Jouw wijk van aardgas naar warmte
Het gas dat je nu in je woning gebruikt noemen we aardgas. Bij het gebruik van aardgas stoten we CO2 uit. Hierdoor verandert het klimaat. Om klimaatverandering tegen te gaan is het doel: alle huizen en gebouwen in Nederland voor 2050 aardgasvrij. Samen met gemeenten en woningcorporaties werken we aan het aardgasvrij maken van verschillende wijken in Nederland.

Wat betekent het voor jou?
Met warmte via het warmtenet en elektrisch koken heb je straks geen gas meer in je huis nodig. Zo woon je zonder aardgas in je woning.

Huurders
Huur je via een woningcorporatie? Dan maakt de corporatie je woning aardgasvrij. Zij doen je een voorstel voor de werkzaamheden. Hier kun je ‘ja’ of ‘nee’ op zeggen. Als 70% van de huurders in het complex instemmen, kan de corporatie de woningen aanpassen. Huur je van een particuliere eigenaar? Bespreek dan met de eigenaar van de woning, hoe de woning van het gasnet af gaat.

Eigenaar-bewoner
Ben je eigenaar van een rijtjeshuis of een vrijstaande woning? Dan beslis je zelf hoe je de woning voor 2050 aardgasvrij maakt. Aardgasvrij wonen kan in jouw wijk met warmte van een warmtenet. Je krijgt van de gemeente een voorstel om aan te sluiten, maar aansluiten op een warmtenet is niet verplicht. De kosten voor het aansluiten kunnen per gemeente en per wijk verschillen. Dat hangt af van verschillende factoren zoals die bijdrage die de gemeente levert. Naast deze kosten betaal je bijvoorbeeld ook kosten voor het aanschaffen van een elektrische kookplaat. Meestal helpen de gemeentes woningeigenaren met advies en financieringsregelingen.

Eigenaar in VvE
Als eigenaar in een VvE bepaal je samen met de andere eigenaren hoe je de woningen en het gebouw voor 2050 aardgasvrij maakt. Aardgasvrij wonen kan in jouw wijk met warmte van een warmtenet. Je krijgt van de gemeente een voorstel om aan te sluiten, maar aansluiten op een warmtenet is niet verplicht. De kosten voor het aansluiten kunnen per gemeente en per wijk verschillen. Dat hangt af van verschillende factoren zoals die bijdrage die de gemeente levert. Naast deze kosten betaal je bijvoorbeeld ook kosten voor het aanschaffen van een elektrische kookplaat. Meestal helpen de gemeentes woningeigenaren met advies en financieringsregelingen.
Wat doen wij?
Wij zorgen ervoor dat er een warmtenet in de wijk komt. Bouwen als het nodig is een warmtestation. En zorgen dat er een warmte-afleverset in je huis komt zodat je woning comfortabel verwarmd kan worden. Daarnaast staan we altijd klaar met informatie en advies om de overstap zo makkelijke mogelijk te maken. Ook helpen we je met praktische zaken zoals:
Bij de overstap van gas naar warmte, kun je je gascontract bij je gasleverancier zonder boete opzeggen. Krijg je toch per ongeluk een boete? Laat het ons weten. Dan nemen wij contact op met je leverancier en lossen het voor je op.
Huur je nu een cv-ketel, boiler of geiser van Eneco? Dan verwijderen we het huurapparaat kosteloos uit je woning. Ook ontbinden we zonder opzegboete je huurcontract voor het huurapparaat.
Gaat je cv-ketel, boiler of geiser kapot voordat je aansluit op het warmtenet? Dan kun je een tijdelijk huurapparaat bij ons huren. En het oude toestel verwijderen we voor je. Zo hoef je geen nieuw apparaat te kopen, maar kun je tijdelijk huren totdat je woning wordt aangesloten op het warmtenet.
Wat zijn de kosten voor warmte

Waarom Warmte van Eneco?

