Kind in bad

Gasverbruik warm water verminderen: 5 tips

19 januari 2024 door Redactie Eneco
Een warm bad of lange douche: heerlijk! Maar de meeste huishoudens gebruiken nog altijd gas voor warm water. Op deze pagina vind je tips hoe je je gasverbruik voor warm water kunt verminderen. Zo breng je het gemiddelde gasverbruik voor warm water per jaar naar beneden. En daarmee ook de gemiddelde kosten voor warm water per jaar. Zo blijf je lekker badderen, maar bespaar je toch gas, en dus geld. 

Wat kost warm water?

Ruim 20% van je gasverbruik gaat op aan warm water. Het gemiddelde gasverbruik voor warm water per jaar is 270 kubieke meter (m3). Bij dit verbruik zijn de kosten voor warm water per jaar € 270. Dat betekent dat de kosten voor warm water per m3 gemiddeld € 1 zijn. Je eigen gasprijs kan hoger of later zijn, en kan stijgen of dalen (bron: Milieu Centraal). 

1. Gas besparen door minder te badderen

Het klinkt eenvoudig, maar je kunt al gas besparen door minder vaak in bad te gaan. Want met een warm bad verbruik je wel drie keer zo veel gas als met een douche. En hetzelfde geldt voor het verbruik van water. Dus vervang elke week een bad door een douchebeurt. Daarmee verminder je al veel gasverbruik voor warm water.  

2. Gasverbruik warm water verminderen met een waterbesparende douchekop

Bespaar warm water met een waterbesparende douchekop. Zo’n spaardouchekop scheelt tot wel 40% schelen op waterverbruik en tot 25% op gasverbruik voor warm water. Ook slim: kies voor een thermostatische douchekraan. Daarmee stel je in een keer de juiste temperatuur in. En hoef je de kraan niet onnodig te laten lopen om de juiste temperatuur te vinden. Dat scheelt weer in het gasverbruik voor warm water. Lees alle tips om gas en water te besparen onder de douche. 

3. Minder gasverbruik, toch warm water met een zonneboiler

Ben je toe aan een nieuwe boiler of cv-ketel? Denk dan eens aan een zonneboiler. Die verwarmt water voor je douche, bad of machine met behulp van zonlicht. De collector van een zonneboiler past op elk type dak. En indien nodig springt de cv-ketel bij om water te verwarmen. Een zonneboiler bespaart bijna de helft van het energieverbruik voor warm water. Zo kun je flink gas besparen voor warm water.  

4. Gebruik je boiler slim

Heb je een boiler? Zorg er dan voor dat de leidingen waar warm water door stroomt zo kort en dun mogelijk zijn. Zo gaat er minder warmte verloren. En heb je sneller warm water uit de kraan. Sluit je boiler ook aan op een tijdklok. Dan warmt hij geen water op als het niet nodig is. Bijvoorbeeld ’s nachts of als er niemand thuis is.

5. Kook je water met een waterkoker

Hartstikke makkelijk, zo’n kokendwaterkraan. Maar is het nou echt zuiniger dan een elektrische waterkoker of fluitketel? Nee, want de boiler van zo’n kraan houdt het water altijd op temperatuur. Ook als je de kraan niet gebruikt. Dit is dus niet de slimste manier om gas te besparen met warm water.

Eneco app bespaartip

Vind je grootste verbruiker met de Eneco app

Verbruik je meer energie met wassen, verwarmen of koken? En hoe kun je besparen? De Eneco app geeft je inzicht en handige tips. Ook regel je er al je energiezaken. Download ‘m nu.

Lees meer over energie besparen

Bespaartip: Korter douchen elke dag | Eneco

Korter douchen: 10 tips om water en gas te besparen onder de douche

Bekijk de 10 tips
Hand bij een radiator

Gas besparen? Met deze 8 tips bespaar je snel op je gasverbruik

Bekijk de 8 tips
Student kijkt in de spiegel

De 10 grootste sluipverbruikers van stroom: dit zijn ze

Bekijk de 10 sluipverbruikers