5 weetjes over de kosten van Eneco Warmte

Er staan vaste en variabele warmtekosten op je factuur
Vaste kosten
Variabele kosten
Verbruik warmte per GigaJoule

Je betaalt voor warmte niet meer dan voor aardgas
De ACM bepaalt de maximumtarieven voor warmte
Wat zijn de tarieven van Eneco?

Het termijnbedrag kun je zelf online aanpassen
Bij je jaarnota verrekenen we je daadwerkelijke verbruik

Je hebt altijd inzicht in je verbruikskosten
Hoe werkt het?

Onze storingsdienst staat 24/7 voor je klaar

Veelgestelde vragen
Soms is je woningcorporatie of VvE je warmteleverancier. Dan zorgen zij ervoor dat de warmte bij je in huis komt. De factuur voor warmte krijg je dan van de woningcorporatie of VvE. Ook voor onderhoud en storingen kun je bij hen terecht.
Jouw gebouw wordt nu collectief verwarmd, ook wel blokverwarming genoemd. Als je overstapt naar individuele verwarming, krijg je een eigen warmte-afleverset en warmtemeter. Daardoor betaal je aan je warmteleverancier alleen voor de warmte die je gebruikt.
- In de Warmtewet staan onder andere afspraken over de prijs van warmte en de bijbehorende service. Met de Warmtewet zorgt de overheid ervoor dat je altijd een eerlijke prijs betaalt.
Wat er in de nieuwe Warmtewet verandert, weten we nog niet precies. De overheid is nog bezig met het maken van de nieuwe Warmtewet. De verwachting is dat de overheid de warmtetarieven loskoppelt van de aardgastarieven.
- In de Warmtewet zijn de tarieven van warmte gekoppeld aan de tarieven van aardgas. Die koppeling is er om ervoor te zorgen dat je als warmteklant niet meer betaalt voor warmte dan dat je had betaald bij gebruik van aardgas. Maar het zorgt er ook voor dat wanneer de aardgasprijs stijgt of daalt, de prijs van warmte stijgt of daalt.Dit heeft verschillende redenen. Doordat het warmtesysteem in Nederland is gekoppeld aan aardgasprijzen hebben wij als Eneco onze inkoop en verkoop van warmte volledig verbonden aan aardgas- en stroomprijzen. Daarnaast is de markt voor het inkopen van warmte ook grotendeels gekoppeld aan gas. Sommige bronnen lijken niet afhankelijk van gas, maar zijn het wel. Daarom stijgt ook daar de inkoopprijs van warmte.Tot slot geldt voor onze inkoop en productie dat wij hierin geen grote risico’s willen lopen of willen gokken. Daarom wordt er na de bepaling van het maximumtarief door ACM voor een heel jaar warmte ingekocht. Zo kunnen we altijd leveringszekerheid, dus warmte bieden aan onze klanten.
- Ja. Ook warmteklanten krijgen de tijdelijke verlaging van de energiebelasting. De verlaging van de energiebelasting is een compensatie voor de prijsstijging van stroom, aardgas en warmte. Je krijgt de compensatie via je stroomleverancier. Die verrekent de lagere belasting automatisch via de ‘vermindering energiebelasting’ op je jaarnota en via de energiebelasting op je stroomtarief.Voor mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum is er een extra compensatie ter hoogte van ongeveer 200 euro. Deze kun je aanvragen bij de gemeente.
- Eén keer per jaar krijg je van ons de jaarnota. Hierop staan alle producten die je van Eneco afneemt. Je ontvangt de jaarnota voor warmte ongeveer een jaar nadat je klant bent geworden. En vervolgens ieder jaar rond dezelfde periode. Wil je meer weten? Bekijk dan de video met extra uitleg over de jaarnota.
- Dat hangt ervan af. Als je een woning huurt, betaalt je verhuurder de kosten voor het aansluiten op het warmtenet. Als je woningeigenaar bent, betaal je zelf eenmalig de aansluitkosten. Die kosten verschillen per gemeente en per wijk. Neem contact op met de gemeente om te vragen wat het kost om jouw woning op het warmtenet aan te sluiten.
Als je van aardgas overstapt naar warmte, geldt de BoetevrijGarantie: je mag dan je gascontract zonder boete opzeggen. Krijg je toch een boete van je gasleverancier? Neem dan contact met ons op. Eneco gaat dan praten met je gasleverancier en lost het voor je op.
- Ja dat kan. Voor warmte kun je niet wisselen van leverancier. Voor stroom bepaal je zelf bij welke leverancier je een contract afsluit.