Moeder en dochter op een stoel met mobiel in hand
Stroom besparen, Inzicht energieverbruik, Sluipverbruik

Sluipverbruik: dit is het en zo voorkom je het

Bijgewerkt op 14 juni 2024 door Redactie Eneco
Sluipverbruik van stroom. Dat klinkt heel stiekem. En dat is het ook. Want het kost je elke maand ongemerkt extra geld. Dat is zonde van je energierekening én van de stroom. Het goede nieuws? Vaak kan je er zelf snel iets aan doen. Op deze pagina zie je wat sluipverbruik voor stroom en gas precies is, hoe je het meet en vermindert.

Wat is sluipverbruik?

Veel apparaten in huis verbruiken stroom, ook als je ze niet gebruikt. Zelfs in de stand-bystand. Omdat ze in het stopcontact zitten, vragen ze altijd kleine beetjes stroom. Dat geldt vooral voor oudere apparaten.  

Sommige apparaten hebben altijd energie nodig om ze te laten draaien. Je koelkast bijvoorbeeld, of de mechanische ventilatie. Dat is nuttig verbruik. Maar het verbruik van een oplader die altijd in het stopcontact zit of een tv op stand-by niet. Vaak kun je snel iets tegen sluipverbruik doen. De eerste stap? Betrap je sluipverbruikers.

Je sluipverbruik meten: zo gedaan

Aan de slag dus met het in kaart brengen van de sluipverbruikers in je huis. Hoe doe je dat? In de Eneco app zie je hoeveel sluipverbruik er bij je thuis is. Hoeveel dat je per maand kost en of je meer of minder sluipverbruik hebt dan vergelijkbare huishoudens.

Een energiemeter helpt je om erachter te komen welke apparaten voor dat sluipverbruik zorgen. Het apparaatje kost zo’n € 10 à € 15. Je plugt het in het stopcontact en sluit er een apparaat op aan. Je ziet direct het verbruik op de energiemeter. Onze tip: meet het sluipverbruik van je apparaat een hele nacht. Daarna bereken je het sluipverbruik. Vind je dat te veel gedoe? Wij hebben de top 10 sluipverbruikers alvast voor je op een rij gezet. Doe er snel je voordeel mee.
Illustratie van twee smartphones op een lichtgroene achtergrond.

Inzicht in je sluipverbruik met de Eneco app

Hoeveel sluipverbruik heb je in je woning? De Eneco app laat het je zien. En je spoort er ook meteen je grootste energieslurpers mee op. Ga dus snel aan de slag met besparen.

Hoeveel sluipverbruik is normaal?

Hoeveel je per jaar kwijt bent is per huishouden anders. En hoeveel je daarvoor betaalt hangt af van je stroomtarief. Maar alles wat je teveel betaald is zonde toch?  

Hoeveel je sluipverbruik van stroom gemiddeld is, hangt ook af van hoeveel apparaten je in je huis hebt. En niet elk apparaat heeft sluipverbruik. Regels van de EU schrijven voor hoeveel energie een apparaat mag verbruiken in de stand-by of uit-stand. Vaak hebben oudere apparaten meer sluipverbruik dan nieuwe. Toch kun je je daar ook in vergissen. Zo kan het sluipverbruik van een nieuwe tv met extra netwerkfuncties oplopen tot 56 kWh per jaar. Terwijl een gewone tv een gemiddeld sluipverbruik heeft van 4 KWh per jaar.

Je sluipverbruik helemaal terugbrengen naar nul kan niet. Sommige apparaten werken echt niet zonder stand-byfunctie, zoals je cv-ketel.

Verminder je sluipverbruik: tijd voor actie

Weet je welke apparaten voor het meeste sluipverbruik zorgen? Doe dan het volgende:

  1. Zet apparaten helemaal uit. Zo voorkom je onnodig stroomverbruik.
  2. Te veel gedoe om de stekker steeds uit het stopcontact te trekken? Dan is een doordrukschakelaar of tussenschakelaar een goed idee. Met één druk op de knop schakel je het apparaat helemaal uit.
  3. Vergeet je modems en decoders niet. Deze apparaten verbruiken meer stroom in stand-by modus dan bijvoorbeeld de oplader voor je mobiele telefoon die je in het stopcontact laat zitten.

En natuurlijk hebben we nog veel meer tips voor je: sluipverbruik verminderen doe je zo.

 

Sluipverbruik gas

Gas gebruik je voor je verwarming, om te koken en voor warm water. Bij gas heb je eigenlijk niet echt sluipverbruik. Natuurlijk zet je je gasfornuis uit als je niet kookt. En je verbruikt minder of geen gas als je de verwarming lager of uit zet.  

Toch kun je ongemerkt gas verbruiken. Want wist je dat je cv-ketel vaak een comfortstand heeft? Daarmee houdt hij constant een voorraadje water op temperatuur. Als je de kraan opendraait heb je meteen warm water. Hiervoor gebruik je gas, zonder dat je het in de gaten hebt. Wil je hierop besparen? Zet je ketel op de ecostand. In de handleiding zie je hoe dit moet. Nieuwsgierig naar meer? Lees onze vijf tips waarmee je het gas- en stroomverbruik van je cv-ketel verlaagt

Lees meer over energie besparen

Jong stel op de bank met laptop

De grootste sluipverbruikers van stroom: dit zijn ze

Bekijk de grootste sluipverbruikers
Moeder en dochter op een stoel met mobiel in hand

Sluipverbruik: dit is het en zo voorkom je het

Betrap je sluipverbruikers en voorkom onnodig stroomverbruik
Een vrouw zit ontspannen tegen de verwarming

Stroomverbruik verlagen én gas besparen met je cv-ketel

Start met stroom besparen