
Antwoord op de meestgestelde vragen over de energieprijzen
1. De gasprijs op de groothandelsmarkt is aan het dalen. Wanneer past Eneco de tarieven voor klanten aan?
Eneco biedt klanten nu een variabel tarief dat in principe drie maanden gelijk blijft. Tenzij er bijzondere, onverwachte marktomstandigheden zijn. Eneco koopt ruim van tevoren in. Dat komt omdat Eneco minimaal 30 dagen van tevoren je nieuwe tarieven bekend moet maken. Hierdoor ontstaat er wat vertraging op de tarieven. De ene keer krijg je hogere tarieven dan op de internationale energiemarkt en de andere keer lagere. Als de inkoopprijzen blijven dalen, dan dalen de tarieven bij Eneco ook weer mee. En als de inkoopprijzen stijgen, dan stijgt je tarief later ook weer. Sinds november 2022 zijn onze tarieven al een aantal keer gedaald. Als de markt zo blijft, verwachten we dat deze de komende maanden gelijk blijven of weer dalen.
2. Sommige aanbieders verlagen de tarieven tot onder het prijsplafond. En Eneco?
Eneco biedt klanten nu een variabel tarief dat in principe drie maanden gelijk blijft. Hiervoor kopen we ruim van tevoren in. Als de inkoopprijzen blijven dalen, dan dalen de tarieven bij Eneco ook weer verder mee.
Naast prijs zijn er andere redenen om voor een energieleverancier te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld letten op de betrouwbaarheid en duurzaamheid van je energieleverancier. In de duurzaamheidsranking 2021 voor stroomleveranciers scoort Eneco een 9 op de consumentenmarkt. Eneco is hiermee de groenste van de grote energieleveranciers. En gaat als duurzame energieleverancier nog een stap verder. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar oplossingen voor elektrisch rijden of toe aan een warmtepomp in huis? Eneco helpt je graag verder verduurzamen en besparen op energie.

Welke energieleverancier kiezen?
Wil je hulp bij het maken van een keuze voor een energieleverancier? Lees onze tips.
3. Hoe weet ik nu wat ik betaal en of ik onder het prijsplafond blijf?
Dankzij het prijsplafond betaal je in 2023 de tarieven van het prijsplafond tot een maximaal verbruik. Omdat wij nu nog niet weten of je in de toekomst onder het prijsplafond blijft, zie je in Mijn Eneco en in de Eneco app altijd je tarieven uit je contract. In Mijn Eneco zie je in het scherm ‘producten’ naast het contracttarief, óók het tarief van het prijsplafond. Binnenkort zie je dit ook in de Eneco app. Zijn je tarieven uit je contract láger dan die van het prijsplafond, dan betaal je natuurlijk dat lagere tarief. De korting van het prijsplafond geldt in heel 2023 en wordt verrekend wanneer je je jaarnota ontvangt. Wil je weten hoeveel energie je verbruikt? Check dan regelmatig je verbruik in de Eneco app en in Mijn Eneco. Per product krijg je inzicht in het verbruiksplafond tot aan de jaarnota. Je kan ook doorklikken om te zien wat het verbruiksplafond voor de periode na het ontvangst van de jaarnota is.
4. Wat is de verwachting voor de variabele tarieven?
Hoe de energiemarkt zich verder ontwikkelt is onvoorspelbaar. Op dit moment daalt de energieprijs op de groothandelsmarkt. Maar we weten niet zeker of de prijzen blijven dalen, gelijk gaan blijven of stijgen.
5. Wat adviseren jullie: vast of variabel?
De energiemarkt is niet te voorspellen. Op dit moment daalt de energieprijs op de groothandelsmarkt. We kunnen niet voorspellen of de prijzen blijven dalen, gelijk blijven of juist gaan stijgen. De keuze ligt bij jezelf. Heb je liever zekerheid of flexibiliteit? Dit jaar speelt ook het prijsplafond een rol. Blijft je jaarverbruik in 2023 onder 2.900 kWh en/of 1.200 m³? Dan betaal je waarschijnlijk de tarieven van het prijsplafond. Zijn je tarieven uit je contract láger dan die van het prijsplafond, dan betaal je natuurlijk dat lagere tarief.
6. Wanneer kan ik weer een contract met langere vaste looptijd afsluiten bij Eneco?
Eneco vindt het belangrijk dat klanten kunnen kiezen tussen vaste en variabele contracten. Maar Eneco wil je nu niet voor lange tijd binden aan de huidige tarieven. Daarom biedt Eneco nu contracten aan met vaste looptijd, maar niet te lang.
Eneco is van plan om ook weer vaste contracten met een langere looptijd aan te bieden, als de nieuwe regels voor de opzegvergoeding van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gelden.

