Opladen van een elektrische auto

Timon koos voor een dynamisch energiecontract: dit is zijn ervaring

Bijgewerkt op 19 juli 2024 door Redactie Eneco
In het zonnige Zwijndrecht ontmoeten we de hartelijke Timon Lommers. Een klant van Eneco die gekozen heeft voor een dynamisch energiecontract. Samen met zijn vrouw Renate en hun zes kinderen woont hij in een energiezuinig huis dat net zo bruisend is als zijn gezin. Timon vertelt over zijn ervaringen met een dynamisch energiecontract, waar je op moet letten en hoe hij hiermee bespaart. 

Waarom koos je voor Eneco Dynamisch?

"De keuze was eigenlijk heel logisch," begint Timon, "We hebben een groot gezin, dus de energiekosten tikken aan. Overstappen naar dit dynamische contract was financieel erg aantrekkelijk voor ons. Bij een dynamisch energiecontract kan elk uur de prijs anders zijn. Als de vraag naar energie lager is, zijn de tarieven ook lager. En daar kunnen wij van profiteren." 
“Met de Eneco app houd ik de stroomtarieven scherp in de gaten. Ik check het zoals sommigen social media checken" Timon
Eneco klant staat op het dak van zijn huis tussen zonnepanelen

Op jullie dak liggen zonnepanelen, werken die goed samen met een dynamisch contract?

Timon: "Ja, absoluut! Onze zonnepanelen wekken overdag veel stroom op, als de zon op haar best is. En dan zijn de energietarieven vaak het laagst. Het is het slimste om de zelf opgewekte stroom zoveel mogelijk meteen te gebruiken. Zeker als het uurtarief laag is, want dan ontvang je relatief weinig voor de stroom die je anders terug zou leveren. Op deze manier besparen we flink en maken we goed gebruik van onze zonnepanelen." Benieuwd hoe dat werkt? Lees meer over zonnepanelen en een dynamisch contract

En wat doe je met je gastarieven?

"We hebben ervoor gekozen om onze gastarieven vast te zetten. Dat kan bij Eneco. Zo hoeven we ons geen zorgen te maken over plotselinge prijsstijgingen. Het geeft wat meer rust, want hoewel we met elektriciteit flexibel kunnen zijn, vinden we het fijn om met gas zekerheid te hebben. Die combinatie werkt voor ons perfect." 
Een man leest de krant terwijl hij tegen een wasmachine aan zit

Minder betalen door slim je energie te verbruiken

Ben jij klaar voor een dynamisch energiecontract? Met Eneco Dynamisch bewegen je energietarieven mee met de marktprijs. En je ontvangt altijd 100% groene stroom uit Nederland. Benieuwd hoe het werkt en wat het je kan opleveren?

Hoe beïnvloedt het dynamische energiecontract je dagelijks leven?

"Met de Eneco app houd ik de stroomtarieven scherp in de gaten," legt Timon uit, terwijl hij speels op zijn smartphone tikt. "Ik check het zoals sommigen social media checken. Moet de auto opgeladen worden? Even in de app kijken. Een dag van tevoren krijg ik de stroomprijzen door. Voor het opladen van de auto - een elektrische Mercedes bus - is dat ideaal, dat doen we natuurlijk als de stroom het goedkoopst is.

In ons grote gezin staan de wasmachine en de droger dagelijks aan. Daarbij is het lastiger om op de stroomprijs te letten. In een kleiner huishouden zal dat een stuk makkelijker zijn. Dus ook die elektrische apparaten kun je aanzetten zodra de tarieven het laagst zijn.” 
Een scherm van de Eneco app waar je een overzicht van de stroomtarieven per uur kunt zien.

Wat zijn voor jou de grootste voor- en nadelen van het dynamische contract?

Timon: “Twee jaar geleden in de crisistijd gingen de energieprijzen door het dak. Een volle tank, of eigenlijk moet ik zeggen ‘een volle accu’, kostte tot wel € 60,-. Nu is het soms maar € 5,-. En met de bus kan ik hiermee tot 400 kilometer rijden. Tel uit je winst! Het enige nadeel, als je het al een nadeel kan noemen, is dat het wel wat aandacht vraagt om de prijzen regelmatig te checken."  

Je hebt de laatste jaren veel energiebesparende maatregelen genomen in huis en nu vertel je dat jullie gaan verhuizen…

Timon: "Ja, ons huis is echt een fantastische plek, we wonen er met plezier. En energiezuinig, dankzij de volledige isolatie van de spouwmuren en het dak. Plus de zonnepanelen, die een groot deel van onze stroom opwekken. Maar soms komt er een kans voorbij die je niet kan laten schieten. We kregen de mogelijkheid om een stuk grond te kopen van familie en daar ons droomhuis op te bouwen. Het dynamische contract van Eneco verhuist natuurlijk met ons mee." 

Heb je nog een tip voor iemand die overweegt om over te stappen op een dynamisch contract?

Timon: "Als je flexibel kunt zijn  in wanneer je energie gebruikt, probeer het dan zeker. Vooral met een elektrische auto kun je echt veel besparen. Wie weet, misschien wordt je volgende oplaadbeurt net zo goedkoop als een kopje koffie. En daarbij: als zo’n contract je niet bevalt kun je ieder moment weer overstappen. Je hoeft alleen rekening te houden met een opzegtermijn van 9 dagen. Dus waarom zou je het niet proberen?" 

Lees verder

Moeder en dochter doen de afwas

Eneco Dynamisch: slimmer omgaan met duurzame energie en altijd actuele prijzen

Ontdek de 5 voordelen van Eneco Dynamisch
Man laadt elektrische auto

Bespaar laadkosten met de Eneco SlimLaden app

Voordeliger elektrisch laden doe je zo
Een meneer gaat zijn elektrische auto opladen met een laadpaal van Eneco E-mobility

Haal meer voordeel uit een dynamisch contract

Ontdek de 6 tips van kenners