als de zon schijnt.
Eneco app bespaartip

Inzicht in je sluipverbruik met de Eneco app

Hoeveel sluipverbruik heb je in je woning? De Eneco app laat het je zien. En je spoort er ook meteen je grootste energieslurpers mee op. Ga dus snel aan de slag met besparen.

Wat is het energieverbruik in kWh van mijn vaatwasser?

Wat het energieverbruik is van een vaatwasser verschilt erg per apparaat. Het is afhankelijk van bijvoorbeeld de grootte van de vaatwasser, de energieklasse a, b, c, enzovoort. Op het energielabel van je vaatwasser kun je zien wat het energieverbruik is in kWh per 100 wasbeurten. Je herkent dit aan het icoontje met het getal 100 met een rond pijltje eromheen. Dit is gebaseerd op het verbruik van het eco-programma van het apparaat.

Energieverbruik vaatwasser lager met het eco-programma

De meeste moderne vaatwassers bieden je de keuze uit verschillende programma’s. De eco-programma’s zijn zo ingesteld dat ze minder water en elektriciteit gebruiken in vergelijking met het standaardprogramma. Het eco-programma duurt vaak wel wat langer. Is de vaat in je machine minder vies dan anders? Dan kun je altijd kiezen voor het korte programma. Dat is ook zuiniger dan het standaardprogramma en sneller klaar.

Lees meer over energie besparen

Kinderen doen de afwas

Afwassen met de hand of met de vaatwasser?

Ontdek wat zuiniger is
Hand bij een radiator

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

Bekijk de 8 tips
Warme huiskamer met meisje dat op de grond speelt in een goed geïsoleerd huis

Tochtstrips: verlaag je gasverbruik en verhoog je comfort

Bespaar met tochtstrips