Twee vrouwen werken samen aan project,

Antwoord op de meestgestelde vragen over de energieprijzen

17 mei 2023 door Redactie Eneco
Op de groothandelsmarkt kopen en verkopen producenten, handelaren, energiebedrijven en grootverbruikers (zoals industrieën) grote volumes elektriciteit en gas. De prijzen op de energiemarkt schommelen steeds. Daardoor heb je misschien nog steeds vragen over de energieprijzen en -contracten. In dit artikel vind je antwoord op de meest gestelde vragen over de stijgende en dalende energieprijzen.

1. De energieprijzen op de groothandelsmarkt schommelen steeds. Wanneer past Eneco de tarieven voor klanten aan?

Eneco biedt klanten vaste contracten aan tegen een vast tarief. Tijdens de gehele vaste looptijd van je contract (1 jaar of 3 jaar) blijven jouw tarieven dus gelijk en heb je de zekerheid van een vast tarief.

Het tarief van een variabel contract beweegt mee met de prijzen op de energiemarkt. Eneco koopt voor de variabele contracten ruim van tevoren in. Dat komt omdat Eneco minimaal 30 dagen van tevoren je nieuwe tarieven bekend moet maken. Hierdoor ontstaat er wat vertraging op de tarieven. De ene keer krijg je hogere tarieven dan op de internationale energiemarkt en de andere keer lagere. Als de inkoopprijzen stijgen, dan stijgt je tarief later ook weer. En als de inkoopprijzen blijven dalen, dan dalen de tarieven bij Eneco later ook weer mee. 

Met een dynamisch contract beweeg je echt mee met de prijzen op de markt. Je tarief wisselt voor gas per dag en voor stroom zelfs per uur. De tarieven per kWh stroom en m³ gas vind je een dag van tevoren in de Eneco app. Zo weet je altijd de actuele prijs voor je energie. Dat is handig bij het plannen van je energieverbruik. Door verbruik op de goedkoopste momenten van de dag te plannen bespaar je kosten.


2. Hoe weet ik nu wat ik betaal en of ik onder het prijsplafond blijf?

Dankzij het prijsplafond betaal je in 2023 nog de tarieven van het prijsplafond tot een maximaal verbruik. In Mijn Eneco en in de Eneco app zie je altijd je tarieven uit je contract, in de periode dat die gelden. In Mijn Eneco en de Eneco app zie je in het scherm ‘producten’ naast het contracttarief, óók het tarief van het prijsplafond. Zijn je tarieven uit je contract láger dan die van het prijsplafond, dan betaal je natuurlijk dat lagere tarief. De korting van het prijsplafond geldt nog in heel 2023 en wordt verrekend wanneer je je jaarnota ontvangt. Wil je weten hoeveel energie je verbruikt? Check dan regelmatig je verbruik in de Eneco app en in Mijn Eneco. Per product krijg je inzicht in het verbruiksplafond tot aan de jaarnota. Je kan ook doorklikken om te zien wat het verbruiksplafond 2023 voor de periode na het ontvangst van de jaarnota is.

Per 1 januari 2024 vervalt het prijsplafond. Dit betekent dat je vanaf dan het tarief voor elektriciteit en gas weer volledig zelf betaalt.

3. Wat is de verwachting voor de variabele tarieven?

Hoe de energiemarkt zich verder ontwikkelt is onvoorspelbaar. De afgelopen maanden hebben we stijgingen en dalingen gezien, maar gelukkig niet meer zo extreem als in het najaar van 2022. Er lijkt weer iets meer balans te komen in de prijsontwikkeling. Of dit zo gaat blijven, dat weten wij ook niet zeker. 

4. Wat zijn dynamische energietarieven en de voor- of nadelen ervan?

Dynamische energietarieven zijn prijzen voor stroom en gas die direct verbonden zijn aan de prijzen op de markt. Het kWh stroomtarief verandert per uur. En  het m³ gastarief verandert per dag. De energietarieven zijn een dag van tevoren bekend en veranderen dus heel kort voor het moment waarop je de energie gaat verbruiken. Het voordeel is dat je dan direct kan profiteren van dalende inkoopprijzen en bijvoorbeeld precies op het juiste moment je elektrische auto kan opladen. Het nadeel is dat de prijzen ook snel kunnen stijgen en je direct last krijgt van de stijgende tarieven. Lees meer over Eneco Dynamsich.