Overstappen naar Eneco?
7. Wat zijn dynamische energietarieven en de voor- of nadelen ervan?
Op dit moment biedt Eneco geen dynamische energietarieven aan. Dynamische energietarieven zijn prijzen voor stroom en gas die direct verbonden zijn aan de prijzen op de markt. De prijs voor stroom wisselt van uur tot uur. En de prijs voor gas wordt per dag vastgesteld. De energietarieven zijn pas een dag van tevoren bekend en veranderen dus heel kort voor het moment waarop je de energie gaat verbruiken. Het voordeel is dat je dan direct kan profiteren van dalende inkoopprijzen en bijvoorbeeld precies op het juiste moment je elektrische auto kan opladen. Het nadeel is dat de prijzen ook snel kunnen stijgen en je direct last krijgt van de stijgende tarieven.
8. Waarom is de prijs van groene stroom (uit Nederland) nog steeds hoog?
Alle opgewekte stroom wordt verkocht op de groothandelsmarkt. Deze markt kent één prijs voor stroom, of deze nu duurzaam is opgewekt of niet. Dat geldt ook voor de 100% groene stroom die heel Eneco zelf op Hollandse bodem opwekt.
Op de groothandelsmarkt kopen energieleveranciers stroom en gas in voor de langere termijn. De stroom die op deze markt wordt aangeboden, is voor een deel opgewekt uit gas. En omdat we te maken hadden met hoge gasprijzen, steeg daardoor ook de stroomprijs op de groothandelsmarkt. Want die bestaat uit één prijs, voor alle soorten (duurzame) stroom, of deze nu duurzaam is opgewekt of niet.
Tóch is het belangrijk het om te kiezen voor (lokaal) opgewekte, groene stroom. Want hoe meer mensen dat doen, hoe groener het totale stroomaanbod wordt. En hoe minder afhankelijk we worden van gas en de invloed van de gasprijzen. Wil je weten hoe dit zit? Lees dan verder over duurzame energie.
9. Waarom is warmte duurder geworden?
Stadswarmte is warmte die bijvoorbeeld vrijkomt bij de productie van stroom, in een fabriek of bij het verbranden van afval. Hier kan ook gas voor worden gebruikt. Dus als de gasprijs stijgt, wordt de inkoop van deze warmte duurder.
De tarieven worden jaarlijks vastgesteld per 1 januari en blijven 1 jaar gelijk. Bij het vaststellen van het warmtetarief moet de warmteleverancier rekening houden met het maximum tarief dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ieder jaar in december bepaalt. De ACM houdt hier ook toezicht op.
Bekijk de video hieronder om meer te weten over wat er aan de hand is de energiemarkt.

10. Profiteert Eneco extra van de gestegen energieprijzen?
Nee, de grote winst waar vaak over gesproken wordt, ligt bij de producenten van gas. Denk hierbij aan Gazprom. Eneco is een energieleverancier. Eneco koopt gas in van deze producenten. Tegen hogere prijzen. Dit zorgt ervoor dat klanten van Eneco ook te maken hebben met hoge tarieven. Dit levert Eneco geen hogere winsten op. ACM houdt hier toezicht op en maakte onlangs bekend dat de drie grootste energieleveranciers geen onredelijke tarieven hanteren.
Heel Eneco wekt daarnaast ook zelf groene stroom op met bijvoorbeeld windmolens. Deze stroom wordt vaak meteen bij het bouwen van een windpark voor een lange tijd verkocht tegen een vaste prijs. Dus ook aan deze stroom wordt nu niet extra verdiend.
Eneco kan de situatie rondom de hoge energietarieven helaas niet oplossen. Wat Eneco wel kan doen, is de klant zo goed mogelijk helpen. Dat doen we bijvoorbeeld met bespaartips of met betalingsregelingen. Eneco blijft ook investeren in duurzaamheid. Juist nu.

Hulp vanuit de overheid
De overheid heeft voor 2022 en 2023 extra maatregelen genomen om je oplopende energiekosten te beperken. Wat is er tot nu toe bekend?