Hoe werkt het aardgasvrij maken van de woning

De voordelen en nadelen van Stadswarmte
Altijd een eerlijke prijs
Onderhoud aan het warmtenet en 24/7 service bij een storing
Tot 70% minder CO2. In 2035 klimaatneutraal
Een woning zonder gasaansluiting
Bij warmte kun je niet je leverancier kiezen
Voor de aanleg van warmte moeten er werkzaamheden plaatsvinden
Je betaalt eenmalige kosten voor het aardgasvrij maken van je woning
Van gas naar warmte projecten
Veelgestelde vragen
Vul je postcode en huisnummer in
Met deze gegevens halen we een aantal eigenschappen op zoals woningtype, bouwjaar en oppervlakte. Daaruit volgt een inschatting van jouw gasverbruik en de bijbehorende kosten.Geef je woonsituatie door
Elke woonsituatie is anders. Daar houden we in de vergelijking ook rekening mee. Bijvoorbeeld of je huurt of een koophuis hebt. Hierdoor krijg je een zo goed mogelijke kostenvergelijking die past bij jouw situatie.Bekijk direct het resultaat
Je ziet direct wat de omschakeling van aardgas naar warmte van Eneco voor je betekent wat betreft kosten, verbruik en CO2-besparing.- Eenmalige kostenHeb je een koophuis dan betaal je voor de aansluiting op een warmtenet eenmalige kosten. Deze eenmalige kosten noemen we de projectbijdrage. De hoogte van deze projectbijdrage kan per gemeente verschillen, hierover ontvang je bericht van je gemeente.Maandelijkse kostenNadat je bent aangesloten op warmte betaal je maandelijkse kosten voor warmte net zoals voor gas.De maandelijkse kosten voor Eneco warmte bestaan uit:
- Huur voor de warmte-afleverset
- Verbruik warmte: dit zijn de kosten voor het gebruik van de verwarming en/of het warme water. Dit wordt gemeten in gigajoules (GJ)
- Vastrecht warmte: voor de aansluiting en levering van warmte
- Meettarief: een vast tarief voor het meten van je warmteverbruik
Ben je benieuwd naar onze huidige tarieven? Bekijk dan ons tarievenblad. - Ja dat kan. Huur je via een woningcorporatie? Dan maakt de corporatie je woning aardgasvrij. Zij doen je een voorstel voor de werkzaamheden. Hier kun je ‘ja’ of ‘nee’ op zeggen. Als 70% van de huurders in het complex instemmen, kan de corporatie de woningen aanpassen. Ben je een eigenaar van een woning? Dan beslis je zelf of in je VvE hoe je je woning of het gebouw voor 2050 aardgasvrij maakt.
- Voor warmte kan je geen andere leverancier kiezen. De situatie voor warmte is anders dan bij stroom en aardgas. Er bestaat geen landelijk netwerk zoals bij stroom en aardgas. Voor warmte geldt dit niet. Warmtenetten zijn lokale netten en de eigenaar van de netten is tegelijkertijd ook je leverancier. Daarom zijn klanten met warmte, met een verbruik tot maximaal 100KW, beschermd door de Warmtewet. Een verbruiker van warmte is in het gebied waar hij/zij woont gebonden aan de leverancier die actief is in dat gebied.
- Bij een warmtenet gebruikt Eneco warmte uit verschillende bronnen. Zo maken we gebruik van warmte die er als is, zoals bijvoorbeeld warmte die vrijkomt bij bedrijven, elektriciteitscentrales en afvalverwerkingsinstallaties. Ook gebruiken we warmte uit de bodem, uit water en biomassa.Op dit moment zijn sommige warmtebronnen nog niet aardgasvrij. Daarom zijn we nu al aan de slag om fossiele bronnen af te bouwen en te vervangen door duurzamere bronnen zoals restwarmte, geothermie en aquathermie. Ook zetten we in op elektroboilers, warmtebuffers en andere slimme technieken waarmee we warmtevraag en aanbod beter op elkaar kunnen afstemmen.Door je woning aan te sluiten op warmte gebruik je in je woning geen aardgas meer. Dat zorgt nu al tot wel 70% minder CO2-uitstoot. Benieuwd hoe duurzaam de warmte straks is in jouw wijk? Bekijk dan ons warmte-etiket.
- We maken een zo goed mogelijke inschatting van je maandelijkse kosten voor warmte. Voor de inschatting in onze vergelijking maken we gebruik van onze warmtetarieven van dit jaar die van toepassing zijn voor jouw regio. Omdat we geen inzicht hebben in jouw aardgastarieven, gebruiken we voor de vergelijking de aardgastarieven die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor dit jaar gehanteerd heeft bij de berekening van het NMDA-principe. Het kan daarom zijn dat het maandbedrag dat je in de vergelijking ziet afwijkt van het maandbedrag dat je nu betaalt voor aardgas. Het NMDA-principe is een afkorting van het ‘Niet Meer Dan Anders’-principe. Dit principe houdt in dat het maximale leveringstarief voor warmte niet hoger mag zijn dan de kosten die een gemiddelde energieverbruiker maakt bij een gasvoorziening voor zijn warmteverbruik. Aan bovenstaande kostenvergelijking en bijbehorende inschatting kunnen geen rechten worden ontleend.Het is daarnaast goed om er rekening me te houden dat je iets meer stroom gebruikt dan je nu gewend bent. Als je over bent op warmte kook je namelijk niet langer op aardgas, maar kook je elektrisch. Voor elektrisch koken betaalt een gemiddeld huishouden in Nederland jaarlijks zo’n € 50 (extra) aan stroomkosten. Je gaat voor stroom dus maandelijks iets meer betalen.