Eneco monteur met zonnepanelen op dak

100% groene stroom, kan dat wel?

22 januari 2024 door Redactie Eneco
Met HollandseWind & Zon® van Eneco kies je voor 100% groene stroom. En daar krijgen we veel vragen over. Is de groene stroom die wij leveren wel écht groen? En hoe weet je dat zeker? Collega Trisha legt het je uit. 
100% Groene stroom uit Nederland: hoe zit dat precies? Collega Trisha legt het je uit in deze video.

Groene stroom is opgewekt uit duurzame bronnen

Groene stroom is opgewekt uit bronnen die nooit 'op' raken en zelf geen CO₂ uitstoten. Zoals de wind of de zon. Grijze stroom is opgewekt uit fossiele brandstoffen. Dat zijn brandstoffen die wel opraken, zoals olie, gas of kolen. Daarnaast komt er CO₂ vrij bij de opwek van stroom uit fossiele brandstoffen.Alle stroom die in Nederland wordt opgewekt gaat vervolgens naar het landelijke energienet. Groene en grijze stroom komen hier samen. Er komt dus een mix van groene en grijze stroom uit je stopcontact. Er is namelijk geen apart stroomnet voor groene stroom. En toch maak je met groene stroom een duurzame keuze. Dat zit zo.


100% zekerheid dat je stroom groen is

Met Garanties van Oorsprong (GvO's) wordt vastgelegd waar je groene stroom vandaan komt. Ze worden ook wel groencertificaten genoemd. Deze certificaten bewijzen dat voor de hoeveelheid groene stroom die je afneemt, evenveel groene stroom is opgewekt.

Voor elke megawattuur (MWh) aan groene stroom die wordt opgewekt, wordt een GvO uitgegeven. Deze GvO laat zien waar en hoe de stroom is opgewekt. CertiQ geeft certificaten uit die de herkomst van groene stroom garanderen. En ze beheren het register. In het stroometiket zie je uit welke duurzame bronnen de stroom is opgewerkt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert of je energieleverancier de juiste soort en de juiste hoeveelheid Garanties van Oorsprong heeft afgeboekt, voor alle geleverde groene stroom.

Met Eneco HollandseWind & Zon® krijg je altijd 100% groene stroom uit Nederland. Bij je stroomcontract van Eneco krijg je een Garantie van Oorsprong Certificaat dat is gebaseerd op de echte GvO. Zo weet je dus zeker dat de hoeveelheid stroom die je verbruikt volledig is opgewekt in Nederlandse wind- en zonneparken.
GvO illustratieEen GvO of groencertificaat bewijst dat voor de hoeveelheid stroom die je bij Eneco afneemt, evenveel groene stroom in Nederland is opgewekt.

Hoe groener de vraag, hoe groener het aanbod

Hoe meer Nederlanders kiezen voor groene stroom uit Nederland, hoe groter de totale vraag naar groene stroom is. Als we met z’n allen kiezen voor groen, dan worden er meer zonnepanelen op daken gelegd en windparken op zee gebouwd. Je helpt zo dus mee om de mix die uit je stopcontact komt steeds groener te maken. Zo worden we in Nederland steeds minder afhankelijk van stroom die is opgewekt uit gas of kolen. 
Vrouw met paraplu

Altijd en overal

Ook profiteren van lokaal opgewekte, groene stroom? Kies dan voor Eneco HollandseWind & Zon®. Zo wordt Nederland steeds een stukje duurzamer.

Gerelateerde verhalen

Windpark Borssele III en IV

Waar wordt je groene stroom opgewekt?

Lees meer over het opwekken van je groene stroom
Windpark Delfzijl Noord

Curtailment: waarom windmolens soms stilstaan als het waait

Bekijk de video en ontdek hoe dit werkt