Naar een pand met stadswarmte
Geef je verhuizing op tijd door
Geef altijd op tijd je verhuizing door als je bedrijf verhuist. Dat kan al vanaf 3 maanden van tevoren. Geef dan ook door dat je naar een pand met stadswarmte verhuist.
Als je al klant bent, geef dan door hoe je nieuwe situatie wordt, dan verwerken we meteen de situatie met stadswarmte. Voor het verwerken van de aanvraag voor stadswarmte hebben we de sleuteldatum en je klantnummer nodig.
Heb je een andere leverancier voor stroom of gas of ben je helemaal nieuw bij Eneco: dan heten we je graag welkom! Neem contact op met de Klantenservice om klant te worden.
Wat is stadsverwarming
Bij Eneco kennen we drie varianten van stadswarmte:
1. Stadswarmte van Eneco
Deze vorm van stadswarmte zorgt voor een behaaglijke temperatuur op kantoor en warm water. Voor Stadswarmte van Eneco wordt restwarmte gebruikt die bijvoorbeeld ontstaat bij de productie van elektriciteit of het verbranden van afval. Via de leidingen van een speciaal aangelegd warmtenet komt deze warmte in je kantoor.
2. Bronwarmte
Ga je verhuizen naar een pand met Bronwarmte, dan levert een warmtepomp niet alleen warmte en warm water maar ook koeling. De warmte is afkomstig van een warmte/koude-opslag(WKO)- installatie in de wijk.
3. Warmte in rekening gebracht via een EKV-systeem
Dit is een andere manier van het in rekening brengen van stadswarmte. Het wordt Warmtekostenverdeling of een systeem met Elektronische KostenVerdelers (EKV) genoemd. Bij EKV heeft iedereen in een gebouwencomplex een aparte meter voor het registreren van warmteverbruik. Je krijgt geen meterstandenkaart van ons; het bedrijf Ista neemt de meterstanden voor warmte op afstand op. Heb je een aparte meter voor warm tapwater, dan leest Ista die ook uit en geeft het verbruik door aan Eneco.
Stadswarmte is groen en toekomstbestendig!
Stadswarmte van Eneco heeft als groot voordeel dat het duurzaam is: samen bestaande warmte (her)gebruiken is natuurlijk veel groener dan ieder een eigen cv-ketel om nieuwe warmte te maken! Het is bovendien gemakkelijk, want je hoeft de installatie niet zelf te onderhouden. Tot slot: met stadswarmte loop je voorop in de ontwikkeling naar een gasvrij Nederland. Daar hoef je zelf verder niets extra’s voor te doen. Mooi toch?
Via je verhuurder of rechtstreeks?
Verhuis je naar een pand met een warmtepomp of EKV, dan kan de warmte op twee manieren in rekening gebracht worden: via de verhuurder of rechtstreeks aan jou door Eneco. Brengt de verhuurder de warmte bij je in rekening, dan krijg je van hem de afrekening. Je hoeft je dan niet bij ons aan te melden voor warmte. Neem je de warmte rechtstreeks van Eneco af, vergeet dan niet bij je verhuizing je bij ons aan te melden voor warmte.
Veelgestelde vragen
- De Warmtewet is er ter bescherming van de consument, van jou dus. In deze wet zijn bijvoorbeeld de maximumprijzen voor een gigajoule warmte vastgelegd, en de service die jij als klant van de leverancier mag verwachten.
Je hebt bijvoorbeeld recht op een financiële vergoeding bij een ernstige storing en kunt je wenden tot een geschillencommissie als er iets fout gaat. - Nee, dat kan niet overal. De plek waar je woont bepaalt op welke manier je warmte in huis krijgt. Stadsverwarming is vaak wijkgebonden: het systeem moet in je wijk aanwezig zijn. Verhuis je naar een buurt met stadswarmte?
Bij nieuwbouw regelt dan vaak de ontwikkelaar de warmteaansluiting voor je. Is dat niet het geval, of heb je een vrije kavel gekocht? Vraag dan zelf je warmteaansluiting aan op www.mijnaansluiting.nl.
Je kunt daar ook je aansluiting wijzigen, bijvoorbeeld wanneer je meer warmte nodig hebt voor een tweede badkamer. - De eenheid waarin het verbruik van stadswarmte berekend wordt, is gigajoule (GJ). Het hangt van het systeem af van wie je de rekening krijgt en hoe er gerekend wordt.
Bij Stadswarmte en Bronwarmte van Eneco heb je een meter in huis of op je warmtepomp. Bij Bronwarmte betaal je ook voor de rechten van het gebruik van de installatie, een vrij ingewikkelde opbouw van de kosten dus.
Bij EKV zitten er kleine metertjes in huis, eventueel ook voor warm tapwater. Dan neemt Ista de standen van afstand op. Soms betaal je ook rechtstreeks aan de verhuurder van je (huur)woning voor warmte.
