5 weetjes over de kosten van Eneco Warmte

Wij leggen het warmtenet aan in je wijk. Als je huis aansluit op het warmtenet, ga je met Warmte van Eneco je woning en water verwarmen. We snappen dat je vragen hebt. Bijvoorbeeld over de kosten van warmte. We hebben wat weetjes voor je op een rij gezet. Zo weet je precies hoe de kosten van warmte in elkaar zitten.
Wat zijn de kosten voor Warmte

Er staan vaste en variabele warmtekosten op je factuur

Op je factuur voor stroom en aardgas staan vaste en variabele kosten. Dat is bij warmte precies hetzelfde. Bij warmte betaal je ook vaste en variabele kosten.



Vaste kosten


Vaste kosten betaal je voor de warmte-afleverset, de warmtemeter en het beheer van het warmtenet. Deze vaste kosten betaal je altijd. Het maakt niet uit hoe vaak je de verwarming aanzet of hoeveel warm water je verbruikt.



Variabele kosten


Variabele kosten hangen af van je verbruik. Douche je bijvoorbeeld elke dag 15 minuten? Dan verbruik je meer én betaal je meer voor je verbruik dan wanneer je 5 minuten doucht. Dat is net als bij aardgas.



Verbruik warmte per GigaJoule


Bij gas betaal je per kubieke meter. Bij warmte betaal je per verbruikte GigaJoule. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 24 GigaJoule per jaar voor het verwarmen van de woning en het water.

Je betaalt voor warmte niet meer dan voor aardgas

Bij warmte via een warmtenet kun je niet wisselen van leverancier. De eigenaar van het warmtenet in jouw buurt is automatisch ook je warmteleverancier. Daarom is er een Warmtewet. In de Warmtewet staan onder andere afspraken over de prijzen van warmte. 



De ACM bepaalt de maximumtarieven voor warmte 


De onafhankelijke toezichthouder Autoriteit Consument en Markt, oftewel de ACM, bepaalt elk jaar in december de maximumtarieven die warmteleveranciers mogen vragen aan klanten voor het jaar daarop. Daarbij gebruikt de ACM het ‘Niet Meer Dan Anders’- principe. De kosten voor warmte mogen niet hoger zijn dan de kosten die je maakt als je aardgas zou gebruiken. 



Wat zijn de tarieven van Eneco? 


Elk jaar ontvang je in januari van Eneco een overzicht met de nieuwe warmtetarieven voor dat jaar. We controleren altijd of deze onder de maximumtarieven van de ACM liggen. De tarieven zijn één jaar geldig.

Warmte weetje 2
Warmte weetje 3

Het termijnbedrag kun je zelf online aanpassen

Net als voor stroom en aardgas betaal je voor warmte elke maand een termijnbedrag. Dit bedrag schatten we in als je je contract bij ons afsluit.



Bij je jaarnota verrekenen we je daadwerkelijke verbruik


Aan het einde van het contractjaar ontvang je de jaarnota. Op de jaarnota staat hoeveel warmte je dat jaar daadwerkelijk verbruikt hebt.



Het kan zijn dat je moet bijbetalen of geld terugkrijgt. Aan de hand van je echte verbruik bepaalt Eneco je termijnbedrag voor het volgende jaar.



Wil je zelf je termijnbedrag voor warmte aanpassen? Dat doe je heel makkelijk online of via de Eneco app.

Je hebt altijd inzicht in je verbruikskosten

Bij aansluiting op het warmtenet krijg je een slimme warmtemeter.



Hoe werkt het?


Als je de slimme warmtemeter koppelt aan onze gratis Eneco app, weet je altijd hoeveel warmte je op welk moment verbruikt. Zo kun je beter je kosten in de gaten houden. En een extra voordeel: je hoeft nooit meer je meterstanden handmatig door te geven. Dat gebeurt automatisch. 



Geef je liever zelf je meterstanden door?
Dat kan ook. Dan schakel je automatisch doorgeven gewoon uit. 

Hoe duurzaam is Warmte
Welke werkzaamheden zijn er nodig in mijn woning

Onze storingsdienst staat 24/7 voor je klaar

Bij warmte heb je geen cv-ketel meer nodig. De warmte komt namelijk via een warmte-afleverset je huis in. Heb je warmte van Eneco en heb je een storing aan je afleverset of warmtemeter? Dan kun je altijd onze storingsdienst bellen; deze is 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar. We komen dan zo snel mogelijk bij je langs en lossen de storing op. Je betaalt hier niets extra’s voor.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice