Zonnepanelen
Zonnepanelen? Vijf maal winst!
2 augustus 2023 door Redactie EnecoMet zonnepanelen word je zelf je eigen groene energieproducent. Je spaart de planeet en bespaart zelf euro’s op je rekening. Of je wekt zoveel op dat je weer groene stroom kunt verkopen aan ons. Met zonnepanelen behaal je tot maar liefst vijf financiële voordelen: saldering, terugleververgoeding, terugverdienen, btw-voordeel en de waarde van je huis stijgt. Kijk en reken je mee?
1. Salderen
Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Die benut je misschien meteen overdag, bijvoorbeeld met je wasmachine. De opgewekte stroom die je niet meteen verbruikt, gaat het elektriciteitsnet op. Dat heet terugleveren. ’s Avonds, als de zon niet schijnt en je bijvoorbeeld televisiekijkt, neem jij stroom áf van Eneco. En nu is het mooie: je kunt de afgenomen en terug geleverde stroom 1-op-1 tegen elkaar wegstrepen. Dat heet salderen.
Dit leggen we uit met een rekenvoorbeeld. Stel je verbruikt in één jaar in totaal 2.500 kWh stroom. kWh staat voor ‘kilowattuur’, de eenheid waarin je stroom meet. Maar je wekt ook 1.000 kWh zelf op die je terug levert aan het elektriciteitsnet. Dan betaal je nog (2.500 kWh – 1.000 kWh) voor 1.500 kWh aan Eneco. Je ziet dat je energierekening lager wordt. Dit maakt zonnepanelen erg interessant.
Afbouw salderingsregeling
De salderingsregeling geldt tot 1 januari 2025. Vanaf 2025 wordt de regeling langzaam afgebouwd tot 2031. Let op: dit is een voorstel, het kan nog veranderen.
2. Terugleververgoeding
Het kan zelfs zo zijn dat je méér energie opwekt dan je verbruikt. Dan hou je dus energie óver. Ook die mag je aan het elektriciteitsnet 'terugleveren’. Je krijgt daarvoor een vaste vergoeding per kWh, de eenheid waarin we stroom meten.
Ook dit leggen we uit met een rekenvoorbeeld. Stel je verbruikt 2.000 kWh stroom en zonnepanelen wekken 3.000 kWh op. Dan lever je meer terug aan het elektriciteitsnet dan dat je verbruikt. Je betaalt dan geen kosten meer voor stroom aan Eneco. Want voor de 2.000 kWh verbruikte stroom geldt het salderen. Voor de 1.000 kWh die je extra terug levert, krijg je de terugleververgoeding.
Als je jaarlijks méér zelfgeproduceerde stroom teruglevert dan je verbruikt, dan ontvang je hiervoor een terugleververgoeding.
Wil je energie terugleveren aan het elektriciteitsnet?
Meld je dan eerst aan bij energieleveren.nl. Zo kan de teruggeleverde energie worden geregistreerd en verrekend. Je leest hier precies hoe dat werkt.
3. Terugverdientijd
Het mooie van zonnepanelen is dat ze zichzelf terugverdienen. Dit is afhankelijk van:
- welke zonnepanelen je hebt
- hoeveel energie je verbruikt én bespaart
- hoeveel energie je eventueel teruglevert
Gemiddeld verdienen zonnepanelen zichzelf terug tussen de 6 en 7 jaar. En daarna blijven ze natuurlijk gewoon duurzaam geld voor je verdienen. Sommige modellen gaan wel 25 jaar of langer mee, dus reken maar uit!
Plannen van de overheid bepalen de terugverdientijd
De overheid wil vanaf 2025 de salderingsregeling afbouwen. Dat betekent dat je dan vanaf dat jaar minder salderingsvoordeel krijgt. Dit is dus ook van invloed op de snelheid waarmee je jouw zonnepanelen terugverdient. Het goede nieuws is dat de overheid nog steeds wil dat je binnen 7 jaar je panelen kunt terugverdienen.
4. Btw-teruggave
Hier moet je snel voor beslissen. Tot 2023 kun je de btw over de aankoop en installatie van zonnepanelen nog terugvragen bij de Belastingdienst. Kijk ook eens op de website van MilieuCentraal.Let op: Per 1 januari 2023 vervalt de btw op zonnepanelen. Je betaalt dan geen btw meer en hoeft dit ook niet meer terug te vragen.
5. Waarde van je huis stijgt
Zonnepanelen zijn een duurzame investering die het energielabel van je huis vaak met één of twee stappen verhoogt. Een beter energielabel maakt je huis dus meer waard, zonder dat je hier heel veel voor hoeft te doen. Volgens dit onderzoek stijgt de waarde van je huis gauw zo’n € 7000.Financiële regelingen van de overheid
De subsidie op zonnepanelen is gestopt. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Zoals de salderingsregeling. Om zonnepanelen te financieren kun je gebruik maken van financieel advies over bijvoorbeeld regelingen en leningen.Interesse in zonnepanelen?
Bekijk dan onze pagina met alles over de mogelijkheden, de kosten, de besparing en wat het je oplevert. En ben je dan nog steeds geïnteresseerd? Dan is een vrijblijvende offerte zo aangevraagd.