Monteur in  niet geïsoleerde woning
Warmtepomp, Van gas af, Isoleren

Waar of niet waar? Een hybride warmtepomp is alleen voor volledig geïsoleerde huizen

Niet waar! Ook in minder goed geïsoleerde huizen bespaar je veel gas met een hybride warmtepomp. Hoe beter de isolatie, hoe efficiënter, maar zelfs zonder volledige isolatie kan je van een hybride warmtepomp veel voordeel hebben.

Een hybride warmtepomp in een minder geïsoleerd huis

Heb je een relatief hoog gasverbruik van zo’n 2000 m3 gas per jaar? Dan verlaag je jouw gasverbruik met een hybride warmtepomp met zo’n 1400 m³, terwijl je stroomverbruik toeneemt. De gasbesparing is groter dan de extra stroomkosten. Zo hou je onder aan de streep geld over. Wel is het belangrijk dat je huis een minimale isolatie heeft. Zo hoeft je warmtepomp niet te hard te werken. En verbruik je ook niet te veel stroom.

Kan ik helemaal van het gas af met een warmtepomp in een minder geïsoleerd huis?

Dat kan in sommige gevallen wel, maar dan moet je wel isolerende maatregelen nemen. En ook investeren in vloerverwarming of lagere temperatuur verwarming. Daarnaast zijn de investeringskosten van een volledig elektrische warmtepomp hoger. Met een hybride warmtepomp kun je in de meeste gevallen een aanzienlijk deel van je gasverbruik wegnemen. Ook als je woning minder geïsoleerd is. Daarmee verwarm je je woning een stuk duurzamer tegen lagere investeringskosten. 
Man met armen over elkaar

Ontdek je besparing

Doe de Warmtepompcheck of vraag gratis advies om te zien of een hybride warmtepomp voor jou geschikt is.

Een hybride warmtepomp in een volledig geïsoleerd huis

Ook als je gasverbruik tussen de 800 en de 2000 m3 ligt kan je nog besparen met een hybride warmtepomp. Is je huis volledig geïsoleerd? En verbruik je minder dan 800 m3? Dan is de investering in een volledig elektrische warmtepomp wellicht de moeite waard. Je moet dan wel rekening houden met hogere investeringskosten.

Welke woningen zijn voldoende geïsoleerd voor een hybride warmtepomp?

  • Woningen van voor 1992 met minimaal één isolatiemaatregel, zoals bijvoorbeeld dak- of spouwmuurisolatie of HR++ glas.
  • Woningen tussen 1980 en 1992 waarbij al het glas vervangen is voor HR++ glas
  • Woningen van voor 1960 met minimaal twee isolatiemaatregelen
  • Woningen uit 1900 met minimaal twee of meer isolatiemaatregelen 

Eerst isoleren of direct een hybride warmtepomp?

Milieu Centraal adviseert om direct een hybride warmtepomp te kopen als je cv-ketel aan vervanging toe is. Als je huidige cv-ketel nog goed werkt, start dan met isolatie. Heb je niet genoeg spaargeld? Kijk dan naar gunstige leningen voor energiebesparende maatregelen vanuit de overheid. Daarmee kun je eventueel ook de isolatie verbeteren én een hybride warmtepomp laten installeren. 

Een hybride warmtepomp is een slimme en duurzamere keuze

Kortom: óók voor minder goed geïsoleerde huizen is de hybride warmtepomp een slimme en duurzamere keuze. Je kan daarmee tot wel 70% besparen op je gasverbruik én je co2-uitstoot verlagen. Dus waar wacht je nog op? Ontdek vandaag nog de voordelen van een hybride warmtepomp en begin direct met besparen.
vrouw met boek op de bank

Een warmtepomp huren zonder grote investering

Ontdek de 5 voordelen van huren
Moeder met kinderen op de bank in de huiskamer

Een hybride warmtepomp kan vaak ook in een bestaande woning

Ontdek waar je op moet letten
Klant Marco in het raamkozijn bij zijn warmtepomp

'Je hoort de warmtepomp echt niet'

Lees het verhaal van Marco