Huis met rood dak met zonnepanelen

De salderingsregeling: nu en na 2025

Laatste update: 15 februari 2023

De overheid wil vanaf 2025 de salderingsregeling afbouwen. Volgens het nieuwe plan mag je  vanaf 2025 tot 2031 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 mag je dan niets meer salderen. Wat betekent dat nú en ná 2025? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag.

De huidige salderingsregeling– hoe werkt dat ook alweer?

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Die benut je misschien meteen overdag, bijvoorbeeld met je wasmachine. De opgewekte stroom die je niet meteen verbruikt, gaat het elektriciteitsnet op. Dat heet terugleveren. ’s Avonds, als de zon niet schijnt en je bijvoorbeeld televisiekijkt, neem jij stroom áf van Eneco. En nu is het mooie: je kunt de afgenomen en terug geleverde stroom tegen elkaar wegstrepen. Dat heet salderen. 
 
Dit leggen we uit met een rekenvoorbeeld. Stel je verbruikt in één jaar in totaal 2.500 kWh stroom. kWh staat voor ‘kilowattuur’, de eenheid waarin je stroom meet. Maar je wekt ook 1.000 kWh zelf op die je terug levert aan het elektriciteitsnet. Dan betaal je nog (2.500 kWh – 1.000 kWh) voor 1.500 kWh aan Eneco. Je ziet dat je energierekening lager wordt. Dit maakt zonnepanelen erg interessant.

Wat is de terugleververgoeding?

Voor de volledigheid: als je jaarlijks méér zelfgeproduceerde stroom teruglevert dan je verbruikt, dan ontvang je hiervoor een terugleververgoeding van je energieleverancier. Hoe hoog die vergoeding is, verschilt per energieleverancier. Deze pagina gaat met name over het gevolg van het afbouwen van de salderingsregeling.

De salderingsregeling na 2025

Volgens het plan kun je vanaf 2025 elk jaar wat minder van de teruggeleverde energie salderen. Voor de rest van de energie krijg je ook weer een terugleververgoeding. Deze vergoeding zal lager zijn vergeleken met salderen. De nieuwe regeling is voor alle energiebedrijven gelijk en geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.

Waarom wil het kabinet de salderingsregeling afbouwen?

De salderingsregeling werd bijna twintig jaar geleden ingevoerd om huishoudens aan te moedigen zonnepanelen op hun dak te leggen en mee te helpen aan de duurzame opwek van energie. Op dit moment hebben veel woningen zonnepanelen en maken veel huishoudens gebruik van de regeling. Het is fijn dat zoveel mensen door de regeling meewerken aan de opwek van zonne-energie, tegelijk brengt de toename in duurzaam opgewekte energie ook uitdagingen mee.

Zo is het met de komst van de vele zonnepanelen op daken van huizen op sommige momenten een steeds lastiger om het elektriciteitsnet in balans te houden, met andere woorden om te zorgen dat de vraag en het aanbod van stroom gelijk zijn. Om een voorbeeld te geven: in de middag kan er een groot aanbod ontstaan van duurzame stroom, terwijl de vraag klein is. Op zo’n moment ontstaat er overbelasting op het elektriciteitsnet. Met de toename in opwek van duurzame energie, is dit steeds vaker het geval in Nederland.

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om zonnepanelen aan te schaffen en kan daardoor voordeel hebben van de zonnepanelen. Het afbouwen van de regeling geeft de overheid de mogelijkheid flink te investeren in andere duurzame oplossingen, zoals oplossingen voor de overbelasting van het net.

Tot nu toe is er geen vaste beslissing genomen over de salderingsregeling.

Waarom verandert de salderingsregeling al vanaf 2025?

Door meer te gaan verbruiken als je opwekt, hoef je minder te verbruiken als je niet groen kunt opwekken (in het donker of bij slecht weer). Dit doe je bijvoorbeeld door je wasmachine aan te zetten op een zonnige dag, in plaats van op een bewolkte. Of door je vaatwasser overdag te laten draaien in plaats van ’s avonds als de zon al onder is. De afbouw begint al vanaf 2025 om mensen hier alvast aan te laten wennen. En om de verandering in 2031 niet te groot te laten zijn.

Afbouw salderingsregeling

Vanaf 2031 is salderen niet meer mogelijk. Je neemt dan energie af voor tarief A en levert energie terug voor tarief B. Dit is hoe de het voorstel tot afbouw van de salderingsregeling eruit ziet:

Jaar
2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031
Te salderen 100% 100% 64% 64% 55% 46% 37% 28% 0%

De afbouw van de salderingsregeling in jouw situatie

De afbouw van de salderingsregeling is nog een voorstel van de overheid. Wat betekent de afbouw van de salderingsregeling voor jouw situatie?

  1. Ik heb al zonnepanelen of ik ga zonnepanelen kopen vóór 2025
  2. Ik ga zonnepanelen kopen in 2025

1. Ik heb al zonnepanelen of ik ga ze kopen vóór 2025

Dan geldt voor jou de salderingsregeling tot 2025 en kun je 100% van je opgewekte energie salderen. In 2025 gaat dan de afbouw van de salderingsregeling in. 

2. Ik ga zonnepanelen kopen in of na 2025

Voor jou geldt de salderingsregeling na 2025. De salderingsregeling wordt vanaf 1 januari 2025 geleidelijk afgebouwd. Vanaf 2025 kun je elk jaar een kleiner percentage van de terug geleverde energie salderen. Het begint met een grote stap in 2025: in dat jaar mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het in stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 kan je helemaal niet meer salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je aan het net levert. De hoogte hiervan is op dit moment bij Eneco 9 cent.


Zonnepaneel op een tosti apparaat

Interesse in zonnepanelen?

Bekijk dan onze pagina met alles over de mogelijkheden, de kosten, de besparing en wat het je oplevert. En ben je dan nog steeds geïnteresseerd? Dan is een vrijblijvende offerte zo aangevraagd.

Gerelateerde verhalen

Het verhaal van Eelco en Arjan","title":"Hoe twee buren de straat laten stralen met zonnepanelen

Hoe twee buren de straat laten stralen met zonnepanelen

Duurzaam met zonnepanelen
Een Eneco monteur installeert een zonnepaneel

Deze assistent stationsmanager roept energieverspilling een halt toe

Het verhaal van Rene
man bij zonnepanelen op dak

Zonnepanelen? Vijf maal winst!

Kijk en reken mee