Zonnepanelen en een dynamisch energiecontract. Is dat slim?

Je hebt zonnepanelen en je vraagt je af of een dynamisch contract een goede keuze is voor jou. Welk contract het beste bij jou past hangt af van je wensen en van jouw situatie. We vertellen je waar je rekening mee kunt houden.
Jong gezin bij een zonnepaneel

Het moment waarop je de meeste stroom verbruikt

Om maximaal voordeel te halen uit een dynamisch contract moet je flexibel zijn in het moment waarop je stroom verbruikt. Schijnt de zon? Dan wekken je zonnepanelen veel stroom op. Het is slim om je opgewekte stroom meteen zelf te verbruiken, door bijvoorbeeld je elektrische auto op te laden of je wasmachine aan te zetten. Verbruik je meer stroom dan je met je eigen zonnepanelen opwekt? Ook dan is het slim stroom te verbruiken als de zon schijnt. Want dan is er veel groene stroom beschikbaar en zijn de tarieven het laagst. Zo gebruik je je eigen stroomopwek en profiteer je daarnaast van lagere uurtarieven. Een voordelige oplossing. 

De hoeveelheid stroom die je opwekt, verbruikt en teruglevert

Niet alleen het moment waarop je stroom verbruikt is belangrijk, maar ook de hoeveelheid stroom die je produceert met je zonnepanelen vergeleken met je verbruik. Wek je minder stroom op dan je per jaar nodig hebt? Produceren jouw zonnepanelen ongeveer net zoveel stroom als dat je jaarlijks verbruikt? Of lever je (veel) meer stroom terug aan het stroomnet dan dat je verbruikt?      • Je levert weinig stroom terug aan het stroomnet
  Als je weinig stroom teruglevert aan het stroomnet, kan een dynamisch contract voordelig zijn. Misschien wek je met jouw zonnepanelen minder stroom op dan dat je verbruikt. Of je verbruikt je stroom op het moment dat je opwekt. Dat is slim. Je kunt namelijk kosten besparen door je stroomverbruik te plannen tijdens zonnige uren. Want dan is er veel groene stroom beschikbaar en zijn de stroomkosten bij een dynamisch energiecontract meestal lager dan bij andere contracten. Zo gebruik je je eigen opgewekte stroom en profiteer je van lagere uurtarieven.

 

 • Je levert ongeveer evenveel stroom terug aan het stroomnet als dat je verbruikt
  Produceer je bijna evenveel stroom als dat je verbruikt? Vooral dan is het belangrijk te kijken naar de momenten waarop je je stroom verbruikt. Ligt de piek van jouw stroomverbruik meestal in bijvoorbeeld de avond? Dan lever je overdag stroom terug aan het stroomnet tegen lagere uurtarieven. Terwijl je in de avond juist stroom tegen hogere tarieven moet afnemen. Als je je verbruik op de momenten kunt plannen wanneer de zon schijnt, dan kan een dynamisch contract voordelig voor jou zijn. Zo gebruik je namelijk je eigen opwek en neem je stroom af tegen lagere tarieven.   

 

 • Je levert fors meer stroom terug aan het stroomnet dan dat je verbruikt
  Lever je fors meer stroom terug aan het stroomnet dan dat je verbruikt? Dan lever je meestal veel stroom terug wanneer de zon schijnt en er veel groene stroom beschikbaar is op het stroomnet. Voor alle stroom die je per uur teruglevert met je zonnepanelen, krijg je hetzelfde tarief per kWh als je in dat uur betaalt voor de stroom die je verbruikt. Het is goed om te weten dat wanneer er veel groene stroom beschikbaar is, de gemiddelde uurtarieven bij een dynamisch contract lager of zelfs negatief zijn. Dat komt omdat de duurzaam opgewekte stroom lang niet altijd wordt verbruikt. En daardoor is het tarief wat je krijgt voor je teruglevering op die momenten ook lager.
ZonneHub zonnepanelen

Terugleveren met Eneco Dynamisch

Terugleveren met een dynamisch energiecontract werkt anders dan bij een vaste prijs contract. Je krijgt namelijk geen vaste vergoeding per teruggeleverde kWh. De vergoeding is afhankelijk van het uurtarief waartegen je stroom teruglevert aan het stroomnet. Op het moment van de dag dat er veel stroom wordt opgewekt zijn de uurtarieven het laagst. Hierdoor is je terugleververgoeding ook lager. Dit zijn de momenten waarop je zelf zoveel mogelijk van je opgewekte stroom wil verbruiken. Wil je meer informatie lezen over hoe het werkt?

Eneco Dynamisch aanvragen

Profiteer ook meteen van dalende prijzen op de energiemarkt met Eneco Dynamisch.  

Energie met dynamische prijzen

 • Betaal de marktprijs voor energie
 • Verander van contract wanneer je wilt
 • Altijd 100% groene stroom uit Nederland
 • Ieder moment inzicht in de marktprijzen