José en Erik van de Pas gaan vanuit financieel oogpunt voor een hybride warmtepomp

Een warmtepomp: winst voor milieu én de portemonnee

Het verhaal van José en Erik van der Pas21 juni 2023 door Redactie Eneco
Omdat we maar één planeet hebben. Of omdat er ook voordeel voor je portemonnee te behalen valt. Ieder heeft een eigen reden voor schoner, slimmer en duurzamer. José en Erik van de Pas gaan vanuit financieel oogpunt voor een hybride warmtepomp. “Daar ben ik heel eerlijk in”, aldus José. Subsidies maken de aanschaf betaalbaar, terwijl zonnepanelen het verbruik dekken. Dit is haar verhaal.

Thuis en op het werk slim aan de slag

José en Erik van de Pas wonen en werken in Brabant. Op eigen grond laten ze een bedrijfspand bouwen “met nul op de meter". Het pand verbruikt dus net zoveel energie als het zelf opwekt via zonnepanelen. “Het is dat er subsidies voor zijn, anders is het vreselijk duur.” Ook staat er een warmtepomp. Thuis ook trouwens, een hybride. Klaar voor de toekomst dus, die José en Erik.
Rekenmachine met gekleurde bon

Maak het mogelijk

Een warmtepomp is een behoorlijke investering. Lees meer over de mogelijkheden voor financiering en andere financiële services.

Hybride versus vol-elektrisch

“We hadden al meer dan genoeg zonnepanelen om het verbruik van een hybride warmtepomp te dekken. Een geheel elektrische pomp hebben we ook overwogen. Er is zelfs iemand voor langs geweest, maar wat ons betreft wegen de kosten niet op tegen het voordeel.” Met de subsidies die de overheid nu biedt, valt dan ook de keuze op een hybride pomp. "Binnen een paar weken is alles geregeld.” Ook de installatie verloopt allemaal “keurig netjes”.
Gebruik van Remeha Elga Ace"Binnen een paar weken is alles geregeld" - José van der Pas

Besparen met een warmtepomp: hoe werkt dat?

Een hybride warmtepomp gebruikt stroom om de warmte uit de lucht te halen en je huis ermee te verwarmen. Op koude dagen en voor het douchen kan dat lastig worden, dan springt je cv-ketel bij. Je bespaart dus op je gasverbruik voor de verwarming van je huis. Daar staan wel extra stroomkosten tegenover. Maar: als je systeem goed is ingeregeld, zul je netto meer besparen. Lees hier meer over hoe dat werkt.

Een kuub per dag, elke dag

Intussen staat de hybride pomp er alweer veertien maanden. De tijd gaat bijna ongemerkt voorbij want van het geluid heeft de familie Van de Pas “heel weinig last.” En dat terwijl de warmtepomp op het platte dak van de slaapkamer staat. Het huishouden verbruikt nog maar één kuub per dag. Ook in de winter. Dat klinkt als een aanschaf waar je het hele jaar plezier van hebt.

Gerelateerde verhalen

Monteur installeert een warmtepomp

Zo bespaar je met een warmtepomp

Bekijk de rekenvoorbeelden
Een ouder echtpaar kijkt samen naar een tablet

Bespaar op je gasverbruik met een hybride warmtepomp

In 5 stappen een hybride warmtepomp
Warmtepomp eigenaar Jan Hoorn staat glimlachend naast de buitenunit van zijn hybride warmtepomp.

Jan koos voor een hybride warmtepomp

Zo bespaart Jan met een hybride warmtepomp