5. Welke contracten met langere vaste looptijd kan ik afsluiten bij Eneco?

Eneco biedt contracten aan met een vaste looptijd van 1 jaar en 3 jaar.
Een man kijkt op zijn tablet

Overstappen naar Eneco?

Bij ons krijg je altijd 100% groene stroom. Dat kan nu weer voor een vaste prijs! En we helpen je verder te besparen op je energiekosten.

6. Wat adviseren jullie: vast, variabel of dynamisch?

Als je een energiecontract bij ons afsluit, kun je kiezen tussen een contract met vaste, variabele of dynamische tarieven. Welk contract het beste bij jou past hangt af van je wensen. Ga je voor zekerheid of kies je liever voor flexibiliteit? Of wil je écht de regie over je energiekosten en kun je je verbruik plannen op goedkopere momenten van de dag? De keuze is aan jou. 
Koppel aan tafel

Welke energieleverancier kiezen?

Wil je hulp bij het maken van een keuze voor een energieleverancier? Lees onze tips.

7. Waarom is de prijs van groene stroom (uit Nederland) nog steeds hoog?

Alle opgewekte stroom wordt verkocht op de groothandelsmarkt. Deze markt kent één prijs voor stroom, of deze nu duurzaam is opgewekt of niet. Dat geldt ook voor de 100% groene stroom die heel Eneco zelf op Nederlandse bodem opwekt. Lees hoe je zeker weet dat de groene stroom die wij leveren écht groen is.

Op de groothandelsmarkt kopen energieleveranciers stroom en gas in voor de langere termijn. De stroom die op deze markt wordt aangeboden, is voor een deel opgewekt uit gas. En omdat we te maken hadden met hoge gasprijzen, steeg daardoor ook de stroomprijs op de groothandelsmarkt. Want die bestaat uit één prijs, voor alle soorten (duurzame) stroom, of deze nu duurzaam is opgewekt of niet.

Tóch is het belangrijk het om te kiezen voor (lokaal) opgewekte, groene stroom. Want hoe meer mensen dat doen, hoe groener het totale stroomaanbod wordt. En hoe minder afhankelijk we worden van gas en de invloed van de gasprijzen. Wil je weten hoe dit zit? Lees dan verder over duurzame energie.

 

8. Waarom is warmte duurder geworden?

In 2023 was de gasprijs een stuk hoger en daarom stegen ook de warmtetarieven. Het tarief dat je in 2024 per gigajoule (GJ) gaat betalen voor je warmteverbruik is lager dan in 2023. De vaste kosten stijgen. Hierdoor is het totaal aan warmtekosten per jaar (gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 28 GJ per jaar) toch hoger. Lees verder over de nieuwe warmtetarieven in 2024.

De tarieven voor warmte worden jaarlijks vastgesteld per 1 januari en blijven 1 jaar gelijk. Bij het vaststellen van het warmtetarief moet de warmteleverancier rekening houden met het maximum tarief dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ieder jaar in december bepaalt. De ACM houdt hier ook toezicht op.


lachende familie met vader, moeder en kind

Hulp vanuit de overheid

De overheid neemt voor 2024 ook maatregelen om je oplopende energiekosten te beperken. Weliswaar wordt het prijsplafond afgeschaft, maar het noodfonds komt terug. Wat betekent dit voor jou?

9. Waarom liggen normaal- en daltarief steeds dichter bij elkaar?

We wekken met elkaar steeds meer duurzame stroom op, vooral overdag. Vraag en aanbod verandert hierdoor en dit zorgt voor andere prijzen op de energiemarkt. Hierdoor liggen normaal- en daltarieven steeds dichter bij elkaar of zijn gelijk.

Gerelateerde verhalen

Moeder en dochter doen de afwas

Eneco Dynamisch: slimmer omgaan met duurzame energie en altijd actuele prijzen

Ontdek de 5 voordelen van Eneco Dynamisch
Twee medewerkers van Eneco kijken naar de schermen van de afdeling Inkoop

Het geheim achter de energieprijzen

Ontdek hoe de energieprijzen tot stand komen
Een moeder met kind bij een windpark, de jongen springt in de lucht.

Een flexibel energiecontract: variabel of dynamisch

Ontdek de voordelen en nadelen