
Antwoord op de 5 meestgestelde vragen over de energieprijzen
1. Waarom is naast gas ook stroom en warmte duurder geworden?
Opgewekte stroom wordt verkocht op de groothandelsmarkt. Dat geldt ook voor de 100% groene stroom die heel Eneco zelf op Hollandse bodem opwekt. De internationale energiemarkt kent één prijs voor elektriciteit, of deze nu duurzaam is opgewekt of niet. Op deze markt kopen energieleveranciers elektriciteit in tegen uurprijzen en gas tegen dagprijzen. Op de groothandelsmarkt aangeboden elektriciteit wordt voor een deel opgewekt uit gas. En omdat we te maken hebben met hoge gasprijzen, stijgt daardoor ook de stroomprijs op de groothandelsmarkt. Want die bestaat uit één prijs, voor alle soorten stroom. Tóch loont het om te kiezen voor lokaal opgewekte, groene stroom. Want hoe meer mensen dat doen, hoe groener het totale stroomaanbod wordt. Wil je weten hoe dit zit? Lees dan verder over duurzame energie.
Stadswarmte is warmte die bijvoorbeeld vrijkomt bij de productie van stroom, de industrie of bij het verbranden van afval. Hier komt ook gas aan te pas. Dus als de gasprijs stijgt, hebben warmteleveranciers te maken met hogere kosten voor de inkoop van warmte. Iedere warmteleverancier mag zelf bepalen of en met hoeveel het warmtetarief stijgt tot het plafond die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) jaarlijks in december vaststelt. Meer vragen dan het plafond mag niet. De ACM houdt hier toezicht op.
Bekijk de video hieronder om meer te weten over wat er aan de hand is met de energiemarkt.

2. Profiteert Eneco van de gestegen energieprijzen?
De energieprijzen zijn op dit moment erg hoog en onzeker. En dat geldt ook voor onze inkoop. Alle energiegebruikers én energieleveranciers zitten daardoor in hetzelfde schuitje. We profiteren dus niet van de hoge energieprijzen. Heel Eneco verdiende in 2021 zelfs minder aan de levering van stroom en gas aan consumenten en zakelijke klanten. Als energieleverancier en -producent kan Eneco deze situatie niet oplossen. Wat we wel kunnen doen, is je zo goed mogelijk helpen. Dat doen we bijvoorbeeld met bespaartips of met betalingsregelingen. We blijven ook investeren in duurzaamheid. Juist nu.
3. Wat doet Eneco voor mijn energieprijs?
Tientallen handelaren doen iedere werkdag hun uiterste best in deze onvoorspelbare markt om de hoeveelheid ingeschatte verkoop met de daadwerkelijke inkoop te matchen.

Hulp vanuit de overheid
De overheid heeft voor 2022 extra maatregelen genomen om je oplopende stroomkosten te beperken. Wat zijn de plannen?
4. Wat is nu de verwachting?
Hoe de energieprijzen zich ontwikkelen weet niemand. De huidige hoge prijzen komen voor belangrijk deel door de onzekerheid rond de oorlog in Oekraïne. De verwachting is dat de prijzen ook na 2022 hoog en wisselend blijven. De politieke spanningen maken de situatie erg onvoorspelbaar. En we hebben er allemaal geen invloed op. Alle energiegebruikers én energieleveranciers zitten in hetzelfde schuitje.
5. Waarom kan ik nu geen contract met vaste looptijd afsluiten?
Het is op dit moment zowel voor ons als voor jou als klant erg risicovol om in deze omstandigheden energiecontracten met vaste tarieven voor een vaste looptijd aan te bieden. De tarieven zijn hiervoor teveel in beweging. We willen je nu niet voor lange tijd binden aan de huidige hoge leveringstarieven. We bekijken continu of de situatie het toelaat om weer een contract met vaste looptijd en vaste tarieven aan te bieden.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de update. Je ontvangt een e-mail van ons zodra je een berekening kunt maken voor een vast contract.