Zonnepanelen en een dynamisch energiecontract. Is dat slim?

Je hebt zonnepanelen en je vraagt je af of een dynamisch contract een goede keuze is voor jou. Welk contract het beste bij jou past hangt af van je wensen en van jouw situatie. We vertellen je waar je rekening mee kunt houden.

Het moment waarop je de meeste stroom verbruikt

Om maximaal voordeel te halen uit een dynamisch contract moet je flexibel zijn in het moment waarop je stroom verbruikt. Schijnt de zon? Dan wekken je zonnepanelen veel stroom op. Het is slim om je opgewekte stroom meteen zelf te verbruiken, door bijvoorbeeld je elektrische auto op te laden of je wasmachine aan te zetten. Verbruik je meer stroom dan je met je eigen zonnepanelen opwekt? Ook dan is het slim stroom te verbruiken als de zon schijnt. Want dan is er veel groene stroom beschikbaar en zijn de tarieven het laagst. Zo gebruik je je eigen stroomopwek en profiteer je daarnaast van lagere uurtarieven. Een voordelige oplossing. 

De hoeveelheid stroom die je opwekt, verbruikt en teruglevert

Niet alleen het moment waarop je stroom verbruikt is belangrijk, maar ook de hoeveelheid stroom die je produceert met je zonnepanelen vergeleken met je verbruik. Wek je minder stroom op dan je per jaar nodig hebt? Produceren jouw zonnepanelen ongeveer net zoveel stroom als dat je jaarlijks verbruikt? Of lever je (veel) meer stroom terug aan het stroomnet dan dat je verbruikt?      • Je levert weinig stroom terug aan het stroomnet
  Als je weinig stroom teruglevert aan het stroomnet, kan een dynamisch contract voordelig zijn. Misschien wek je met jouw zonnepanelen minder stroom op dan dat je verbruikt. Of je verbruikt je stroom op het moment dat je opwekt. Dat is slim. Je kunt namelijk kosten besparen door je stroomverbruik te plannen tijdens zonnige uren. Want dan is er veel groene stroom beschikbaar en zijn de stroomkosten bij een dynamisch energiecontract meestal lager dan bij andere contracten. Zo gebruik je je eigen opgewekte stroom en profiteer je van lagere uurtarieven.

 

 • Je levert ongeveer evenveel stroom terug aan het stroomnet als dat je verbruikt
  Produceer je bijna evenveel stroom als dat je verbruikt? Vooral dan is het belangrijk te kijken naar de momenten waarop je je stroom verbruikt. Als je je verbruik op de momenten kunt plannen wanneer de zon schijnt, dan kan een dynamisch contract voordelig voor jou zijn. Zo gebruik je namelijk je eigen opwek en neem je stroom af tegen lagere tarieven. 
   
  Kun je jouw stroomverbruik niet aanpassen en ligt de piek in jouw stroomverbruik meestal in bijvoorbeeld de avond? Dan lever je overdag stroom terug aan het stroomnet tegen lagere uurtarieven. Terwijl je in de avond juist stroom tegen hogere tarieven moet afnemen. Dan lijkt het een voordeligere keuze om een variabel of vaste prijs contract af te sluiten. Je maakt dan gebruik van de gebruikelijke salderingsregeling.

 

 • Je levert fors meer stroom terug aan het stroomnet dan dat je verbruikt
  Lever je fors meer stroom terug aan het stroomnet dan dat je verbruikt? Dan krijg je over het algemeen met een dynamisch contract minder voordeel. Je levert namelijk meestal stroom terug wanneer de zon schijnt en er veel groene stroom beschikbaar is. Dan zijn de gemiddelde uurtarieven voor teruglevering bij een dynamisch contract lager of zelfs negatief. Dan is een vast contract met de huidige terugleververgoeding interessanter.
Foto van een dak met zonnepanelen

Terugleveren met Eneco Dynamisch

Terugleveren met een dynamisch energiecontract werkt anders dan bij een vaste prijs contract. Je krijgt namelijk geen vaste vergoeding per teruggeleverde kWh. De vergoeding is afhankelijk van het uurtarief waartegen je stroom teruglevert aan het stroomnet. Op het moment van de dag dat er veel stroom wordt opgewekt zijn de uurtarieven het laagst. Hierdoor is je terugleververgoeding ook lager. Dit zijn de momenten waarop je zelf zoveel mogelijk van je opgewekte stroom wil verbruiken. Wil je meer informatie lezen over hoe het werkt?

Eneco Dynamisch aanvragen

Profiteer ook meteen van dalende prijzen op de energiemarkt met Eneco Dynamisch. Nog sneller verduurzamen doen we samen. 

Energie met dynamische prijzen

 • Betaal de marktprijs voor energie
 • Verander van contract wanneer je wilt
 • Altijd 100% groene stroom uit Nederland
 • Ieder moment inzicht in de marktprijzen