Stel aan tafel met laptop

Welke energieleverancier ga je kiezen?

Met deze 5 tips ben je er zo uit.
Zoek je een nieuwe aanbieder voor energie of ga je voor het eerst een energieleverancier kiezen? Dan heb je waarschijnlijk een aantal vragen. Want waar moet je op letten bij het kiezen van een energieleverancier voor stroom en/of gas? Ontvang je wel echt groene stroom? En ga je voor goedkoop of juist betrouwbaar? Wij hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet. Met deze 5 tips weet je zo welke energieleverancier je wilt kiezen.

1. Prijs: let op de addertjes onder het gras

De energieprijzen gaan door het dak. Logisch dat je dan als eerste op de prijs let. Bedenk daarbij of je gaat voor een hoge korting aan het einde van de vaste looptijd van het contract, of liever gedurende een vast afgesproken periode een lager vast leveringstarief betaalt. Bekijk goed of de vermelde tarieven ook daadwerkelijk de all-in tarieven zijn. Dus leveringskosten inclusief btw, alle overheidsheffingen en de netbeheerkosten. Er kunnen addertjes onder het gras zitten.

Vind je prijs het allerbelangrijkst? Houd dan de volgende punten in de gaten bij het vergelijken van prijzen:

Vaste kosten en kosten voor je verbruik
Je betaalt altijd vaste kosten, en kosten die afhankelijk zijn van de hoeveelheid energie die je verbruikt. Sommige energieleveranciers rekenen een hoog vast bedrag per maand, maar lage prijzen voor het verbruik. Dat kan voordelig zijn als je veel energie verbruikt. Maar ongunstig als je weinig energie verbruikt. Kijk dus niet alleen naar de kosten per eenheid energie, maar ook naar de vaste kosten. Check dan onder welke voorwaarden je deze ontvangt. Hoe lang zit je vast aan het contract? En betaal je niet ongemerkt per maand voor de korting of het cadeau dat je ontvangt?

Krijg je een welkomstcadeau of -korting?
Check dan onder welke voorwaarden je deze ontvangt. Hoe lang zit je vast aan het contract? En betaal je niet ongemerkt per maand voor de korting of het cadeau dat je ontvangt?

Benieuwd hoe dat bij Eneco zit? We zijn daar transparant en eerlijk in. Lees alles over onze energieprijzen.

2. Type contract: vast of variabel?

Welke energieleverancier je ook kiest, bedenk in ieder geval hoe lang je wilt dat je contract loopt. Je hebt vaak keuze uit twee soorten contracten: een contract voor onbepaalde tijd met variabele leveringstarieven en een contract voor bepaalde tijd en vaste leveringstarieven. 

Kies je voor onbepaalde tijd, dan spreek je niet af hoe lang je bij je energieleverancier blijft. Bij een contract voor bepaalde tijd spreek je dat wel af. Bijvoorbeeld voor een jaar. Zeg je het contract op voor de afgesproken datum? Dan betaal je waarschijnlijk een boete. 

Bij een contract met vaste tarieven weet je altijd waar je aan toe bent. Je hebt de zekerheid van een vaste energieprijs voor een langere periode. Een contract met variabele tarieven heeft een onbepaalde looptijd. Dit betekent dat je energieleverancier de prijs kan verhogen tijdens de looptijd van het contract. Veel energiebedrijven wijzigen rond 1 juli en 1 januari hun tarieven. Bij Eneco wijzigt je prijs normaal rond je jaarnota moment, maar in uitzonderlijke omstandigheden eventueel ook op een ander moment. Bij Modelcontracten wijzigen de tarieven wel rond 1 juli en 1 januari. Als klant krijg je hier op tijd informatie over.
man met telefoon maak yes beweging

Sluit nu je energiecontract af voor 1 of 3 jaar

Kies ook voor zekerheid en sluit je energiecontract af met een vaste looptijd van 1 of 3 jaar. Nu met prijzen onder het prijsplafond. 

3. Duurzaamheid: welke energieleverancier is het groenst?

Een ander punt om op te letten bij het kiezen van een energieleverancier is duurzaamheid. Bijvoorbeeld de herkomst van de stroom. Hierin heb je zelf een keuze: milieuvriendelijk of niet. Eenmaal op het landelijke energienet zie je niet meer wat voor soort stroom het is. Je weet dus ook niet wat er uit je eigen stopcontact komt. Daarom moet je energieleverancier ieder jaar de opwekkingsbron van de geleverde stroom aangeven. Dat gaat via het stroometiket. Daar zie je uit welke duurzame energiebronnen je stroom is opgewekt en in welke verhouding.

Hoe duurzaam is je energieleverancier? Dat check je in de stroomranking van Natuur & Milieu. Eneco scoort hoog. In 2021 zelfs een 9.0 voor consumentenstroom. Daarmee is èn blijft Eneco de meest duurzame stroomleverancier van de grote energiebedrijven. Benieuwd waar en hoe we groene stroom opwekken? Lees snel verder en ontdek waar je groene stroom wordt opgewekt

4. Betrouwbaarheid: hoe betrouwbaar is een energieleverancier?

Nog een tip bij het kiezen van een energieleverancier: betrouwbaarheid. De afgelopen tijd hebben we allemaal gezien dat een energieleverancier ook om kan vallen. Hoe weet je nu of een energieleverancier betrouwbaar is? Probeer erachter te komen hoe stabiel een energieleverancier is. Er zijn verschillende organisaties die de betrouwbaarheid goed in de gaten houden. Zoals de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt. 
 
Daarnaast moeten energieleveranciers duidelijke informatie geven over wie ze zijn. En wat ze aanbieden. Met die informatie kun je kiezen welke leverancier goed voor je is. Hoe lang bestaat het bedrijf al? Check ook of je energieleverancier (of een ander bedrijf binnen dezelfde organisatie) zelf stroom opwekt of alleen maar inkoopt en doorverkoopt. En van wie? Uit Nederland of daarbuiten? 
 
Welke energieleverancier je moet kiezen? In ieder geval een waar je van op aan kunt. Als je voor Eneco kiest, kies je voor een betrouwbare energieleverancier. We hebben niets te verbergen. Lees meer over de betrouwbaarheid van energieleveranciers op de website van Independer. 

5. Service: let op de kwaliteit en de beoordeling van klanten

De vijfde tip om op te letten bij het kiezen van een energieleverancier is de beoordeling van klanten. Hoe beoordelen klanten hun energieleverancier? Check de reviews. Je kunt hierbij letten op de volgende punten:

  • Hoe makkelijk is het om een contract af te sluiten?
  • Hoe is de waardering van de klantenservice?
  • Is de klantenservice goed bereikbaar?
  • Helpen ze me als ik mogelijk in de problemen kom met betalen?

Bekijk de reviews op de website van Expoints. 

Welke energieleverancier je kiest is helemaal aan jou. Deze vijf praktische tips helpen je op weg om een goede vergelijking te maken. En of het nu bij jou draait om prijs, duurzaamheid of betrouwbaarheid: met Eneco maak je een goede keuze.

Gerelateerde verhalen

Moeder en dochter

Wat is duurzame energie? 5 vragen beantwoord

Bekijk de antwoorden
Een vader zit samen met zijn twee kinderen aan tafel te eten.

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

Bekijk de 8 tips
Windmolenpark op zee tijdens zonsondergang

Waar wordt je groene stroom opgewekt?

Lees meer over het opwekken van je groene stroom