Warmte en koeling met een afleverset

Heb je warmte en comfortkoeling van Eneco? En hangt er een afleverset in je woning? Dan vind je op deze pagina alle informatie over hoe het werkt. Van in de wijk tot in je woning. En als je warmte of koeling niet (goed) werkt, kan je hier terecht voor je vragen.

De voordelen van warmte

  • All-in service
  • Lokaal
  • Duurzamer
Warmte en koeling met afleverset - in je wijk

De warmte en koeling die vrijkomt bij onze lokale warmtebronnen wordt via leidingen onder de grond naar je wooncomplex gebracht. Via een centraal warmte en koelingsysteem gaat het naar je woning. Hier komt het je woning binnen via een afleverset. Onze warmte en koeling kan afkomstig zijn van een Warmte Koude Opslag. Hierbij boren we een of meerdere bronnen onder de grond waar we het dan opslaan. Of we gebruiken een Warmte Opslag gecombineerd met gekoeld water uit een rivier of kanaal.

Zo werkt warmte en koeling

Eneco produceert en levert warmte en comfortkoeling. We zorgen voor het warmtenet, dat de warmte en koeling verplaatst van de ene locatie (warmtebron) naar de andere (woning). Ook leggen we nieuwe netten aan. En we onderhouden je afleverset(s) en meters. Het kan zijn dat we hierbij moeten zijn voor standaard onderhoud, of als je warmte of koeling niet goed werkt.

Warmte en koeling in je woning

In je woning hangt een afleverset. Deze is van Eneco. Via de afleverset komt de warmte en koeling in je woning en wordt deze verdeeld over je binneninstallatie. En levert zo warmte voor je vloerverwarming en/of radiatoren. Een warmtewisselaar (deze zit in de afleverset) verwarmt koud water. Dit gaat naar je douche en kranen. Er is ook een warmtewisselaar voor je vloerverwarming. Voor warmte in de winter en koeling in de zomer. Als bewoner of verhuurder onderhoudt je zelf de binneninstallatie. En zorg je voor het instellen van je thermostaat en radiatoren. Als je de woning huurt is de woningeigenaar hier verantwoordelijk voor. Voor hulp aan je binneninstallatie kan je het beste een installateur inschakelen. 
Warmte en koeling met afleverset - in je woning
Warmte en koeling met afleverset - in je meterkast

Zo werkt de afleverset

1: Het afgekoelde water gaat terug het ondergrondse warmtenet in.
2: Warmte komt via het warmtenet je woning in. 
3: Je ontvangt koud water van het regionale waterbedrijf. Deze warmen we op in de afleverset naar de juiste temperatuur.
4: Het opgewarmde water stroomt naar je douche en kranen.
5: De warmte gaat rechtstreeks naar je verwarmingssysteem. Zo worden de verschillende ruimtes in je woning verwarmd. 
6: Afgekoeld water komt terug.
7. Koud water komt je woning in.
8. Koeling is afgegeven aan je woning. Het water komt terug en gaat het ondergrondse net in.

A: De afleverset: hier komt de warmte je woning in.
B: De warmtemeter registreert je warmteverbruik. Vooral van warm water uit de douche en kranen.
C: De tweede meter registreert de warmte en koeling die je verbuikt voor je (vloer)verwarming.
D: De slimme warmte module registreert je verbruik op en geeft het door aan ons.

 

Een slimme warmtemeter

Op je warmtemeter is de slimme warmte module aangesloten. Deze maakt je meter een 'slimme' meter. De slimme warmtemodule is een klein kastje dat we naast je warmtemeter monteren en hierop aansluiten. Het stuurt automatisch je meterstanden naar ons door. Je krijgt dan elke maand een overzicht met je energieverbruik. En gebruik je de Eneco app of Mijn Eneco, dan heb je zelfs elke dag inzicht! Met dit inzicht heb je meer grip op je energieverbruik. Hier moet je ons wel even toestemming voor geven. 

Wat als je warmte of koeling niet goed werkt?

Afhankelijk van wat er aan de hand is, kan Eneco je helpen.
Eneco zorgt voor:

  • De productie van je warmte en koeling
  • Het ondergrondse warmtenet
  • De afleversets(s), warmtemeter(s) en de slimme warmte module

    Als bewoner zorg je voor:
  • Het onderhoud van je binneninstallatie
  • Het afstellen van deze installatie: thermostaat, radiatoren, leidingen en kranen

Warmte-etiket Eneco

Het warmte-etiket

Op het warmte-etiket vind je per net hoe duurzaam de warmte en koeling is die er wordt geleverd. Je ziet welke warmtebronnen en koudebronnen zorgen voor de warmte en koeling in je woning.
Bespaartips voor de herfst

Besparen op warmte

Met onze bespaartips helpen we je bewuster omgaan met je warmteverbruik. Zorg ervoor dat je verwarming luchtvrij is. En kom meer te weten over het gebruik van je thermostaat.

Meterstanden uitlezen

Hulp bij het uitlezen van je meterstanden nodig? Hier vind je een overzicht van onze meters. En leggen we je uit hoe je de standen noteert.